Spln mesiaca skutočne vplýva na kvalitu spánku

Horší spánok pri splne mesiaca nie je žiadnym výmyslom. Vedcom sa podarilo nájsť dôkaz, že mesiac skutočne vplýva na kvalitu spánku.

30.07.2013 06:00
spln, mesiac, noc, obloha Foto:
Pri splne trvá ľuďom dlhšie, kým zaspia, spia kratšie a menej hlbokým spánkom.
debata (1)

Zistili to na experimentoch s 33 dobrovoľníkmi, ktorí spávali v prísne kontrolovaných laboratórnych podmienkach. Keď bol mesiac v splne, týmto dobrovoľníkom trvalo dlhšie, kým zaspali a nespali až takým kvalitným, hlbokým spánkom. Pritom spali v miestnosti bez okna a nevedeli, v akej fáze sa mesiac nachádza.

Okrem toho vedci zistili, že mesiac vplýva na množstvo hormónu melatonínu v tele. Telo produkuje viac melatonínu, keď je tma, a menej, keď je svetlo. Ak je človek večer vystavený prudkému osvetleniu alebo, naopak, tme počas dňa, narúša sa tým normálny melatonínový cyklus. Christian Cajochen s kolegami z Bazilejskej univerzity si však myslí, že vplyv mesiaca na spánok ľudí nesúvisí s tým, či odráža viac, alebo menej svetla.

V štúdii zverejnenej v žurnále Current Biology Cajochen opisuje, že dobrovoľníci neboli oboznámení so zámerom experimentu a z postele v laboratóriu spánku nemali výhľad na oblohu. Každý z dobrovoľníkov v kontrolovaných podmienkach prespal dve noci.

Takto sa podarilo zistiť, že pri splne sa aktivita mozgu spojená s hlbokým spánkom znížila takmer o tretinu a klesla aj hladina melatonínu. Počas splnu im takisto trvalo priemerne o päť minút dlhšie, kým zaspali a spali o 20 minút kratšie. „Lunárny cyklus ovplyvňuje spánok ľudí aj vtedy, keď mesiac nevidia a nevedia, v akej fáze sa práve nachádza,“ uviedol Cajochen. Podľa neho niektorí ľudia môžu byť na mesiac veľmi citliví.

Vedci však stále nepoznajú jednoznačnú odpoveď, prečo mesiac vplýva na kvalitu spánku. Domnievajú sa, že to môže súvisieť s mesačným reprodukčným cyklom. „Možno sa nám biológia snaží niečo naznačiť,“ dodal švajčiarsky výskumník.

1 debata chyba