Čo sa stane s naším telom, keď budeme málo spať?

Sú ľudia, ktorí sa vyslovene pýšia tým, že spávajú málo. V prvom rade sú to tínedžeri, v snahe "ukázať sa", koľko vydržia ponocovať, v druhom rade pracujúci ľudia, aby "dokázali" okoliu, akí sú pracovití a zaneprázdnení. Teda dôležití.

12.11.2018 06:00
spánok - oddych - relax - poloha pri spaní Foto:
Začína sa to zlou náladou, slabou koncentráciou, zhoršenou pamäťou a schopnosťou reagovať a učiť sa...
debata

Pozor, nedostatok spánku zanechá na tele nebezpečnú stopu. Pripomeňme tiež, že odopieranie spánku sa v minulosti používalo ako mimoriadne krutá forma mučenia.

Od sústredenia po halucinácie

17-ročný Randy Gardner sa v 60-tych rokoch minulého storočia zúčastnil vedeckého experimentu, počas ktorého bdel 264 hodín (11 dní). Už po 24 hodinách sa už nevedel sústrediť, ani uchopiť veci do rúk. Na tretí deň bol náladový a nekoordinovaný. Napokon mal problémy s krátkodobou pamäťou, koncentráciou (dostal napríklad matematický príklad a uprostred sa zastavil, pretože nevedel, čo robí), dokonca sa stal paranoidným a mal halucinácie. Po tom, čo znova začal pravidelne spávať, všetko sa znormalizovalo.

Vážne dôsledky

Málo spávať má z dlhodobého hľadiska tiež nebezpečné následky. Pretože oprava buniek prebieha počas spánku – telo človeka, ktorý málo spáva, nemá inú možnosť a môže to mať vážne dôsledky, za všetky spomeňme aspoň predčasné starnutie pleti, rôzne ochorenia alebo zníženie výkonu mozgu.

O čo si koledujeme?

Začína sa to zlou náladou, slabou koncentráciou, zhoršenou pamäťou a schopnosťou reagovať a učiť sa. Neskôr sa pridružia zápaly, vysoký krvný tlak, hormonálne zmeny a chronický nedostatok spánku môže viesť tiež k vzniku cukrovky a obezity. Navyše, pravdepodobnosť mŕtvice sa zvyšuje až o neuveriteľných 450 percent. Takže príliš málo spánku môže dokonca vo výnimočných prípadoch zapríčiniť aj smrť.

Koľko spánku stačí?

Dospelí by mali spať 7–8 hodín, mladiství 9–10 hodín, deti 10 hodín, dojčatá dokonca 16–18 hodín. Seniori tiež potrebujú 7–8 hodín, v noci sa však často budia – preto je ešte zdriemnutie počas dňa ideálne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #koncentrácia #cukrovka #obezita #spánok #mŕtvica