Meditačným spievaním posilníme koncentráciu a odbúrame stres

Spievanie (recitovanie) mantry pred, po alebo počas hodiny jogy, či už v skupinke cvičiacich alebo doma, je liečivé. Vibrácie povznášajú a upokojujú myseľ. Dôležité je však mantru vyslovovať správne a celý čas sa na túto činnosť sústrediť.

10.06.2012 07:00
joga, pláž, cvičenie Foto:
Slovo mantra má v sebe náboženský podtón, no odriekať ju môžu aj neveriaci.
debata

Čo všetko môže byť mantrou? Nielen slabika, ale aj slovo či veta. Častokrát sú to sankritské slová, avšak „privlastniť“, či obľúbiť si môžeme aj naše, materinské. Základom je, aby v sebe skrývali čosi hlboké, no predovšetkým pozitívne. K takýmto slovám patrí napríklad láska, krása či pokoj. Zázračný účinok mantry tkvie v tom, že sa čosi neustále opakuje. A tým sa stane účinné. Jogíni to vysvetľujú tým, že sa myseľ počas recitovania viaže na jediný bod, ktorý nás privedie k nám samým. Recitovaním mantry sa cvičí aj koncentrácia, ľahko ňou možno odbúrať stres. Nech nás prepadne kdekoľvek, mantru si môžeme odrecitovať aj len v duchu, len pre seba.

Tak, ako všetko ostatné, aj odriekanie mantry má svoj postup. Treba ho dodržať. Ide o to, aby sme mantru spievali dostatočne nahlas. Telo sa totiž musí naplniť rezonanciou. Odporúča sa precízne sledovať, čo mantra v tele spôsobuje, čo s nami robí a najmä, nesústrediť sa v tej chvíli na nič iné ako na jej odriekanie. Predsa len je takéto sústredenie ľahšie ako koncentrovať sa na „nič“. Nemyslieť na nič je náročné! Myšlienky v tej chvíli prichádzajú, aspoň netrénovaným cvičencom spočiatku celkom prirodzene a treba ich odháňať, resp. ignorovať. Ďalšie pravidlo hovorí o tom, že po hlasnom odriekaní možno prejsť na spomínané tiché, v duchu (v mysli).

Za notoricky známu mantru, ktorou sa často nielen začína, ale aj končí hodina jogy, sa považuje posvätná slabika „om“ a tiež sankritské slovo „šanti“, označujúce slovenské „pokoj“.

Slovo mantra má v sebe náboženský podtón, no odriekať ju môžu aj neveriaci. Veď už samotným spievaním akejkoľvek pesničky (ľudovej, popovej či rockovej), sa človeku automaticky zlepšuje nálada. Ak je spievanie navyše meditačné, zaručene upokojí dušu a poteší srdce.

debata chyba