Ktoré potraviny nesmú chýbať v jedálnom lístku diabetika? Tu je zoznam

Pravda | 08.07.2022 06:00
zelenina, glukomer, strava, diabetes Foto:
Prečo je potrebné konzumovať potraviny s nízkym a nižším glykemickým indexom?
Čo by ste mali obmedziť a prečo je potrebné konzumovať potraviny s nízkym a nižším glykemickým indexom?

Potraviny bohaté na vlákninu

  • celozrnný chlieb, šošovica, hrášok, fazuľa

Čerstvé ovocie a zelenina

  • ovocie je ideálne na desiatu či olovrant, prípadne po jedle ako dezert. Pozor si ale dávajte na sladké druhy ovocia ako mango alebo hrozno, tieto môžu totiž vašu hladinu cukru v krvi zvýšiť až priveľmi. Ak ste milovníkom kompótov, uprednostnite radšej ovocie v prírodnej šťave pred ovocím v sirupe. Ak obľubujete sušené ovocie, jedzte ho radšej iba v malých množstvách. Sušené ovocie, najmä datle, totiž obsahuje veľké množstvo koncentrované­ho cukru.
glukomer, zelenina, ovocie, zdravá strava Čítajte viac Ako by sa mali stravovať diabetici s nadváhou?

Potraviny bohaté na bielkoviny

  • ako mäso, vajcia a syr. Odporúča sa konzumovať ich najmenej dvakrát denne. V prípade, že sa bojíte, že priberiete, jedzte radšej menšie porcie a majte na pamäti, že alternatívnym zdrojom bielkovín sú aj ryby a strukoviny.

Čo by ste mali obmedziť

  • alkohol pite s mierou a to aj v prípade, že popíjate diabetické pivo. To má síce nízky obsah cukru, zato však vysoký obsah alkoholu.
  • jednoznačne je potrebné obmedziť tuky, ktoré zvyšujú už beztak vysoké riziko kardiovaskulárnych ochorení
  • slané jedlá, vrátane polotovarov, údených a konzervovaných výrobkov. Diabetici mávajú zvýšený aj krvný tlak a konzumácia slaných jedál im v tomto prípade naozaj neprospieva
  • sladené nealkoholické nápoje, ako džúsy, sirupy, malinovky či ochutené minerálky
  • sladkosti a čokoládu
  • jedzte pravidelne. Stačia menšie porcie, podstatné je dodržiavať medzi jednotlivými jedlami pravidelnosť. Najlepšie bude, keď si sami určíte, koľko budete jesť a v akých časových intervaloch.
  • jedzte zdravú vyváženú stravu a pokiaľ sa snažíte zhodiť nejaké tie kilá navyše, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára. Ten vám odporučí vhodnú diétu ideálnu pre vás, aby ste svoj organizmus neohrozili.

Potraviny s nižším glykemickým indexom (GI)

  • uľahčujú kontrolu glykémií po jedle; obvykle obsahujú menej tukov; poskytujú trvalejší pocit zasýtenia; majú nižšiu energetickú hodnotu; pomáhajú pri redukčných programoch; pomáhajú ako prevencia pri kardiovaskulárnych ochorení

Prečo je potrebné konzumovať potraviny s nízkym a nižším GI?

  • aby sa dosiahla lepšia odpoveď jedla na glykémiu
  • kladú menšie nároky na inzulín
  • aby sa predĺžil pocit nasýtenia a znížil pocit hladu
  • aby sa znížil príjem tukov, lebo práve tieto potraviny majú minimálny obsah tukov – aj preto sú vhodné pri redukčných programoch
  • patria do skupiny potravín, ktoré pôsobia ako prevencia pred chorobami srdca a ciev
  • zvyšujú fyzickú a psychickú výkonnosť

Čo vplýva na vyšší glykemický index?

  • kuchynská úprava potraviny: zemiaky varené vo vode (87 %), zemiaky pripravené v pare (65 %), zemiaky varené v šupke (50 %), surová mrkva (35 %), varená mrkva (49 %)
  • prítomnosť ďalších živín (bielkovín a tukov): plnotučné mlieko má nižší GI ako odtučnené mlieko, vlašské orechy (15 %) majú najvyšší obsah tuku na 1 SJ, arašidy (20 %) majú stredne vysoký obsah tukov na 1 SJ, orechy kešu (22 %) – z orechov majú najnižší obsah bielkovín a tukov v množstve zodpovedajúcom 1 SJ
  • obsah potravinovej vlákniny: múka má v priemere 70 % GI, múka z pohánky (50 %),
  • individuálny metabolizmus človeka
  • veľkosť porcie (prebytok energie získanej z jedla sa ukladá do tukových zásob)
  • denný čas, keď sa dávka sacharidovej potraviny prijme a strávi
  • kyslosť potravín alebo prídavok k hlavnej sacharidovej potravine (citrón alebo ocot) spomaľuje trávenie

Vhodné zdroje sacharidov

  • potraviny s nižším GI ako celozrnné obilniny, chleboviny, cestoviny, mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku, strukoviny, ovocie a zelenina, t. j. potraviny s obsahom vlákniny

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