Bylinkárka Anna Kopáčová: Pozor na tých, čo zakazujú užívať lieky!

Hovorí sa, že samochvála smrdí, ale úspešnosť je tu dosť veľká, vraví v rozhovore bylinkárka, ktorá je na Slovensku známa. Lieči totiž ženy, ktoré nemôžu otehotnieť, sama si tým peklom prešla. A nielen ich.

29.08.2016 06:00
Anna Kopáčová Foto:
Anna Kopáčová vo svojej bylinkovej záhrade. Na foto s echinaceou.
debata (3)

Ste z Vrbového, v tomto okolí a na myjavských kopaniciach, čo je akoby kameňom dohodil, asi veľa ľudí verí sile byliniek, však?
Ľudia tu uprednostňujú bylinky, sami si ich zbierajú, alebo pestujú v črepníkoch, na balkónoch, v záhradkách. Ja osobne chodím zbierať bylinky na kopanice, niečo je aj v okolí Vrbového, a tiež na moravskej hranici sú nedotknuté, panenské pekné lúky. Zájdem občas aj do Chtelnice.

Podobne ako včelárčina, aj bylinkárčenie býva záľubou, ktorá sa dedí. Bol to aj váš prípad?
Chodievala som s babkou na bylinky do Chtelnice, ale to bolo také bylinkárčenie typu „čo rástlo okolo domu“. Šípky, baza, materina dúška. Zbierali sa na zimu, v prípade nejakých chorôb, alebo aby sa pili teplé čajíky. V tom čase som nevedela, na čo sú tie bylinky dobré, nikto mi to nepovedal. Pokračovalo to spontánne. Mala som kamarátku Katarínku, ktorá už nežije, ale s mojou sesternicou Jankou sme občas za ňou chodievali na bylinky za vrbovskú tehelňu. Bola tam prvosienka a materina dúška.

Potom osud chcel, aby ste potrebovali odbornú pomoc…
Keď som sa vydala, nemohla som otehotnieť, niekoľkokrát som potratila. Pila som bylinkové čaje, ale nemala som znalosť o tom, ktorá pomôže, ktorá naopak ublíži. Zoznámila som sa v tom čase s bylinkárkou z neďalekej obce, pomáhala mi dobré tri roky.

Ste teda priam „učebnicový“ príklad človeka, ktorý sa venuje tomu, čím si sám prešiel.
Nevedela som, že niečo takéto budem robiť. Až keď sa moja staršia dcéra narodila s blúdiacou obličkou. Mala bolesti, boli sme aj v Piešťanoch v nemocnici, ešte za totality. Stále nevedeli, čo by to mohlo byť. Vzala som ju odtiaľ na priepustku a zašli sme k tejto babičke. Povedala mi: Čo si za mnou neprišla skôr, veď ona má blúdiacu obličku. V tom čase sme bývali vo Vrbovom a cesta v starom autobuse do Krajného bola nedobrá, kľukatá, samá jama. Keď sme odtiaľ prišli s napravenou obličkou, znova jej spadla. Babička ma poúčala, ako to mám robiť a keď sme prišli na kontrolu, spýtala sa ma, koľko mám denne ľudí. Akých ľudí? A ona na to: Veď som ti to ukázala, ako sa to robí! Nemala som žiadnych ľudí, ani som nerátala s tým, že sa tomu budem venovať. Zabudla som na to, až kým u nás jedného dňa nezazvonila pani z Považskej Bystrice, vraj ju za mnou poslali susedia a mohla by som jej pomôcť. Tri roky som si pomáhala, zopár procedúr sa za ten čas vyskúšalo. Keď nepomohla jedna, babička mi nariadila druhú. Zakaždým povedala „vydrž, podarí sa“. Keby tá klientka vedela, že je prvá. Ja som mala taký strach, ani som nevedela, čo hovoriť. Len som počúvala a potom hovorila – samé to zo mňa išlo. Keď odišla, povedala som si, že keď toto bude božia vôľa, aby som pomáhala ľuďom, tak do mesiaca by mala otehotnieť. Keď neotehotnie, už nevezmem nikoho. Ale ona otehotnela, mám tu od nej listy. Po rokoch ma s tým dieťaťom aj navštívila.

