Omladnite o desať rokov. S týmito tipmi

Vek je len číslo! Môžeme ho znížiť, ak dodržíme zopár jednoduchých pravidiel, všetky sa týkajú stravy, cvičenia a sociálneho správania.

31.05.2017 06:00
debata (1)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
rodina, lúka, príroda, šťastie Ilustračné foto.

Začnite deň veľkým pohárom vody

Voda spláchne jedy z tela. V indickom ajurvédskom učení ja pohár vody ráno základným stavebným kameňom zdravého života. V noci pracujú naše orgány na vysoké obrátky, rozoberajú toxíny, ktorých sa potrebujeme zbaviť. Čistá voda je preto dôležitá. Po celý deň by sme mali vypiť ešte 1,5 litra tekutín. Dobrou pomôckou je v tomto prípade krčah vody – postaviť si ho pred seba v kancelárii a dbať na to, aby sme ho vyprázdnili. Mnohí zabúdajú piť a potom to naraz doženú extra veľkým pohárom vody. To však riedi žalúdočné kyseliny a narúša trávenie.

Jedno jablko denne

Lebo reguluje hladinu cukru v krvi. Niekedy sú domáce prostriedky najlepšou lekárničkou. Jablká sú obzvlášť bohaté na pektín a celulózu, balastné látky, ktoré črevné bunky nevedia stráviť. Napučia v čreve a na svojej ceste so sebou vezmú nežiadúce škodlivé látky, takže slúžia ako akási vnútorná metla. Jablko chráni srdce a cievy, reguluje hladinu cukru v krvi a posilňuje mozgové bunky.

Dojedzte, keď vám najviac chutí

O japonskom ostrove Okinawa sa hovorí ako o ostrove nesmrteľnosti. Žije tu veľa ľudí na sto rokov a vedci našli príčinu predovšetkým v princípe hara hachi bu, podľa ktorej sa tam ľudia stravujú. Znamená to, že prestanú jesť, keď naplnia svoj žalúdok na 80 percent. Toto poznanie je perfektnou anti-aging stratégiou, pretože menej kalórií znamená menej energie a preto, s cieľom šetriť energiu, sa telo zbavuje každej bunky, ktorú už nepotrebuje. Sú to predovšetkým zhubné bunky, z ktorých vzniká rakovina. Prázdny žalúdok tiež stimuluje produkciu melatonínu, telo sa uvoľňuje. Rovnaký efekt možno dosiahnuť vynechaním večere, ktoré by sme si mali naordinovať dva až trikrát mesačne. Znamená to jesť posledné jedlo najneskôr o 17 hodine a potom nič až do raňajok.

Strávte denne 30 minút vonku

… a to bez ohľadu na to, aké je počasie. Pohyb a denné svetlo sú dve potrebné zložky v protistarnúcom koktejli. Tlak vyvíjaný na kosti podporuje ich rast a stabilitu. Čím viac ich zaťažujeme, tým sú silnejšie. Chôdza je najlepšia prevencia proti osteoporóze. UV žiarenie súčasne stimuluje produkciu vitamínu D, ktorý je dôležitým stavebným materiálom kostí. Prechádzky v prírode tiež posilňujú svaly a srdce a odbúravajú stres. Pomáhajú, samozrejme, aj iné druhy športu.

Raz mesačne si doprajte masáž

Odoženiete vrásky, ktoré vám spôsobujú starosti. Pohyb hladením uvoľňuje oxytocín – hormón, ktorý posilňuje našu dôveru, znižuje agresivitu a stará sa o vnútorný pokoj, ktorý naše čelo vyhladí lepšie ako botox. Okrem toho masáž zlepšuje krvný obeh, podporujú lymfatický cyklus, uvoľňuje svaly a zmierňuje prípadné bolesti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #rakovina #stres #kosti #jablko #chôdza #masáž #toxíny