Nádhernú televíznu kuchárku Denisu pripravila o život rakovina mozgu, mala len 35 rokov a doma nechala dve malé dcéry

Do pozornosti nielen milovníkov jedla sa Denisa Cziglová Zajícová dostala vďaka svojmu kulinárskemu talentu, tešiť svojimi receptami však mohla len obmedzenú dobu. Choroba jej vymerala presne 35 rokov života.

03.04.2024 06:00
zena, smútok, depresia, osamelosť, slnko, more Foto:
Rakovina mozgu patrí k najvážnejším diagnózam, prognózy bývajú veľmi zlé.
debata (1)

Denisa Cziglová Zajícová sa v susednom Česku stala známou vďaka účinkovaniu v kuchárskej televíznej show MasterChef. Činila sa aj v online svete, na internete zverejňovala nielen chutné recepty, ale aj jednotlivé kapitoly svojho boja s vážnou chorobou.

Nádory na mozgu majú zvyčajne veľmi nepriaznivú prognózu, doba dožitia sa často ráta v mesiacoch, no food blogerka zvládla so zákerným ochorením držať krok niekoľko rokov. Definitívne slovo však povedala rakovina, Denisa skonala v utorok 2. apríla. Jej blízki o tom fanúšikov informovali na sociálnych sieťach.

Tieto riadky sa nepíšu ľahko…

„Tieto riadky sa nepíšu ľahko, ale naša Deniska prehrala svoj boj s ťažkou chorobou. Bojovala statočne až do samého konca. Naša bolesť je veľká, ale úprimne veríme, že už je jej lepšie,“ napísali najbližší ženy. Zároveň poďakovali všetkým, ktorí sa snažili spríjemniť posledné dni a mesiace mladej mamičky.

„Ďakujeme všetkým Deniskiným kamarátkam a kamarátom za neskutočný záujem, podporu a pomoc pri starostlivosti o ňu. Nepoznáme nikoho, kto by mal okolo seba toľko skutočných a aktívnych priateľov ako ona, tá starostlivosť nás celú dobu neskutočne dojímala. Dodávali ste celej našej rodine silu do každého ďalšieho dňa, boli to pre nás najhoršie chvíle života a veľmi ťažký boj so zákernou a zlou chorobou," je vďačná rodina.

Denisa mohla byť až do posledných chvíľ doma s rodinou, čo jej umožnili služby domáceho hospica. „Zbohom láska naša, nikdy na teba nezabudne, teraz už odpočívaj,“ dodala milujúca rodina.

Optimizmus a potom zlé správy

Mladá žena yskúšala azda všetky možnosti, ktoré jej moderná medicína ponúkla. Operácia, rádioterapia, chemoterapia, ale i napríklad bioliečba, na ktorú sa jej ľudia zbierali, pretože zdravotné poisťovne ju nehradia.

Verila, že závažné ochorenie dokáže poraziť. Ešte v lete minulého roka bola plná optimizmu, nádej jej do žíl vlievali výsledky testov, podľa ktorých sa nádory v hlave zmenšovali. Tešila sa, že prežije tie najkrajšie Vianoce, ako to však u mozgových nádorov často býva, liečba je o krok pozadu a nádory ju vytrvalo predbiehajú.

Objavili sa nové ložiská na miestach, ktoré sa nedali operovať a Denisa Cziglová Zajícová sa musela zmieriť s tým, že nad chorobou sa jej zrejme vyhrať nepodarí. Nestrácala však nádej a svojím postojom k životu dodávala optimizmus aj iným ľuďom.

„Ak by vám niekto povedal, že máte mesiac alebo dva života, čo budete robiť? Nehovorím, že mám pred sebou mesiac života, stále verím a dúfam… Neviem, ako dlho tu budem, ani to nepočítam, neriešim, ale chcem si to užiť. Každý deň naplno a neľutovať ničoho,“ napísala koncom minulého roka.

O živote naplno mala úplne jasnú predstavu: „Byť šťastná s tými, ktorých mám rada, kým to pôjde. Byť vďačná za každý deň a večer, za ktorý poďakujem a nebudem plánovať ten druhý deň. Každý máme tu svoju rolu, svoju derniéru a sviečku života, ktorá nám raz zhasne. Budem sa snažiť stále pozitívne myslieť a skúsim nájsť inú cestu a ešte si ten život užiť a nebojím sa, nemám už strach. Netreba plakať a ľutovať ma.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #rakovina #nádor na mozgu