Zázračné antioxidanty hľadali Nóri aj v polievkach a omáčkach

O tom, že mnohé vážne choroby vznikajú pôsobením voľných radikálov, sa vie už dávno. Aj to, že vzniku týchto radikálov vedia zabrániť niektoré látky - antioxidanty.

26.01.2010 15:33
maliny, černice, červené ovocie, bobuľové ovocie Foto:
Vysoké množstvo antioxidantov sa nachádza v červenom ovocí a bobuľovinách.
debata

Ale doteraz neexistovala žiadna databáza, ktorá by presne porovnávala ich obsah v potravinách a doplnkoch stravy. Až v týchto dňoch s ňou prišli nórski vedci – skúmali 3139 produktov, od ovocia, zeleniny, korenín, až po mliečne výrobky, polievky, omáčky a alkohol.

Ich cieľom bolo vytvoriť komplexnú databázu potravín s uvedenými hodnotami antioxidačných látok. Má byť základným nástrojom výskumov na ďalšie objasnenie možných zdravotných dopadov fytoantioxidantov v strave. Do štúdie zaradili vzorky z krajín celého sveta. Výsledky ukazujú, že medzi nimi existujú niekoľkotisíc­násobné rozdiely v obsahu antioxidačných látok. Koreniny, bylinky a prírodné medicíny ich obsahujú najviac. Medzi bežnými potravinami a nápojmi majú vysoké hodnoty bobule, ovocie, orechy, čokoláda, zelenina a výrobky z nich. Štúdiu pred niekoľkými dňami zverejnil odborný časopis Nutrition Journal.

Nápoje
Sem výskumníci zaradili 283 výrobkov z kávy a čaju, pivo, víno, šťavy a limonády. Analyzovali až 54 rôznych druhov káv od 16 rôznych výrobcov a zistili, že sú medzi nimi veľké rozdiely. Kým jeden typ kávy s mliekom obsahoval antioxidantov 0,89 mmol/100g , jedno dvojité espreso ich malo až 16,33 mmol/100g. Z ostatných nápojov sú bohaté na antioxidanty červené vína (1,78 – 3,66 mmol/100g), šťava z granátových jabĺk, zelený čaj (0,57 – 2,62 mmol/100g), hroznová šťava a čierny čaj (0,75 – 1,21 mmol/100g).

Raňajkové cereálie, obilniny, strukoviny, orechy a semená
Väčšina cereálií má obsah antioxidačných látok v rozmedzí 0,5 až 2,25 mmol/100g. Bohatá na ne je i pohánka, proso a jačmeň. Fazuľa a šošovica majú antioxidačné látky strednej hodnoty v rozmedzí 0,1 – 1,97 mmol/100g. Rôzne druhy ryže majú hodnoty medzi 0,01 a 0,36 mmol/100g.

Medzi orechami a semenami vedci analyzovali 90 rôznych výrobkov. Najbohatšie na antioxidanty vyšli mak a vlašské orechy, o niečo menej ich mali pekanové orechy, slnečnicové semená a gaštany. Vlašské orechy, gaštany, arašidy, lieskové orechy a mandle majú vyššie hodnoty, keď sa jedia aj s jemnou šupkou na povrchu.

Čokoláda
Priemerný obsah antioxidantov sa zvyšuje s rastúcim obsahom kakaa v čokoláde. Najmenej ich je v bielej – okolo 0,23 mmol/100g, najviac v horkej – 14,98 mmol/100g. V čokoládach s obsahom kakaa 24–30%, 40–65% a 70–99% by mal byť obsah antioxidantov 1,8; 7,2 a 10,9 mmol/100g.

