Nová epidémia na západe Slovenska, nakazených sú už stovky. Z jedného miesta sa choroba šíri ďalej

Len v Bánovciach nad Bebravou, odkiaľ pochádza zdroj nákazy, sa norovírusom nakazili stovky ľudí. Epidémia sa rozšírila aj do ďalších okresov.

01.05.2024 06:00
bolesť, choroba, brucho, žalúdok, hnačka, črevá Foto:
Nákaza sa prejavuje aj bolesťami brucha.
debata (27)

Ohnisko nákazy bolo v zariadení spoločného stravovania. „Ide o veľkú vývarovňu, ktorá pripravuje približne 2000 jedál. V inkriminovanej dobe to bolo približne 2200 jedál a z tohto počtu máme približne 500 chorých," povedala trenčianska hygienička Ľudmila Bučková.

Doc. Kužela: Aká je to protizápalová strava? Tri rady, ako rozpoznať tie správne potraviny
Video
Zdroj: TV Pravda

„Zistili sme, aj na základe vyšetrenia dvoch zamestnancov, že ide pravdepodobne o norovírus. Zatiaľ nevieme vyvrátiť, či tam nie je ešte nejaká iná baktéria alebo mikroorganizmus," priblížila odborníčka z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Odborníci v rámci štátneho zdravotného dozoru vykonali stery z prostredia a odobrali vzorky. „Pacienti mali ťažkosti ako zvracanie, hnačky, u pár prípadov sa vyskytla zvýšená teplota, celková slabosť, malátnosť, došlo tam i k dehydratácii. Neboli to ťažké stavy. Niektorí zamestnanci z firiem museli vyhľadať lekára," ozrejmila regionálna hygienička.

bolesť, sono, ultrazvuk, žlčník, žlčníková kolika, žlčníkový záchvat Čítajte viac Je to žlčníkový záchvat, zapálený pankreas alebo vás páli záha?

Prevádzku uzatvorili

Firma vydáva pokrmy do približne desiatich zariadení. „Prevádzka sa uzatvorila a nariadilo sa čistenie, dezinfekcia, vyšetrenie všetkých zamestnancov, aby sme vylúčili, či tam nejde o ďalšiu baktériu," doplnila Ľudmila Bučková.

Nákaza sa podľa nej rozšírila i do susedných okresov, ide tak o nadregionálnu epidémiu. Prípady evidujú hygienici i v okresoch Topoľčany, Partizánske, Trenčín a Nové Mesto nad Váhom.

Norovírus je možné preniesť aj prostredníctvom rúk znečistených stolicou chorého alebo rôznych znečistených predmetov – hračky, kľučky a podobne. Základom prevencie je dodržiavanie osobnej hygieny, najmä umývanie rúk. Ruky si je potrebné dôsledne umyť pred jedlom a po ňom, po použití toalety, po príchode zvonku, ale aj pri manipulácii so surovým mäsom alebo zeleninou.

„Ruky si je potrebné umyť mydlom, pod teplou tečúcou vodou a byť pri ich umývaní naozaj dôsledný,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva. Dôkladne si ruky treba umývať aj po praní bielizne a čistení prostredia po chorom, pri čistení treba používať ochranné rukavice.

Vianoce, prskavky, hostina, hodovanie, párty, kolegovia Čítajte viac Aké typy voľnopredajných liekov „na žalúdok“ existujú?

Dôležitá hygiena

Ak sa v domácnosti nachádza člen nakazený norovírusom, je dôležité dodržiavať hygienické opatrenia, predovšetkým dezinfikovať kontaktné predmety a plochy, ktoré mohli byť kontaminované. „V prípade príznakov ochorenia je potrebná izolácia chorého a liečba, chorý nemôže pripravovať stravu pre iných, pretože hrozí riziko kontaminácie potravín," upozorňujú hygienici.

Očkovanie proti norovírusu v súčasnosti neexistuje. Na Slovensku však máme k dispozícii účinnú očkovaciu látku proti rotavírusom, ktoré tiež spôsobujú tráviace problémy.

„Očkovanie pozostáva z podania dvoch dávok očkovacej látky. Prvú dávku je možné podať od 6. týždňa života dieťaťa. Druhú dávku sa odporúča podať pred dosiahnutím 16. týždňa veku dieťaťa, najneskôr však do dovŕšenia 24. týždňa. Časový interval medzi podaním dávok musí byť najmenej štyri týždne,“ dodávajú hygienici.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #rotavírus #norovírus