Počas "korony" sa ľuďom zhoršili príznaky depresie

Na Slovensku trpí depresiou viac ako 300-tisíc ľudí, pričom ročne pribúda 15-tisíc nových prípadov. "Počas karantény sme mali útlm, psychiatri fungovali na akomsi bazále. Momentálne nastal obrovský nárast žiadostí o hospitalizáciu," konštatuje psychiater z Michaloviec MUDr. Matúš Virčík.

09.06.2020 06:00
žena, smútok Foto:
Príznaky depresie sa počas karantény zhoršili najmä dlhodobo sa liečiacim depresívnym pacientom.
debata

Príznaky depresie sa zhoršili najmä dlhodobo sa liečiacim depresívnym pacientom. „Príznakmi depresie je smútok, znížené sebavedomie, únava, znížená chuť do jedla. Ľudia s depresiou strácajú potešenie prakticky zo všetkých činností. Vieme však, že vážna depresia znamená absolútnu psychickú aj fyzickú paralýzu,“ dodáva odborník. „Je to ochorenie a nie slabosť. Nás psychiatrov je naozaj málo, už ani nehovoriac o pedopsychiatroch určených pre detského pacienta. Pomôcť by vedela telepsychiatria,“ konštatuje doktor Virčík, ktorý zastupuje občianske združenie No more stigma. Pre depresívnych ľudí, ktorí potrebujú odlíšiť bežnú „depku“ od skutočného ochorenia, prípadne ich príbuzných, bol vytvorený web bezdepresie.sk.

Ide o projekt, ktorý vznikol v spolupráci Ligy za duševné zdravie a OZ No more stigma. „Na Slovensku máme kvalitné linky prvej pomoci, ako aj viaceré on-line poradne. Rovnako je možné absolvovať psychoterapiu on-line alebo kontaktovať svojho lekára telefonicky. Dôležité je, aby pacient vyhľadal odbornú pomoc," dodáva Virčík. Odborníci konštatujú, že obdobie od prvého príznaku depresie až po vyhľadanie pomoci trvá priemerne 1,5 až 1,7 roka.

Depresia trvá minimálne dva a viac týždňov a ročne stojí slovenskú ekonomiku minimálne 71 miliónov eur. Priame, teda zdravotné, náklady však tvoria iba tretinu (32 %). Hlavnú časť, teda 68 %, tvoria nepriame, sociálne, náklady. „Skryté náklady v podobe sociálnych výdavkov na práceneschopnosť a stratu produktivity práce sú v prípade duševných ochorení, najmä depresie, veľmi vysoké,“ vysvetľuje autor štúdie o dosahu depresie na ekonomiku prof. PhDr. Róbert Babeľa z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave.

Napríklad v roku 2018 štatistika v SR zaznamenala 5 222 ukončených péeniek z dôvodu depresie. „Pacienta z dôvodu depresie môže na péenku vypísať všeobecný lekár aj psychiater, vysvetľuje psychiater Virčík. "Treba si uvedomiť, že doba zotavenia po jednej depresívnej epizóde trvá šesť mesiacov. Máme pacientov, ktorí mali niekoľko depresívnych epizód. Každé ďalšie zotavenie trvá dlhšie.“

Sociálna izolácia počas karantény a následný negatívny dosah na ekonomiku a zvýšenie nezamestnanosti k poklesu duševných chorôb neprispejú. „Pripúšťam, že existuje menšinová skupina introvertov, ktorí z danej situácie mohli ťažiť, ale pre väčšiu, majoritnú skupinu ľudí je home office skôr na škodu, ako na prospech,“ dodáva prof. Babeľa. „Z výšky vypočítaných nákladov a počtu neliečených pacientov vyplýva, že ďalšie investície sú nevyhnutné. Tie majú očakávanú vysokú úroveň návratnosti: Pri investícii jedného eura sa očakáva ekonomický benefit, vrátane vplyvov na zdravie, na úrovni viac ako päť eur,“ uzatvára profesor.

Kde nájsť pomoc

  • web bezdepresie.sk, dusevnezdravie.sk, linkanezabudka.sk
  • Facebook No more stigma Slovensko
  • Linka dôvery Nezábudka tel: 0800 800 566

bezplatná na celom území SR anonymná nonstop, 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #duševné poruchy #duševné ochorenie #koronavírus #Covid-19