Jedlo ovplyvňuje zdravie viac ako gény a zdravotná starostlivosť

Pre populáciu, ktorá je ohrozovaná nadváhou, cukrovkou, nádormi a aterosklerózou, je najdôležitejšie znížiť energetický obsah potravy a množstvo živočíšneho tuku.

21.05.2009 07:51
očista - ovocie - diéta - životospráva Foto:
Základom zdravého stravovania je znížiť energetický obsah potravy a množstvo živočíšneho tuku a zároveň zvýšiť príjem ovocia a zeleniny.
debata

Podľa profesora Štěpána Svačiny z prvej lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Prahe zdravie ovplyvňuje v 70 percentách strava a pohyb, v 15 percentách zdedené predpoklady a rovnako v 15 percentách zdravotná starostlivosť.

Vplyv nesprávnych stravovacích návykov možno doložiť na zvyšujúcom sa počte ľudí s cukrovkou 2. typu, ktorá priamo súvisí so životným štýlom. Ak bude súčasný trend pokračovať, každý tretí Európan narodený po roku 2000 dostane cukrovku.

Výživa je súčasťou liečebných režimov. Nespochybniteľné sú nízkoenergetické potraviny a potraviny so zníženým obsahom živočíšneho tuku alebo zvýšeným obsahom vlákniny. Sporný je pojem funkčná potravina a zavádzajúce sú názvy produktov, ktoré sú zamerané na určité ochorenia, ako potraviny pre diabetikov, hypertonikov alebo potraviny pre ľudí s chorobami kĺbov a ciev.

Funkčné potraviny majú podľa výrobcov blahodárny účinok na ľudské zdravie. Nebezpečenstvo spočíva v tom, že ľudia chápu takto označené potraviny ako liek a jedia ich vo väčšom množstve, takže ich jedálny lístok sa aj vďaka týmto potravinám stáva nevyvážený. V nadsádzke možno povedať, že diabetológovia na celom svete už dávno radia svojím pacientom, aby sa vyhýbali kútikom pre diabetikov. Ľudia by mali byť opatrní aj pri kúpe potravín, ktoré sú obohatené o vitamíny či mastné kyseliny, výnimku tvoria iba potraviny so zvýšeným obsahom vápnika. Za skutočne účinné funkčné potraviny sú považované po­traviny obohatené rastlinnými sterolmi a jodidovaná soľ.

Pre populáciu, ktorá je ohrozovaná nadváhou, cukrovkou, nádormi a komplikáciami aterosklerózy, je najdôležitejšie znížiť energetický obsah potravy a množstvo živočíšneho tuku a zároveň zvýšiť príjem ovocia a zeleniny.

debata chyba