Zdieľate často fotky z fitka? Máte psychický problém

Podľa štúdie majú osoby, ktoré zdieľajú na sociálnej sieti svoje fitnes-aktivity, psychické problémy.

28.09.2016 06:00
fotografia, selfie, žena Foto:
Športovali ste? Treba to zdokumentovať.
debata

Obľúbená téma

Každý, kto je aktívny na sociálnej sieti, má svoju obľúbenú tému. Sú ľudia, ktorí najradšej zo všetkého, a to dosť často, zdieľajú fotografie svojich ratolestí. Iní cestujú a neexistuje, aby druhých neinformovali o tom, kde sa práve nachádzajú. Čím ďalej, tým lepšie… Ďalšiu osobitnú skupinku tvoria „selfičkári“, ale nájdu sa aj takí, ktorí o sebe nič neprezradia. Zvedaví sú len na životy tých druhých. Istá štúdia si tentokrát posvietila práve na tých, ktorí cvičia a intenzívne sa pri tom fotografujú – akoby to bez toho nešlo.

Narcis!

Vedci z londýnskej univerzity Brunel zistili, že osoby, ktoré radi zdieľajú svoju radosť z pravidelných aktivít vo fitnescentre, ale aj iných športových programov, inklinujú k narcizmu. Ich prioritou a najdôležitejším cieľom je zdokonaliť svoj vzhľad. Títo ľudia sú svojím vzhľadom veľmi znepokojení a na to, aby vyzerali lepšie, sa sústredia až nezdravo.

Prečo to robia?

Pretože tento, nazvime to jednoducho narcizmus – hľadá pozornosť medzi priateľmi na sociálnej sieti a tiež chce byť hodnotený. Zaujímavé tiež je, že tieto „lajky“ spomínané osoby dostanú práve od tých, ktorí tieto športové aktivity nepovažujú za úžasné, častokrát sú to nešportovci. Veľakrát je to spravidla tak, že tí, čo tieto príspevky lajkujú, chcú svojich „po pozornosti bažiacich“ kamarátov-športovcov podporiť – a to práve takouto milou formou. A to aj napriek tomu, že takéto čudné správanie neschvaľujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť #fitnescentrum #šport #vzhľad #selfie #narcizmus #lajk