Mliečne výrobky, vajcia, tuky a oleje
Do tejto kategórie zaradili výskumníci 86 mliečnych výrobkov, väčšina z nich mala nízke hodnoty antioxidantov. Bohatšie boli výrobky s pridanými bobuľami alebo čokoládou. Medzi syrmi najvyššie hodnoty dosiahli Brie, Gorgonzola a Roquefort.
Vajcia sú takmer bez antioxidantov, niečo málo sa nachádza len v žĺtkoch. Takmer polovica z tukov a olejov má antioxidanty zhruba na úrovni 0,4 až 1,7 mmol/100g. Najviac ich je v margaríne, masle, repkovom, kukuričnom a sójovom oleji.

Lesné plody, ovocie a zelenina
Toto je kategória s mimoriadne vysokými hodnotami antioxidantov. Bádatelia do nej zaradili 119 plodov. Najbohatšie bolo sušené amlo (indický egreš) s 261,5 mmol/100g antioxidantov, šípky, sušené čučoriedky, zereshk (kyslé červené bobule z Iránu). Ďalšie bohaté plody sú čerstvé jahody, čučoriedky, čierne ríbezle, lesné jahody, černice, plody Goji, rakytník a brusnice. V jahodovom džeme ich je v priemere 0,5 mmol/100g.
Celkom 278 druhov ovocia, ovocných výrobkov a 303 druhov zeleniny bolo zaradených do výskumu. Bohaté sú najmä sušené jablká, artičoky, citrónová kôra, sušené slivky, sušené marhule, kapusta, červené a zelené čili. Stredné hodnoty majú sušené datle, sušené mango, čierne a zelené olivy, červená kapusta, červená repa, paprika, guava a slivky.

Tradičné rastlinné medicíny
Ide o kategóriu s najvyšším obsahom antioxidantov, ale tiež kategóriu s najväčšími rozdielmi medzi produktmi. Polovica z nich má antioxidačné hodnoty nad 90. percentilom. Stredné hodnoty v tejto kategórii sú 91,7 až 14,2 mmol/100g – teda oveľa vyššie, ako vysoké hodnoty napríklad u obilnín. Dosahuje ich až 59 výrobkov pôvodom z Indie, Japonska, Mexika a Peru. Najvyššie hodnoty vedci zistili u Sangre de Grado (Dračia krv) z Peru. Neuveriteľných 2897,1 mmol/100g. Je to živica červenohnedej farby vytekajúca zo stromu Croton. Ostatné na antioxidanty bohaté výrobky sú Triphala, Amalaki a Arjuna z Indie a Goshuyu-tou, tradičné Kampo medicíny z Japonska, s hodnotami v rozmedzí 132,6 – 706,3 mmol/100g. Iba štyri výrobky v tejto kategórii majú hodnoty menšie ako 2,0 mmol/100g.

Koreniny a byliny
Analýzou prešlo 425 druhov korenín a bylín od 59 rôznych výrobcov. Dvadsaťsedem z nich dosiahlo hodnoty od 100 do 465 mmol/100g. Obrovský rozdiel bol medzi cesnakovou pastou z Japonska (0,08 mmol/100g) a nórskym klinčekom (465 mmol/100g). Klinček je na antioxidanty z korenín najbohatší, nasleduje mäta pieporná, nové korenie, škorica, oregano, tymián, šalvia, rozmarín, šafrán, estragón – od 44 do 277 mmol/100g. Čerstvé oregano, rozmarín a tymián majú nižšie hodnoty ako v sušenom stave. To platí aj pre bazalku, pažítku, kôpor a petržlen.

Polievky, omáčky, dresingy
V tejto širokej kategórii vedci analyzovali 251 výrobkov a zistili, že spomedzi nich majú najvyšší obsah antioxidantov paradajkové omáčky, bazalkové pesto, horčica, sušené paradajky a paradajkový pretlak – 1,0 až 4,6 mmol/100g.

Mäso, hydina, ryby a rôzne prísady
Väčšina výrobkov v týchto kategóriách mali nízky obsah antioxidantov. Najviac ich bolo v pečeni, slanine a niektorých kuracích a hovädzích mäsových výrobkoch – 0,5 a 1,0 mmol/100g.

debata chyba