Akné nie je iba kozmetický problém

"Akné patrí medzi najrozšírenejšie dermatologické diagnózy, trápi 80 až 85 percent adolescentov, niektoré zdroje uvádzajú až 99 percent adolescentov," uviedla na tlačovej konferencii dermatovenerologička Eva Škutilová.

26.02.2008 16:00
vyrážky - tvár - žena - dotyk - pery - pleť Foto:
Ilustračné foto
debata

Vznik akné ovplyvňuje hormonálna nerovnováha organizmu v pubertálnom veku, genetická predispozícia, hormonálne poruchy menštruačného cyklu, faktory životného prostredia, ako aj stres. Napriek tomu, že akné trápi najmä mladých ľudí, je aj problémom dospelých. V priebehu života sa mení a nie je možné predpokladať jeho priebeh.

„Liečba musí adekvátne kopírovať priebeh problému,“ povedala Škutilová. Podľa jej slov približne v 70 percentách prípadov ide o fyziologické akné, ktoré nie je vážne a nevyžaduje si lekárske ošetrenie. Tridsať percent všetkých prípadov už prežíva ťažšie formy akné, ktoré si vyžadujú liečbu. Niektorí mladí ľudia si samy spôsobujú väčšie problémy, pretože si pleť ošetrujú neadekvátnym spôsobom a mechanicky odstraňujú zmeny na koži. Pôsobia preto negatívne na vzhľad pokožky a akné už nemá ľahký priebeh, aký by za iných okolností malo. Aj prehnaná a zbytočná starostlivosť teda môže spôsobiť problémy.

Pri najvážnejších formách akné už dochádza k zjazveniu pokožky, ktorým sa lekári i pacienti snažia predísť vhodnou liečbou. Tá môže byť lokálna, pri ktorej ľudia s problematickou pokožkou môžu používať dermokozmetiku. Treba však vedieť odhadnúť, kedy už len kozmetika nestačí a je najvyšší čas navštíviť lekára. „Ľudia často robia všetko pre to, aby nemuseli prísť k lekárovi. Problém je v tom, keď dostupné produkty nestačia a návšteva je nevyhnutná,“ uviedla Škutilová. Pri problémoch s akné však lekári môžu použiť aj liečbu celkovú alebo kombinovanú, ktorá je podľa Škutilovej najvhodnejšia. Dôležitá je podporná liečba, pretože ovplyvňuje tie faktory vzniku akné, ktoré sa nachádzajú v životnom prostredí. 

Kvalitu pleti možno ovplyvniť vyváženou skladbou stravy, dôslednou hygienou, správnym pitným režimom, vyvarovaním sa stresu, dostatkom spánku a čerstvého vzduchu. Podporný efekt na liečbu ochorenia môžu mať aj antioxidanty, respektíve niektoré vitamíny a minerálne látky. Medzi takéto antioxidanty patrí napríklad selén, zinok, beta-karotén, vitamíny B6, C a vitamín E. Každý z nich má v organizme svoju úlohu a spolu posilňujú prirodzenú obranyschopnosť pokožky, čím ju môžu chrániť aj pred vznikom akné.

debata chyba