Ekzém spôsobujú aj slnečné lúče

Slnečnému žiareniu sa čoraz častejšie vystavujeme nárazovo. Celé dni presedíme v klimatizovaných miestnostiach a spomedzi štyroch stien „hor'sa“ na vytúženú dovolenku k moru. Odrazu sa nám vyhodia svrbiace pupence, pľuzgiere či hrbolčeky. Odborníci tejto najčastejšej "alergii na slnko“ hovoria aj polyformná svetelná erupcia. Kto by nemal chuť vybuchnúť ako sopka, keď sa práve vo chvíľach voľna chce "kúpať v slnečných lúčoch“?

09.08.2014 06:00
leto, pláž, slnko, opaľovanie, UV faktor, krém,... Foto:
Súčasťou dovolenkovej batožiny by automaticky mal byť širokospektrálny sunscreen s UVA aj UVB filtrami.
debata (1)

"Alergia na slnko je stav, keď slnečné žiarenie spôsobí na koži nežiaducu reakciu. U väčšiny ľudí sa to prejavuje červeným, svrbivým výsevom na miestach, ktoré boli vystavené slnku,“ vysvetľuje MUDr. Mária Petrášová z kliniky DermaPoint v Žiline. "Alergické reakcie zo slnka vznikajú, keď imunitný systém nesprávne identifikuje proteíny v koži a považuje ich za nežiaducich votrelcov. Následne vytvorí protilátky, ktoré poškodzujú kožné bunky, a tak vzniknú kožné prejavy alergie. Väčšina ľudí s alergiou zo slnká má prejavy po vystavení sa nahej kože UV-žiareniu na jar alebo v lete. Nie je však vylúčená ani nežiaduca reakcia v zimných mesiacoch.“ Ekzém zvyčajne odznie aj bez lekárskeho zásahu do 10 dní.

Dôležité je UVA v krúžku

"Polyformná svetelná erupcia označovaná aj ako slnečný ekzém, letné prurigo, solárna alergia a podobne je vôbec najčastejšia fotodermatóza, jej výskyt sa odhaduje na 10–20 %. Môže sa vyskytnúť v každom veku, ale u nás je typická pre ľudí v mladom veku a obyčajne u žien,“ dopĺňa na túto tému MUDr. Katarína Poláková, dermatovenero­logička z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. "Táto fotosenzitívna reakcia patrí medzi imunitné reakcie oneskoreného typu. To znamená, že ku kožným reakciám dochádza o niekoľko hodín až dní po vystavení kože slnku.“ Ekzém sa typicky vyskytuje na hrudníku (vo výstrihu), na vonkajších častiach ramien, chrbtoch rúk, stehnách, lícach. Po zhojení obyčajne neostávajú jazvy. Takisto je typické, že "alergiu na slnko“ majú ľudia aj v rodinnej anamnéze.

Zvýšenú citlivosť kože na slnečné žiarenie môžu spôsobiť aj niektoré lieky, chemikálie či chorobné stavy. Ochoreniu vyvolanému UV-žiarením s určitými zložkami kozmetických výrobkov sa hovorí malorka akné, pretože vzhľadom pripomína zapálené pupienky akné. "U malorka akné aj pri polyformnej svetelnej erupcii zohráva najdôležitejšiu úlohu UVA žiarenie,“ zdôrazňuje MUDr. Poláková. Spálenie, sčervenanie kože nám spôsobuje UVB žiarenie. SPF a jeho číslo na ochranných prípravkoch znamená filter chrániaci pred UVB. Z hľadiska slnečnej alergie je však dôležité všímať si aj to, aby mal prípravok UVA v krúžku. "Obyčajne sú kvalitné najmä tie, ktoré si kúpite v lekárni,“ myslí si MUDr. Katarína Cajchanová, dermatovenero­logička a imunoalergologička z Bratislavy.

Prevencia, liečba a testovanie

Podľa MUDr. Polákovej sa pri tomto type nežiaducich kožných reakcií v súvislosti so slnkom kladie dôraz na prevenciu. Vyhýbať sa slnku v poludňajších hodinách nie je nič nové pod slnkom. Nie je od veci zobrať si na dovolenku jedno tenké biele bavlnené tričko, v ktorom je možné v prípade problémov sa aj kúpať. Súčasťou dovolenkovej batožiny by automaticky mal byť širokospektrálny sunscreen s UVA aj UVB filtrami. "V rámci prevencie malorka akné sú vhodné ochranné prípravky bez tukov a emulgátorov s extrémnou ochranou SPF+ vo forme gélu,“ radí Matej Majba zo spoločnosti Galderma. "Je to takisto dobrá voľba pre ľudí s mastnou pokožkou.“ Iným spôsobom prevencie je podstúpiť desenzibilizačnú liečbu. Hovorí sa tomu UV hardening, čo je ožarovanie UVA a UVB lúčmi v stúpajúcich dávkach pred začiatkom sezóny. MUDr. Poláková: "V ťažších prípadoch možno podstúpiť profylaktickú fotochemoterapiu ako PUVA.“

Slnečný ekzém a malorka akné majú podobné príznaky, napr. svrbenie, takže je dosť ťažké ich od seba odlíšiť. Ak už vznikne, pomôcť môžu antihistaminiká v tabletách i lokálne v géloch, v ťažších prípadoch kortikoidné krémy, ktoré sú však viazané na lekársky predpis. Kortikosteroidy celkovo sa podávajú len pri naozaj závažných alergických reakciách (krátke kúry s malými dávkami).

"Ak si lekár potrebuje byť istý, že kožná reakcia nie je zapríčinená niečím iným a naozaj ide o alergiu na slnko, môže urobiť špeciálne testy. Ide o fototestovanie, ktorým sa zisťuje, ako koža reaguje na rôzne vlnové dĺžky UV žiarenia. Podľa toho, na aký druh žiarenia reagujete, sa dá zistiť, aký druh alergie na slnko máte,“ vysvetľuje MUDr. Mária Petrášová. "Fotopatch testami sa zisťuje, ktorá látka je podozrivá z vyprovokovania fotosenzitivity. Lekár vám nalepí dve identické nálepky s obsahom skúmanej látky pod kožu a o 24 hodín jednu vystaví UV žiareniu. Ak sa reakcia objaví pod ožiarenou nálepkou, je vinník odhalený.“ Fototestovanie a fotopatch sú však dostupné len na špecializovaných klinikách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #alergie #ekzém #slnečné žiarenie