Lekári varujú pred záhadnou alergiou. Muž zjedol mäso a zomrel, vinníkom bol tento drobný zabijak
Zdravý 47-ročný muž z New Jersey náhle zomrel štyri hodiny po konzumácii hovädzieho mäsa. Príčina jeho smrti bola záhadou, až kým ju nepreskúmal Thomas Platts-Mills z Lekárskej fakulty Virgínskej univerzity. Platts-Mills, svetovo uznávaný alergiológ, tento typ alergie objavil a dodnes patrí medzi najväčších odborníkov na túto problematiku.
Alergia je spôsobená uhryznutím kliešťom druhu Lone Star. Takéto uhryznutie môže u ľudí vyvolať precitlivenosť na alfa-gal, cukor nachádzajúci sa v mäse cicavcov. Ľudia, ktorí sa stanú na tento cukor citlivými, môžu po konzumácii hovädzieho, bravčového alebo jahňacieho mäsa pociťovať alergické príznaky, ako sú vyrážka, nevoľnosť či vracanie. Vedci sa už dlhšie obávali, že v ťažkých prípadoch môže dôjsť k smrteľnej anafylaxii, no až teraz sa potvrdil prvý smrteľný prípad.
„Dôležitou informáciou pre verejnosť je po prvé to, že silná bolesť brucha, objavujúca sa 3 až 5 hodín po konzumácii hovädzieho, bravčového alebo jahňacieho mäsa, by mala byť vyšetrovaná ako možný prípad anafylaxie," hovorí Platts-Mills.
"Po druhé, kliešťové uhryznutia, ktoré svrbia viac ako týždeň, alebo larvy kliešťov, často nazývané chiggers, môžu vyvolať alebo zvýšiť citlivosť na mäso pochádzajúce z cicavcov,“ dodal s tým, že väčšina ľudí, ktorí majú mierne až stredne silné prejavy žihľavky, dokáže príznaky kontrolovať vhodnou diétou.“
Platts-Mills a jeho kolegovia publikovali detaily prípadu v časopise Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.
Zjedol mäso a zomrel
Muž z New Jersey, ktorého meno nebolo zverejnené, išiel v lete 2024 kempovať so svojou manželkou a deťmi. Jedného večera si o 22:00 dali neskorú večeru – steak. O 2:00 ráno sa muž prebudil s prudkou bolesťou brucha, hnačkou a zvracaním. Do rána sa zotavil, no synovi povedal, že si myslel, že zomrie.
O dva týždne neskôr, stále netušiac, že trpí alergiou na mäso, si na grilovačke dal hamburger. Po 19:00 mu prišlo zle a o 19:37 ho syn našiel zrúteného v kúpeľni.
Pitva bola nejednoznačná, pričom príčina bola označená ako „náhla nevysvetliteľná smrť“.
Manželka však nebola spokojná. Požiadala lekára, aby preštudoval správu z pitvy; ten kontaktoval tím Platts-Millsa, aby preveril, či mohol hrať úlohu alfa-gal.
Platts-Mills získal vzorky krvi muža, ktoré boli odobraté po smrti, a zistil, že bol na alfa-gal precitlivený. Ďalšia analýza krvi ukázala, že muž mal extrémnu reakciu zodpovedajúcu smrteľnej anafylaxii.
Na otázku o kliešťových uhryznutiach manželka uviedla, že tento rok žiadne nemal, ale počas leta ho poštípalo 12 až 13 chiggers (lariev kliešťov) okolo členkov. Platts-Mills si uvedomil, že mnohé „štípance od chiggers“ vo východných oblastiach USA sú v skutočnosti uhryznutia lariev kliešťa Lone Star.
Platts-Mills a jeho kolegovia sa domnievajú, že k závažnosti reakcie mohlo prispieť viacero faktorov – napríklad pivo vypité s hamburgerom, vystavenie sa peľu ambrózie a fyzická aktivita v ten deň. Uviedol tiež, že rodina potvrdila, že muž červené mäso konzumoval len veľmi zriedkavo.
V nadväznosti na túto smrť Platts-Mills vyzýva lekárov, aby boli ostražití voči pacientom, ktorí mohli alergiu získať alebo sú vystavení riziku. Poukázal na to, že populácia jeleňov v mnohých štátoch prudko rastie, pričom tieto zvieratá sú hlavnými hostiteľmi kliešťa Lone Star, ktorý alergiu šíri.
„Je dôležité, aby si lekári aj pacienti, ktorí žijú v oblastiach s výskytom kliešťov Lone Star, uvedomovali riziko senzibilizácie,“ povedal Platts-Mills. „Konkrétne, ak sa u nich objavia neočakávané epizódy silnej bolesti brucha niekoľko hodín po konzumácii mäsa cicavcov, mali by byť vyšetrení na možnú senzibilizáciu na oligosacharid alfa-gal,“ uzavrel.
Kliešte Lone Star sa na Slovensku nevyskytujú. Nájsť ich možno najmä na juhovýchode USA. Žijú prevažne v lesných a krovinatých oblastiach. Rozpoznáte ich podľa bieleho fliačika na chrbte.
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