Kúpele ponúkajú aj služby navyše

Nie je to len kvalitná liečba a liečivé pramene či procedúry, ktorými kúpele lákajú svojich návštevníkov. Pravda oslovila všetky slovenské kúpele s rovnakými otázkami, odpovedali však iba niektoré.

01.03.2011 05:35
debata

Kúpele Smrdáky
V minulom roku tu odliečili 3 600 pacientov, z toho 2 400 malo pobyt hradený zdravotnou poisťovňou. Pri indikácii liečby od lekára pacient platí len poplatok za ústavnú kúpeľnú starostlivosť vo výške 1,66 €/deň, ak je hradená len čiastočne, dopláca za ubytovanie od 4,98 €/deň. Kúpeľným hosťom navyše ponúkajú odborné prednášky, športové a kultúrne vyžitie (turnaje, výlety, tanečné zábavy, gastronomické popoludnia, kino, knižnica…). Ich zariadenie je vraj výnimočné svojou sírovodíkovou vodou a sírnym bahnom, ale aj rodinným prostredím. Liečia tu kožné ochorenia detí a dospelých a pohybový aparát dospelých.

Trenčianske Teplice
Zľava na individuálne procedúry, vo vyhradených termínoch plávanie v plaveckom bazéne grátis, fitnes, taká je ponuka benefitov v týchto kúpeľoch. Ďalšími sú kvalita podávaných procedúr a prírodných termálnych zdrojov, ideálna teplota termálnej vody 37 až 40 stupňov, ale v lete aj známy Artfilm či Hudobné leto. To je zrejme aj dôvod, prečo je o tieto kúpele veľký záujem aj zo strany hostí. Vlani tu absolvovalo liečbu celkom 11 121 Slovákov, samoplatcov bolo z tohto čísla 6 656. Pacient si dopláca len pri indikačnej skupine B, doplatok závisí od typu ubytovania a v závislosti od sezóny od 14 € na deň (ubytovanie + strava). Špecializujú sa na liečbu ochorení pohybového aparátu a psoriázy.

Lúčky
V roku 2005 sa tu opäť vrátili k liečbe pohybového ústrojenstva. Minerálna voda má totiž vysoký obsah vápnika a železa. Okrem toho, že pomáha pri liečbe pohybového ústrojenstva, je vhodná aj pri liečbe ženských ochoreniach, nervových, onkologických chorôb a chorôb z povolania. Je účinná aj pri prevencii a liečbe osteoporózy. Vhodné sú pre klientov, ktorí si chcú počas svojej liečby nielen zlepšiť zdravotný stav, ale aj oddýchnuť si v tichých kúpeľoch v horskom prostredí. V minulom roku to využilo 6 349 klientov, z nich bolo 3 156 samoplatcov. Pacienti liečení v skupine A platia len 1,66 eura na deň, pri skupine B sa doplatky pohybujú od 10 do 23 eur na deň.

Kúpele Nový Smokovec
Tohtoročnou novinkou je 30-percentná zľava na všetky pobyty pre rodinných príslušníkov pacienta, ale aj požičiavanie bicyklov a iné služby. Samotným bonusom je to, že pacient je vo Vysokých Tatrách, keďže momentálne ide o jediné fungujúce kúpele v tejto lokalite. Vlani tu odliečili 775 Slovákov cez poisťovne, 1 496 ľudí si pobyt platilo. Ak sa sem príde liečiť pacient s indikáciou skupiny B, za deň si priplatí 5 a viac eur. Zameriavajú sa na netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby porúch látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, duševné choroby a choroby z povolania.

Kúpele Bojnice
Viac ako 4 952 pacientov cez zdravotnú poisťovňu a 10 495 samoplatcov je konečný stav pacientov, ktorí minulý rok navštívili tieto kúpele. Klient tu platí 1 € daň z ubytovania, ktorá sa odvádza mestskému úradu, držitelia ZŤP preukazu a deti túto daň neplatia. Pacienti skupiny A doplácajú 1,66 eura na deň, opäť sa to netýka zdravotne postihnutých a držiteľov plakiet darcov krvi. Pacienti skupiny B doplácajú podľa cenníkov. Počas letných prázdnin poskytujú pre rodiny s deťmi neobmedzený vstup na termálne kúpalisko Čajka, pacienti môžu využiť balneoterapiu, termoterapiu a podobne. Liečia tu ochorenia pohybového ústrojenstva, ženské choroby, urologické ochorenia, nervové choroby a choroby z povolania.

Kúpele Brusno
Choroby obehového a tráviaceho a pohybového ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou a choroby z povolania. To všetko liečia v tomto zariadení. Pacient zdravotnej poisťovne v skupine A dopláca 1,66 € na osobu a noc a v skupine B 25 € na osobu a noc. Najväčšou pýchou kúpeľov je čistý vzduch, nerušené ticho, krásna príroda, o čom svedčí aj 6 173 odliečených pacientov v minulom roku.

