Čo treba vedieť o olivovom oleji?

Pri kúpe olivového oleja si treba pozorne prečítať všetky údaje na etikete. Usadeniny a farba oleja nevypovedajú o jeho kvalite...

31.07.2009 23:26
olivový olej - oliva
Ilustračné foto
debata

Pri kúpe olivového oleja si treba pozorne prečítať všetky údaje na etikete a rozlišovať, či ide o olej najvyššej kvality označený ako extra panenský, alebo panenský olej, prípadne len „olivový“. Ak je uvedené len „olivový“, ide vždy o rafinovaný olej alebo zmes rafinovaného a panenského oleja. Takisto si treba všímať údaje o obsahu voľných kyselín, ktoré hovoria o kvalite oleja. Najlepšie oleje by nemali obsahovať viac ako 1 percento týchto kyselín.

Olivový olej je trvanlivý, ale doba trvanlivosti by mala byť stanovená maximálne na 18 mesiacov, povedala Lucia Kopecká, zastupujúca jedného z výrobcov.

Usadeniny v olivovom oleji podľa Lucie Kopeckej nenaznačujú nižšiu kvalitu, ale skutočnosť, že olej bol skladovaný pri nižšej teplote. Určujúca by pri kúpe nemala byť ani farba oleja, pretože závisí od podmienok pestovania či zberu olív, a nie je znakom kvality.

Podľa nutričnej terapeutky motolskej nemocnice Mariety Balíkovej je najzdravší panenský olivový olej lisovaný za studena. Obsahuje najviac zdraviu prospešných látok, ktoré upravujú vysoký krvný tlak a pôsobia preventívne proti ateroskleróze, rakovine a ďalším chorobám.

Člen Národného tímu kuchárov a cukrárov Českej republiky Jan Horký odporúča olivový olej na prípravu šalátov, dusenie či grilovanie. Podľa jeho názoru je vhodný aj do marinád a na prípravu tradičných rezňov, ale nie do guláša. Môže sa používať aj na prípravu ľahkých múčnikov, krémov a ovocných šalátov.

Jan Horký odporúča pridávať olej do šalátov až záver, aby ostatné prísady mali čas chuťovo sa premiešať. Uviedol, že olivový olej možno používať aj na konzerváciu čerstvých byliniek, ktoré však treba najskôr osušiť, potom rozdrviť a napokon zaliať olejom. Uchovávať ich treba v hlinenej nádobe.

Na pečenie, dusenie a fritovanie by sa mal podľa odborníkov používať olivový olej, ktorý je najmenej rok starý, pretože pri zahrievaní neprská ako mladý olej, v ktorom ešte neklesli ku dnu zvyšky dužiny. Olej by sa nemal zahrievať na panviciach alebo v hrncoch zakrytých pokrievkou, lebo hrozí nebezpečenstvo, že vzplanie.

debata chyba