Pre závislosť od internetu vyhladovala dcéru... čo sa deje v mozgu závislého?

Návyk na internet zrejme vytvára v ľudskom mozgu podobné zmeny ako závislosť na alkohole alebo kokaíne či hašiši. Podarilo sa to dokázať vďaka výskumu čínskych vedcov.

13.01.2012 06:00
počítač, internet Foto:
Závislosť od internetu dokáže poriadne zasiahnuť do súkromia.
debata

Tí skenovali mozog ľudí diagnostikovaných s psychickou poruchou spôsobenou závislosťou od internetu. Ako napísal britský denník The Independent, výsledok tohto výskumu by mohol pomôcť pri terapii porúch správania a sociálnych problémov ľudí, ktorí trávia veľa času pri počítači.

Podľa odhadov je závislých od internetu až desať percent jeho užívateľov. Väčšinou ide o účastníkov počítačových hier. Dokážu sa do tejto aktivity ponoriť natoľko, že zabúdajú dlhé obdobie piť a jesť. Dávajú tejto aktivite prednosť pred štúdiom alebo rodinou.

Henrietta Bowdenová Jonesová, ktorá pracuje na jedinej britskej klinike pre gamblerov a ľudí závislých od internetu, hovorí, že jej pracoviskom prešli osoby, ktoré kvôli internetu prestali chodiť na univerzitné prednášky, nedoštudovali alebo sa rozviedli, pretože sa citovo nedokázali pripútať k ničomu inému než k hre. Jej pacienti sa priznávajú, že trávia hraním internetových hier aj štrnásť večerných a nočných hodín vcelku a nedokážu sa odpútať.

Vedci zo šanghajského strediska duševného zdravia podrobili skenerovému vyšetrenie mozgy 17 dospievajúcich osôb s touto závislosťou a porovnali ich so snímkami šestnástich zdravých rovesníkov.

U závislých sa objavili v mozgových centrách kontrolujúcich citové reakcie, pozornosť, rozhodovanie a učenie biela vlákna. Podobné zmeny sú pozorované v mozgoch ľudí závislých od alkoholu alebo kokaínu.

Autori štúdie vypracovanej na základe uvedeného výskumu v časopise Public Library of Science One upozornili, že nevedia, či sú tieto zmeny príčinou alebo dôsledkom internetovej závislosti, pretože je tiež možné, že ľudia s týmito zmenami internetu podľahnú ľahšie než ostatní.

Existujú prípady potvrdzujúce závažnosť problému závislosti na internete. Dvadsaťročná Chris Staniforthová zo Sheffieldu zomrela v dôsledku komplikácií spôsobených krvnou zrazeninou po 12 hodinách strávených nad internetovou hrou. Jej komplikácie boli podobné žilovej trombóze, ktorou sú ohrození pasažieri dlhých letov.

Ďalší prípad je z Nového Mexika. Matka malého dieťaťa tam bola odsúdená na 25 rokov väzenia, pretože kvôli hodinám stráveným hrou na internete nechala svoju dcéru hladovať. Colleen Christieová bola natoľko zamestnaná hrou World of Warcraft, že si ani nevšimla, že jej dcéra umiera hladom. Trojročné dievčatko, ktoré previezli do nemocnice v bezvedomí, vážilo iba desať kilogramov.

Tento týždeň odsúdili Britku Lucienne Maineyovú za krádež 76 000 libier, ktoré potrebovala na financovanie svojej hráčskej vášne. Na internetové bingo sa dala, keď sa jej rozpadlo manželstvo.

debata chyba