Máte syndróm karpálneho tunela? Toto vám pomôže

Pri syndróme karpálneho tunela je postihnutý jeden periférny nerv. Ide o stav, ktorý vznikne následkom podráždenia alebo stlačenia tzv. stredového nervu v úzkej priehradke medzi karpálnymi kosťami a šľachami na spodnej strane ruky. Ak sa tieto šľachy zapália a opuchnú, na nerv pôsobí tlak. To vedie k jeho podráždeniu a všetkým nepríjemným príznakom. Brnenie, necitlivosť ruky, stuhnutosť, pálenie prstov a bolesti sú zrejmé najmä v noci a nadránom. Pre mnohých je to naozaj utrpenie.

11.04.2024 06:00
ruka, zápästie, práca s počítačom, karpálny tunel Foto:
Ide o stav, ktorý vznikne následkom podráždenia alebo stlačenia tzv. stredového nervu v úzkej priehradke medzi karpálnymi kosťami a šľachami na spodnej strane ruky.
debata

Pri syndróme karpálneho tunela, tak ako pri mnohých diagnózach, je dôležitá prevencia. V dnešnej dobe je možné nájsť na internetovom kanáli youtube videá fyzioterapeutov, ktorí presne ukážu, aké cviky je potrebné zaradiť do každodennej rutiny (ohýbanie a naťahovanie prstov, krúženie zápästiami, odťahovanie prstov ruky od seba, stláčanie rôznych pomôcok). Veľmi pomáha gyroskopický posilňovač zápästia. Syndróm karpálneho tunela sa častejšie vyskytuje u žien ako u mužov (pomer 3:1), najmä vo veku 40–50 rokov.

Dôvody vzniku a diagnostika

Medzi hlavné dôvody, ktoré vedú ku vzniku syndrómu karpálneho tunela, patria preťaženie ruky v zamestnaní alebo jej vystavenie vibráciám (práca s myšou, so strunovými nástrojmi, zbíjačkou, motorovou pílou, pneumatickým kladivom alebo na montážnej linke), ďalej zranenie či niektoré chronické zápalové ochorenia ako reumatoidná artritída, ďalej cukrovka, dna, hormonálne zmeny v období tehotenstva, ale aj klimaktéria a podobne. Dnes môže viesť k tomutu syndrómu aj pričasté používanie mobilu.

Trpíte bolesťami v oblasti zápästia, ktoré sa... Foto: SHUTTERSTOCK
zápästie, bolesť zápästia, karpálny tunel, syndróm karpálneho tunela Trpíte bolesťami v oblasti zápästia, ktoré sa zhoršujú najmä v noci? Pravdepodobne ide o syndróm karpálneho tunela.

Od konzervatívnych metód až po lieky

Konzervatívna liečba spočíva v pokojovom režime a prísnom šetrení postihnutej ruky alebo rúk. Často však nie je možné túto požiadavku dodržať, ak človek nemôže zmeniť zamestnanie. Výrazne môže pomôcť imobilizácia, čiže znehybnenie postihnutej končatiny s pomocou špeciálnej ortézy na zápästie. Tá pomáha uvoľniť tlak na stredový nerv. Ortézy je vhodné nosiť počas celého dňa, ak to nie je možné, je potrebné nasadiť si ich aspoň na noc. Pacientom s ľahším priebehom ochorenia prinesú požadovanú úľavu.

K dispozícii sú aj lieky na zmiernenie bolesti a zápalu, ktoré sa môžu podávať buď celkovo, alebo lokálne. Celkovo sa podávajú nesteroidné protizápalové lieky (patrí sem napr. ibuprofén, diklofenak). Niekedy pomôžu aj lokálne gély (Voltaren, Ibalgin, Dolgit). V závažnejších prípadoch, keď už bežné lieky od bolesti prestávajú účinkovať, je odporúčaná injekcia lidokaínu alebo kortikosteroidov priamo do karpálneho tunela na zmiernenie zápalu a opuchu. Injekcia kortikosteroidu má veľmi silný protizápalový účinok, prispieva k zníženiu opuchu až na 3 mesiace. Po odznení jej účinku sa však príznaky väčšinou vrátia. Doplnkovou terapiou je užívanie vyšších dávok vitamínov radu B v špeciálnych prípravkoch (Milgamma, Remyelin, Neurobion).

Chirurg Kovalčík: Trpíte bolesťami v oblasti zápästia, ktoré sa zhoršujú najmä v noci?
Video
Problém sa dá vyriešiť aj šetrne endoskopicky. Zákrok, ktorý vám ukážeme, trvá cca 5 minút. / Zdroj: TV Pravda

Rehabilitácia, tejpovanie a operácia

Existujú aj fyziatricko-rehabilitačné postupy, cvičenia odporúčané fyzioterapeutom alebo rehabilitačným pracovníkom, ktoré posilňujú svaly, zlepšujú flexibilitu, a tak zmierňujú tlak v oblasti karpálneho tunela. Fyzioterapeut predvedie a vysvetlí, ako správne používať tzv. kineziologický tejp, špeciálnu lepiacu pásku, ktorá zápästie zafixuje a prinesie úľavu od nadmerného tlaku. „Aplikácia tejpu zmierňuje opuch, bolesť, zväčšuje sa ním anatomický priestor karpálneho tunela,“ píše sa v novej odbornej publikácii „Terapeutické využitie tejpovania“ (vyd. Grada, 2024).

Príznaky „karpálu“ môže zmierniť aj ultrazvuková terapia, akupunktúra alebo masáže. Opuch pomôžu zmierniť chladivé obklady alebo chladivé spreje. Ak konzervatívna liečba nie je efektívna a neprináša dostatočnú úľavu, príznaky sa stupňujú, odporúča sa chirurgický zákrok, predovšetkým šetrnou endoskopickou technikou. Takýto zákrok skúsený operatér vykoná za pár minút a ostanú po ňom len dve malé ranky. „Je rozdiel, ak pacient trpí syndrómom karpálneho tunela pol roka a tri roky. Pretože za tie tri roky sa nervové vlákna môžu zmeniť na väzivo následkom dlhodobého útlaku. Odporúčam, aby pacienti s týmto problémom radšej vyhľadali odborníka čo najskôr,“ dodáva MUDr. Slavomír Kovalčík, odborník na chirurgiu ruky z neštátneho zdravotníckeho zariadenia ŽILPO v Žiline.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápästie #syndróm karpálneho tunela #karpálny tunel #bolesť ruky