Pomáhate len ženám, čo chcú otehotnieť? Na ne ste sa zamerali?
Nie, chodia ku mne aj ťažko chorí ľudia. V roku 1992 som si spravila masérsku školu, aby som niečo vedela aj o anatómii a biológii, chodila som na súkromné gymnázium k profesorovi Gajdošovi, veľa som sa tam naučila. To masírovanie nepraktizujem, ale škola bola výborná, samí dobrí lekári. Ale stále to bolo málo. Pátrala som, kde by som sa čo mohla naučiť, mám veľa osvedčení, učili ma aj starí dobrí bylinkári z Čiech, napríklad Pavel Váňa a Josef Zentrich, obaja už nie sú medzi nami. Mám aj osvedčenie týkajúce sa zberu, pestovania a spracovania liečivých rastlín. Bolo to v rámci prevzdelávania pre firmy, ktoré profesionálne balia čaje a chýbala im jedna adeptka, aby ich bolo do počtu dvanásť. Asi to bola božia vôľa, pretože som mala také šťastie, že ma tam vzali.

Viete s odstupom času zhodnotiť, ktorá konkrétna bylinka pomohla otehotnieť vám?
Častokrát som rozmýšľala nad tým, kde som asi robila chybu. Moji rodičia sú z mnohých detí, ja som z piatich najstaršia. Podľa mňa má všetko svoj čas a cestu. Tých bylín bolo viac. Polroka mi babka liečila nervy, lebo nemôcť otehotnieť je dosť stresujúce. Pila som pamajorán, ľubovník bodkovaný a medovku lekársku. Potom sme nabehli na močový systém, ja mám totiž tri močovody a menšiu ľavú obličku, odmalička som vedená na nefrológii. Moje telo vytvára viac bielkoviny a v knihách som sa dočítala, že je vrahom spermií. Pila som zlatobyť a prasličku a robila som si kúpele a zábaly. Dlho to trvalo. Potom sme prešli na ženské veci. Pila som alchemilku s hluchavkou bielou. Veľakrát som to už chcela vzdať, ale babička mi vravela „vydrž, vydrž!“

Máš stres? Maj po ruke vres! Foto: Dana Závadová
vres Máš stres? Maj po ruke vres!

Čo prežíva žena, ktorá nemôže otehotnieť?
Stres. Ale väčší, keď otehotnie a o bábätko príde. Ešte keby to bolo v začiatkoch, ale keď žena porodí v 5–6 mesiaci mŕtve dieťa, ktoré lekári nedokážu zachrániť, lebo preň nie je inkubátor, to sú veľké depresie. Tie ženy tu plačú, nevedia sa s tým vysporiadať.

Bavíme sa len o ženách, ale problém môžu a mávajú aj muži. Aj im pomôžu bylinky? Chodia sem?
Áno, chodia, majú problémy. Keď muž nie je chorý, riešim to so ženou. Dávam im aj záľudné otázky, či predtým nebol nejaký výškrab a to muž nemusí počuť, keď to žena náhodou tají. Keď sem príde s ňou, také otázky klásť nemôžem a ja musím presne vedieť, čo všetko maternica prežila. Takže muži ostanú vonku a ženy im potom povedia, čo chcú. Keď som začínala liečiť, vždy to bolo len o žene. Ale teraz je to aj o mužovi. Spermie môžu byť spomalené alebo zdegenerované vďaka elektronike, môže ich ovplyvňovať aj strava. Mužovi sa dá pomôcť len vtedy, keď tie spermie sú, ale napríklad sú pomalé. Keď je neplodný, s tým sa nič nedá spraviť. Zvyknú ma vyhľadať aj páry, ktoré sa chystajú na umelé oplodnenie. Veľakrát dovtedy otehotnejú prirodzenou cestou.

Máte aj pacientky, ktorým sa nedá pomôcť. Poviete im, že to nejde?
Nie, to som nikdy nikomu nepovedala. Jedine, ak by to bola pacientka, ktorá má vyoperované vajcovody, alebo nemá maternicu. To je logické.

Akú máte úspešnosť?
Hovorí sa, že samochvála smrdí, ale úspešnosť je tu dosť veľká.

Ginkgo biloba. Foto: Dana Závadová
ginkgo biloba Ginkgo biloba.

