Nežujte žuvačky, koledujete si o vrásky! Naozaj?

Žuvačka je viac ako len sladkosť, ktorú si z času na čas doprajeme.

16.10.2018 06:00
bublina, žuvačka, slúchadlá, hudba, slnečné... Foto:
Kto veľa a často žuje, pravdepodobne spozoruje pár vrásočiek v oblasti hornej pery.
debata

Viac ako sladkosť

Môže pomôcť pri závratoch, robí dobrú službu zubom a ústnej dutine, je nápomocná pri tvorbe slín, ako prevencia nepríjemného zápachu z úst a môže tiež zlepšiť pamäť. Niektoré štúdie ukázali spojitosť medzi lepšou koncentráciou počas skúšky a žuvaním žuvačky. Pretrváva však mýtus, že v prípade, že to so žuvaním preháňame, koledujeme si o vrásky. Je to skutočne tak?

Jedna žuvačka denne

V prvom rade je potrebné ujasniť si, kedy to už so žuvaním „preháňame“. Ak vyžujeme jednu žuvačku za deň a nemáme pocit, že si vykĺbime čeľusť, nemali by sme mať problém. Ak sa však celý deň zaoberáme len tým, aby sme mali v ústach žuvačku a bez žuvania si už život nevieme predstaviť, mýtus by sa nás predsa len mohol týkať. Dermatologička Mary Lupo v jednom rozhovore pre Allure dokonca povedala, že tvar čeľustí sa môže zmeniť, ak budeme žuvačky žuť príliš často. Znie to príšernejšie, ako v skutočnosti je. V konečnom dôsledku totiž posielame žuvacie svaly pravidelne do telocvične, aby sa odtiaľ vrátili silnejšie.

Vrásky na hornej pere

Kto veľa a často žuje, pravdepodobne spozoruje pár vrásočiek v oblasti hornej pery. (Nespozoruje to však ten, kto vyžuje jednu žuvačku denne.) Podľa plastického chirurga by sme dokonca spoznali typické vrásočky „žuvačov žuvačiek“. Dôvodom by mohlo byť, že ich žujú zakaždým rovnakým spôsobom a tým pádom si namáhajú len istú, stále tú istú oblasť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čeľusť #vrásky #žuvačka #horná pera #žuvacie svaly