Aj bylinky si dokážu poradiť s depresiou

Depresia sa považuje za jedno z najbolestivejších ochorení vôbec. Kto už s ňou mal v živote do činenia, vie, že duša dokáže bolieť oveľa viac ako telo.

22.02.2012 13:54
ženšen - mladosť - energia - zdroj sily Foto:
Ženšen zvyšuje výkonnosť – mentálnu aj fyzickú a odstraňuje všetky príznaky depresie.
debata

Ochorenie nemusí dostať nálepku depresia. Nemusí dokonca vôbec ísť o ochorenie. Pocity smútku, osamelosti či úzkosť sú nám známe všetkým a najradšej by sme ich vygumovali zo svojich životov. Rozdiel medzi tým, či už ide o ochorenie, alebo sa jedná len o pocit, ktorý je prechodný a ľahko „liečiteľný“ (niekedy stačí rozhovor s priateľom alebo vyplakať sa), občas pozná iba odborník. Povzbudzujúca je informácia, že každá ťažká prekážka a prekonaná kríza človeka posilní.

K signálom, že treba prijať pomocnú ruku, resp. vyhľadať ju, patrí dlhodobá skľúčenosť, celkové znechutenie, ktoré trvá dlho a nič ho pozitívne neovplyvňuje. S depresiou idú ruka v ruke fyzické ochorenia ako napríklad problémy s krvným obehom, narušenie imunity alebo závraty. Snáď najnebezpečnejšie je uveriť faktu, že nič nepomôže, nič teda skúšať netreba.

Veľa ľudí má sklony liečiť choroby bez lekára, proste chcú si pomôcť sami. Dobrou správou je, že účinná liečba môže byť bylinkami. Tieto sú najúčinnejšie:

Ľubovník bodkovaný

Je najznámejšia antidepresívna bylinka. Aby však ľubovníkový čaj pomohol, mal by sa popíjať pravidelne. Denne postačia tri deci, mal by však byť nesladený a predovšetkým čerstvý. Zaručí dobrý spánok a potlačí stres aj strach. Ľubovník pomáha najmä vtedy, ak má depresia spúšťač a skrývajú sa za ňou výkyvy počasia (zimná depresia z nedostatku slnka a podobne). Ukázalo sa, že je účinný aj pri liečbe orgánov, ktoré pri depresii trpia, napríklad žalúdok.

Ženšen

Označuje sa tiež ako „všehoj ázijský“ – táto rastlina pôsobí na organizmus antistresovo, čím ho chráni a tiež rozpúšťa negatívne pocity. Táto trvalka sa používa v čínskej medicíne už roky. Zvyšuje výkonnosť – mentálnu aj fyzickú a odstraňuje všetky príznaky depresie – patrí sem napríklad porucha koncentrácie alebo únava. Ženšen sa aj snaží vrátiť chuť do života a skvalitniť spánok, ktorý v depresívnych stavoch nie je možný.

Medovka lekárska

Je známa ako bylinka, po ktorej sa ľahko zaspáva. Máločo potrebuje depresívny človek viac, ako dlhý a kvalitný spánok. Medovka však pomáha aj celkovo pri psychickej vyčerpanosti (upokojuje napäté nervy), v prípade búšenia srdca a pri silných bolestiach hlavy.

debata chyba