Keď mi moja známa hovorila, že vás navštívila, predstavila som si, že sa jedná len o pitie čajov. Pravdaže, pre každého iná kombinácia bylín. Ale to je aj o obkladoch a kúpeľoch. Čo ešte všetko?
Na neplodnosť neexistuje jeden recept. Volá mi veľa ľudí: Pani Kopáčová, nemáte nejaký čaj na neplodnosť? Alebo: Moja žena potratila, nemáte nejaký čaj proti potratu? Proti potratu je čaj, dostať ho aj v lekárni, ale keď toto všetko nepomáha, problém bude inde. Lepšie je, keď sem žena príde a spolu ho nájdeme. Veľakrát totiž tá neplodnosť nie je o gynekológii, ale môže sa týkať štítnej žľazy, môžu to byť ochorenia, ako som mala ja, anomália obličiek. Reumatici nemôžu mať deti a mnoho iných diagnóz. Na každú sa pije iný čaj a podľa toho sa robia aj obklady. Ale nevyhovujú každému. Mala som tu pani, ktorej robili dobre vínové obklady na zápal. Poradila to kolegyni a tá skoro vykrvácala. Sú reumatici, ktorí neznášajú teplé. Ak by si na telo prikladali teplé obklady, mali by obrovské bolesti kĺbov.

Sú dve bylinky, ktoré sa bežne odporúčajú na neplodnosť. Alchemilka – ženský plášť a vitex jahňací.
Alchemilka je veľmi dobrá na ženské ochorenia, v prípade, keď chce žena otehotnieť. Ale keď už otehotnie, mala by ju prestať piť, čo nikde nie je uvedené. Má podobne ako minca, dve strany. Každá bylina ich má. Keď je žena tehotná, pôsobí na rýchly pôrod a na rýchly potrat. Vitex sa užíva, keď má žena málo vajíčok a nedozrievajú. Lenže ženy sa neporadia, prečítajú si to niekde na fóre. Ja ho zväčša ženám zakazujem, pretože tam je zrada. Ak má žena vajíčka a tie dozrievajú, a podporuje ich aj vitexom, môže si upchať vajcovody. Treba presne vedieť, o čo ide.

Existuje bylinka, ktorá je „všeobecná“? Dobrá aj počas tehotenstva, predtým aj potom.
Počas tehotenstva toto všetko zakazujem. Obyčajný zázvorový čaj dokáže žene vyvolať potrat a ten sa dosť propaguje, odporúčajú ho aj ženskí lekári. Je vám zle? Dajte si zázvorový čaj! Na tehotenskú nevoľnosť sa pil tisícročia, ale moja babka hovorievala, že ho tehotná žena nesmie. Prekrví panvu, mozog a končatiny a prichádza k potratu. Lepšie žena spraví, keď zje upečený zázvorník.

Bylinky môžu v niektorých prípadoch aj ublížiť?
Môžu a hlavne pri duševných poruchách, ak sú pacienti nastavení na nejaké lieky. Častokrát sa v letákoch vyskytuje, s akou bylinou sa nesmú kombinovať. Dobrý bylinkár musí mať naštudovanú aj farmakológiu, aby poznal lieky a vedel pacienta nasmerovať.

Rakytník rešetliakový. Foto: Dana Závadová
rakytnik rešetliakový Rakytník rešetliakový.

Ste už tak ďaleko, že poznáte všetky bylinky?
Na Slovensku asi áno, aj také, čo sa sem dovážajú, rôzne mačacie drápy a juky… Na novinky však hneď neskočím. Pretože keď čítam, čo obsahujú, napríklad juke sa u nás vyrovná zlatobyľ. Prečo by som niekomu odporúčala juku, keď si môže zadarmo natrhať zlatobyľ a môže sa ním liečiť? Alebo aloe vera, tej sa úplne vyrovná skalná ruža. A tá sa môže používať hneď, aloe vera až po troch rokoch. Keď ste v prírode a niečo vás poštípe, môžete sa ňou potrieť. Dáva sa aj do šalátov.

Vy už neužívate žiadne lieky? Spoliehate sa len na byliny?
Ale kdeže! Pravdaže, užívam, o tom to je. Pozor na tých, čo zakazujú užívať lieky! Keď sme zdraví a netrápi nás vysoký tlak, nemáme cukrovku ani žiadne iné civilizačné ochorenie, môžeme si variť a spoliehať sa na čaje alebo elixíry, aby sme sa spomínaným chorobám vyhli. Keby sme si na ziku uvarili šípkový čaj, tak zomrieme. Preto potrebujeme antibiotiká. Pán Boh nám dal byliny na všetko, len na smrť nie a na ľudskú hlúposť. Mňa trápila únava. Keď som si tu vypočula ťažké príbehy, chcelo sa mi spať. Nevedela som, čo to môže byť, tak som šla k lekárovi. A on mi vraví: Pani Kopáčová, vy žijete ešte? Mala som tlak 220 na 150. V takom prípade to nemôžete riešiť s medvedím cesnakom, lebo je to smrteľný tlak. Roztrhá vám cievy v hlave a vykrvácate. Takže áno, ja užívam – každé ráno jednu tabletku. A keďže obuvníkove deti chodia bosé, ani ja na seba nemám čas. Som rada, že žijem a rýchlo navarím, pretože som v jednom kolotoči. Nemám čas na to, aby som si každý deň varila čaje.

