Záujem o kúpeľnú liečbu je stále veľký

Napriek tomu, že kúpeľníci priznávajú, že svoje zlaté časy majú už dávno za sebou, na nedostatok klientely sa vraj sťažovať nemôžu.

18.01.2011 06:00
relax - kúpele - masáž - oddych - žena - sauna... Foto:
Slovenské kúpele prešli viditeľnými zmenami. Zlepšila sa kvalita ubytovacích, stravovacích a liečebných zariadení.
debata

Problémov, s ktorými sa v súčasnosti pasujú, je však niekoľko. Najväčší predstavujú samosprávy, ktoré odmietajú spolupracovať, situáciu komplikuje aj ustavičné zvyšovanie cien energií, potravín a práce. Pred dvoma rokmi návštevnosť výrazne ovplyvnilo zavedenie eura. Kúpele vtedy pocítili pokles klientov najmä z Čiech a Poľska, ktorým sa pobyty pre nevýhodný kurz zdali predražené. Situácia sa však už medzitým stabilizovala a o naše kúpele je podľa viceprezidentky Európskeho zväzu kúpeľov Janky Zálešákovej v súčasnosti dostatočný záujem.

Aká je dnes situácia s návštevnosťou kúpeľov?
Záujem o kúpeľné pobyty pretrváva. Mnohí zamenili dovolenkové pobyty pri mori za zdravotnú dovolenku doma. Uvedomujú si, že zdravotný stav limituje ich pracovné možnosti a vo vyššom veku aj kvalitu života. Pre mnohých kúpeľná starostlivosť znamená oddialenie neschopnosti pracovať alebo vyžadovať pomoc druhej osoby. S ohľadom na finančný potenciál nášho obyvateľstva záujem prevyšuje reálne možnosti. Určite však nemôžeme hovoriť o „zlatom veku“ kúpeľníctva. Ten bol na konci 19. a začiatku 20. storočia.

Využívajú kúpele viac Slováci alebo ľudia zo zahraničia?
Slováci sú najčastejšími klientmi, aj keď musím konštatovať, že podiel zahraničných je v ostatných rokoch vyrovnaný a tvorí celoslovensky asi 35 percent. Samozrejme, sú kúpele, do ktorých prichádzajú zahraniční hostia iba ojedinele, a v niektorých zariadeniach tvoria až polovicu.

S akými problémami sa kúpele stretávajú?
Najvážnejším problémom je cenotvorba. Ceny diktujú zdravotné poisťovne a vôbec nezohľadňujú odôvodnené zvýšené náklady kúpeľov. Vážnym problémom sú aj vzťahy kúpeľných podnikov a samosprávy. Vo viacerých mestách sa samosprávy správajú ku kúpeľným podnikom ako hladní vlci a neprimerane ich zaťažujú daňami z nehnuteľnosti a daňou z ubytovania.

Ako sa kúpele zmenili za posledné roky?
Slovenské kúpele prešli viditeľnými zmenami. Zlepšila sa kvalita ubytovacích, stravovacích a liečebných zariadení. Zaviedli manažment kvality do svojich prevádzok, viaceré sú držiteľmi akceptovaných certifikátov kvality. Legislatíva prijatá v rokoch 2005 a 2006 garantuje vo všetkých zariadeniach poskytujúcich kúpeľnú starostlivosť kvalitatívny štandard personálneho a materiálno-technického vybavenia. To je určite dobrá správa pre všetkých pacientov. Osobne ma trápi osud Kúpeľov Sliač. Dlhoročný súdny spor týmto kúpeľom s vynikajúcimi prírodnými liečivými zdrojmi a stále kvalitným personálom neprospieva. Investície nie sú takmer žiadne, pretože nie sú vyriešené základné vlastnícke vzťahy.

Robí sa na Slovensku nejaký prieskum kvality kúpeľných zariadení?
Kúpeľné podniky musia garantovať požadovanú kvalitu poskytovaných služieb, tomu slúži i platná legislatíva. Prieskum kvality, ktorý tu dvakrát prezentovala jedna zdravotná poisťovňa, nebol objektívny, čo potvrdil i Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý prešetroval podnet Asociácie slovenských kúpeľov. Aby som bola konkrétna, v prieskume poisťovne najlepšie dopadli Kúpele Brusno aj napriek tomu, že poskytujú liečbu ochorení, na ktoré nemajú platnú licenciu.

Ak nie je klient spokojný s kvalitou služieb, kde sa môže sťažovať?
V prvom rade je vhodné, aby sa sťažoval priamo v kúpeľoch. Sťažnosť až po návrate domov je zvyčajne ťažšie preukázateľná, ale možnosti, samozrejme, sú: vedenie kúpeľného podniku, zdravotná poisťovňa, ak mu pobyt hradila, a tiež je tu Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ak sa sťažnosť týka práve kúpeľnej starostlivosti a nie napríklad parkovania auta.

Aký bude podľa vás rok 2011 pre slovenské kúpele?
Želáme si spravodlivé určenie pravidiel na výber miestnych daní, zlepšenie dostupnosti kúpeľnej služby pre širšie vrstvy domácich klientov, korektné vzťahy so zdravotnými poisťovňami a samosprávami kúpeľných obcí a miest. Osobne si želám, aby kúpele mohli viac plniť úlohy v oblasti primárnej prevencie civilizačných chorôb, pretože sú na túto úlohu vynikajúco pripravené a majú na to patričný potenciál.

Chystajú sa nejaké zmeny, pribudnú napríklad nové kúpele?
Kúpele môžu pribudnúť, ak splnia legislatívne podmienky. V závere roka boli uznané dva nové liečebné zdroje – resp. staronové. Vybudovanie nových kúpeľov však bude iste nejaký čas trvať.

debata chyba