Kúpele Štós
V Kúpeľoch Štós sa v roku 2010 odliečilo 2 413 klientov. Ak sem príde pacient s indikáciou typu A, platí len 1,66 eura na deň, deti do 3 rokov sú od poplatku oslobodené. Ďalšou čiastočne od poplatku oslobodenou skupinou sú klienti so ZŤP preukazom poberajúci kompenzačné príspevky, osoby v hmotnej núdzi a nositelia Jánskeho plakety. Uvedené osoby platia poplatok len za prvé tri dni. Pri indikáciách typu B si doplatíte od 4,98 do maximálne iba 14,19 eura za osobu a deň. Účinok klimatickej liečby je znásobený speleoterapiou, unikátnou liečbou dýchacích ciest v blízkej Jasovskej jaskyni. V Dóme netopierov je vhodné miesto na cvičenie a oddych. Klienti majú k dispozícii aj novootvorený vitálny vodný svet. V máji by mal pribudnúť nový plavecký a relaxačný bazén. Kúpele sú zamerané predovšetkým na ochorenia dýchacích ciest, na choroby z povolania, poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, na onkologické ochorenia, ale aj ženské ochorenia. Liečebné procedúry sú zamerané na dýchací, ale aj pohybový aparát.

Sanatórium Tatranská Kotlina
Hlavnou činnosťou tohto zariadenia je poskytovanie liečebnej starostlivosti, ale poskytujú aj kúpeľnú starostlivosť. Pacienti v skupine A platia iba poplatok 1,66 eura na deň + 1 euro ako daň z ubytovania, v skupine B sa platba pohybuje od 5 do 7,30 eura + jedno euro daň z ubytovania. Osada má štatút klimatických kúpeľov a prostredie je vhodné na liečbu astmy, alergie a iných respiračných ochorení. Exkluzivitou zariadenia je okrem zachovalého prírodného prostredia aj speleoterapia – dýchacie cvičenie v neďalekej Belianskej jaskyni.

Kúpele Číž
Silne mineralizovaná jódovo-brómova voda, hipoterapia, malé kúpele s domácou atmosférou, široká ponuka voľnočasových aktivít, to je len niekoľko benefitov, prečo navštíviť tieto kúpele, ktoré sa zameriavajú na liečbu chorôb z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, nervové choroby, choroby pohybového ústrojenstva, ženské choroby a choroby z povolania. Minulý rok ich navštívilo 1 220 dospelých, 520 detí a 115 samoplatiacich klientov. Pacienti skupiny B si za deň pobytu doplácajú od 13 do 24 eur, zo skupiny A platia len zákonom stanovený poplatok 1,66 eura na deň.

Kúpele Vyšné Ružbachy
Tieto kúpele sú jediným pracoviskom na Slovensku, ktoré poskytuje komplexnú kardiovaskulárnu rehabilitáciu podľa najnovších legislatívnych a odborných kritérií. Liečia tu ochorenia srdca a ciev, onkologické ochorenia, duševné choroby, gynekologické a metabolické choroby, poruchy tráviaceho traktu, metabolické ochorenia, ochorenia obličiek a močového aparátu a choroby z povolania. Vlani sa tu odliečilo 10 645 ľudí, z toho bolo 5 950 samoplatcov. Pacient si dopláca za kúpeľnú liečbu, ktorá je indikovaná lekárom, takto: pacient v indikačnej skupine A dopláca 1,66 € na deň a v skupine B od 13,50 do 16,50 eura na deň. Medzi benefity patrí komplexné vyšetrenie na ochorenia kardiovaskulárneho systému.

Bardejovské Kúpele
Tieto kúpele obľubovala už cisárovná Sissi či ruský cár Alexander, vyhľadávané sú však aj dnes. Svedčí o tom 13 955 osôb, ktoré sa tu odliečili minulý rok. Z tohto počtu bolo samoplatcov 6 820 ľudí, 6 557 bolo poistencov a 578 ľudí tu bolo na rekondičnom pobyte. Jedinečné sú svojimi minerálnymi prameňmi, ktoré sa využívajú nielen na pitné kúry, ale aj na minerálne vaňové kúpele a inhalácie pri chorobách horných a dolných dýchacích ciest. Okrem nervových, duševných a kožných ochorení tu liečia aj onkologické choroby, choroby obehového, tráviaceho ústrojenstva, choroby z porúch látkovej výmeny, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby pohybového ústrojenstva, obličiek a močových ciest, ženské choroby a choroby z povolania. Svojim pacientom ponúkajú navyše aj benefity, napríklad v skupine B platia pacienti pri 21-dňovom pobyte len za 18 dní, pri 28-dňovom 24 dní, neplatí sa teda za nedele.

Dudince
Viac ako 8 291 klientov navštívilo tieto kúpele v roku 2010, z nich sa cez poisťovne liečilo 3 317 ľudí. Klient s komplexnou kúpeľnou liečbou (poukaz A, pri ktorom poisťovňa hradí ubytovanie, stravovanie, liečenie) povinne uhrádza tzv. poplatok za ústavnú starostlivosť vo výške 1,66 eura na deň + daň z ubytovania vo výške 1 eura na noc. Klient v skupine B dopláca za plnú penziu a ubytovanie v dvojlôžkovej izbe od 26 do 34 eur na osobu a noc. K tejto sume povinne uhrádza daň z ubytovania vo výške jedného eura. Kúpele sú výnimočné svojou minerálnou vodou. Ako jediná na Slovensku a v strednej Európe svojím zložením lieči naraz ochorenia pohybového aparátu a srdcovo-cievneho systému. Je vysoko mineralizovaná, obsahuje vo vysokej koncentrácii sírovodík a oxid uhličitý. V ponuke majú takmer 70 rôznych procedúr – vrátane kryoterapie či originálnych thajských masáží. Liečia tu však nervové choroby a choroby z povolania.

debata chyba