Máte svoje obľúbené bylinky? Čajíky, ktoré nielen chutia, ale aj voňajú.
Moja obľúbená bylina je pamajorán obyčajný a rakytník rašetliakový. Rakytník mám rada s borievkou, s pohánkou a mám rada aj rakytníkové šťavy a sirupy. Bylinu, ktorú nemôžem vypiť, je šalvia. Možno keď dostanem také ochorenie, že si ju telo bude pýtať, tak sa prekonám. Ale keď nemusím, radšej jej dám pokoj.

Rakytník rašetliakový: Plný vitamínu C! Foto: SHUTTERSTOCK
rakytník Rakytník rašetliakový: Plný vitamínu C!

Urologické čaje sú veľmi nepríjemné, horké.
Ľudia ich neznášajú, lebo ich nevedia piť. Na štvrť litra vody veľkú lyžicu bylín, to je dosť silné a pije sa to len pri akútnom stave, ak má muž alebo žena problémy pri močení a v moči je krv. Podľa mňa by stačilo na pollitrový pohár za malú lyžičku bylín. Zaliať vriacou vodou, nechať desať minút vylúhovať a precediť. Na začiatku by som vypila silnú šálku, ale keby som sa chcela liečiť šesť týždňov, čaj by sa mal robiť slabší. A určite by ľuďom chutil.

Bavme sa chvíľu aj o iných chorobách. Čo napríklad zaberá pri takých migrénach?
Pacient musí mať v prvom rade vyšetrenú hlavu, aby sa vylúčili onkologické ochorenia. Zistila som, že títo ľudia sa zväčša sprchujú. A im pravdepodobne bude škodiť sprcha. Dobré by pre nich boli sedacie kúpele, ale vodu len po pás, nie po srdce. Do vane ani hladný, ani najedený. Voda má mať teplotu, akú znesieme a prekrvovať dolné aj horné končatiny. Tieto kúpele odporúčam pred spaním. Moji starí rodičia si umývali v lavóre nohy, namočili si doň aj ruky a hlavy ich tak nebolievali. K bylinám, ktoré pomáhajú na bolesti hlavy patrí baza čierna, nátržník husí, pamajorán a mäta pieporná – tá v zime zahrieva a v lete ochladzuje.

Čo zaberá na depresie? Ide jeseň…
Depresie nepodceňujem. Patria do rúk odborného lekára, nie bylinkára! Ľubovník bodkovaný je proti depresii, ale ľahkej. Pri ťažkej by mohol poškodiť. Má však jednu zákernosť, neznáša sa so slnkom. Ľudia, ktorí to nevedia a nalievajú sa ním na kvantá, lebo majú depresie, prídu sem a vravia: Pani Kopáčová, kúpila som si ľubovník na nervy a pozrite sa, ako vyzerám. Ekzémy, škvrny… V lete by sa ani nemal piť.

Alchemilka - pochvaľujú si ju mnohé ženy, ktoré...
alchemilka pasienková Alchemilka - pochvaľujú si ju mnohé ženy, ktoré dlho nemohli otehotnieť.

Sú sypané čaje účinnejšie ako porciované?
Dnes sú kvalitné bylinky všade, je to jedno. Ide však o to, že keď sa sušia, musia byť ožiarené infračerveným svetlom. Pri tomto procese sa môžu zničiť aj niektoré liečivé látky. Tiež je iné, keď si jedlo pichnete do mikrovlnky, alebo ho ohrejete na šporáku. Ale aj ja si kupujem čaje. Keď svoje rozdám a nemám, dobrý je aj porciovaný čaj.

Majú vaši členovia rodiny pochopenie pre vašu záľubu?
Áno, môj muž chodil na byliny vo veľkom, zbieral ich na kvantá. Staršia dcéra mi pomáhala pri spracúvaní bylín a mladšia vyštudovala fyzioterapiu. Chcem nasledovníčku, ktorá by sa tomu mohla venovať a pomáhať ľuďom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #depresia #čaj #potrat #bylinky #neplodnosť #alchemilka