Športovať sa dá aj s cukrovkou

"Cukrovku som dostal, keď som mal šesť rokov. Pediatrička zistila, že mám hladinu cukru v krvi 25, pričom norma je niekoľkonásobne nižšia," hovorí 17-ročný Tomáš Gelinger z Malaciek.

03.09.2009 11:05
chlapci, futbal Foto:
Cukrovka neznamená, že nemôžete športovať, hrať futbal.
debata

„Bol stále unavený, smädný, chodil často na záchod. Bol to šok, keď mu lekárka počas šesťročnej prehliadky zistila vysokú glykémiu,“ spomína jeho otec Peter Gelinger. „Mám štyroch synov, ale cukrovku má len Tomáš. Chvíľu trvalo, kým sme sa s tým trochu vyrovnali, veľmi nám však pomohlo vzdelávanie určené rodičom v diabetologickom centre. Napriek snahe sa však Tomášovi nedarilo dosiahnuť potrebnú kompenzáciu, čiže hladinu cukru v krvi dostať pod kontrolu. Pred rokom Tomáša ošetrujúci lekár nastavil na inzulínovú pumpu a dnes má dobré výsledky.“ Inzulínová pumpa je malý prístroj vo veľkosti pagera, ktorý umožňuje kontinuálne podávanie inzulínu. Pacient ju nosí zavesenú na tele a umožňuje lepšiu kontrolu hladiny cukru s minimálnymi výkyvmi.

Tomáš sa koncom augusta spoločne s ďalšími kamarátmi vrátil z tretieho európskeho futbalového turnaja pre mladých ľudí s cukrovkou Junior Cup Diabetes 2009, ktorý sa konal v Ženeve. Vyše 170 hráčov, chlapcov i dievčat, vo veku od 6 do 18 rokov z viac ako 12 krajín súťažilo o pohár pod dohľadom lekárskych špecialistov. V tomto roku sa na turnaji po prvý raz zúčastnil aj samostatný tím Slovenska, ktorý vo finálovom zápase podľahol tímu Veľkej Británie 3:2.

„Kedysi sa toto ochorenie spájalo s nemalými obmedzeniami, napríklad znamenalo okamžité stop športu,“ vysvetľuje MUDr. Ľubomír Barák, CSc., z Detského diabetologického centra DFNsP v Bratislave. „Dnes je šport pri cukrovke súčasťou liečebného procesu. Ja tvrdím, že liečime nie cukrovku, ale pacientov, ktorí ju majú. Napokon aj niekoľkonásobný olympijský víťaz v plávaní na 50 m Američan Gary Hall má cukrovku 1. typu.“

Na Slovensku žije 1 800 detí a dospievajúcich, ktorí majú cukrovku 1. typu. Znamená to cukrovku, ktorá je prakticky hneď od začiatku závislá od prísunu hormónu inzulínu zvonka. Príčina vzniku tejto choroby sa presne nevie, ide o autoimunitné ochorenie, keď organizmus z neznámych dôvodov akoby sám bojuje proti sebe.

Vo všeobecnosti má cukrovka pre život mladých ľudí závažné dôsledky. Meranie hladiny cukru v krvi, užívanie liekov, diétne zmeny a inzulínové injekcie – to všetko je od diagnostikovania ochorenia súčasťou ich každodenného života. Je preto dôležité, aby diabetické deti a mladiství, ale aj ich rodičia pochopili, že cukrovka nemusí byť len hendikepom. Nemusí byť prekážkou pri športe, ba práve naopak, športovanie môže pomôcť povzniesť sa nad chorobu a dodať pozitívnu energiu. „Len pred týždňom som riešil chlapca, diabetika a aktívneho hokejistu, ktorý nastupuje na gymnázium a chceli mu tam zakázať telocvik. Pritom tento mladý muž má zavedenú inzulínovú pumpu a denne absolvuje trojfázové tréningy. Zriedkavo, ale ešte stále sa stretávame aj so situáciami, keď si laici myslia, že šport treba pri cukrovke obmedzovať,“ dodáva MUDr. Barák. „Môj názor je ten, že šport pacientovi vo všeobecnosti prospieva. Keďže pohyb spaľuje cukor, nemusíme podávať toľko inzulínu. Príliš vysoké dávky inzulínu majú totiž väčší vplyv na kôrnatenie tepien ako cholesterol.“

Druhy cukrovky

Cukrovka 1. typu: je podmienená imunologicky, často má dramatický začiatok. Vyskytuje sa prevažne u mladších ľudí do 30. roku života. Organizmus si vytvára protilátky proti vlastným bunkám pankreasu a pomalšie alebo rýchlejšie ich usmrcuje. Je závislá od prísunu inzulínu zvonka (injekcie, inzulínové perá, inzulínové pumpy). Tvorí cca 7 % zo všetkých typov cukrovky.

Cukrovka 2. typu: v našej populácii je najčastejšia, tvorí viac ako 90 % všetkých prípadov. Postihnutí sú väčšinou ľudia s vyššou telesnou hmotnosťou, často sa vyskytuje aj v priamom príbuzenstve. Choroba môže dlho prebiehať skryto – bez príznakov. Často sa prejaví až komplikáciami, napr. defektom, ktorý môže viesť k amputácii nohy. V závislosti od hladiny cukru v krvi ju spočiatku možno liečiť diétou, tabletkami a inzulínom.

Iné typy cukrovky: ide o prípady cukrovky (tvoria 2 %) spôsobenej liekmi, chemikáliami, ochoreniami poškodzujúcimi podžalúdkovú žľazu atď.
Tehotenský diabetes: vzniká v druhej polovici tehotenstva asi u 3 % všetkých tehotných žien. Niekedy je nutná dokonca aj inzulínová liečba, inak by mohlo dôjsť k vážnemu poškodeniu plodu. Po tehotenstve obyčajne tento typ cukrovky doznieva, môže však prejsť do jedného z uvedených typov.

debata chyba