Partnerka Paľa Haberu dala očkovať syna proti rakovine. A dostala poriadne naložené!

O modelke českého pôvodu Daniele Peštovej je známe, že veľmi dbá na prevenciu. Len pred niekoľkými dňami si spolu s partnerom, spevákom Paľom Haberom dala vyšetriť črevá v rámci preventívnej kolonoskopie a teraz nechala očkovať svojho syna proti vírusu HPV, ktorý môže u mužov spôsobiť rakovinu penisu a u žien rakovinu krčka maternice. S pochopením sa však nestretla.

01.02.2024 06:00
Spevák Pavol Habera a modelka Daniela Peštová... Foto:
Spevák Pavol Habera a modelka Daniela Peštová.
debata (19)

„Očkovanie proti HPV nie je povinné, napriek tomu je to jedno z tých, ktoré moje deti majú. Odporúča sa dievčatám i chlapcom, a pozor, je tu novinka, od januára 2024 ho (v Česku) plne hradí zdravotná poisťovňa deťom vo veku od 11 do 14 rokov, predtým iba 13-ročným. Skvelá správa,“ napísala modelka k fotografii svojho syna v čakárni u lekára.

A hoci vakcináciu spolu s pravidelnými preventívnymi prehliadkami považujú odborníci za efektívny spôsob, ako vážne ochorenia eliminovať, viacerí diskutujúci na sociálnej sieti, kde Daniela Peštová príspevok zverejnila, v tom mali jasno.

„Prečo to odporúčate, keď o tom poriadne nič neviete? Zistite si, koľko detí má následky, vedľajšie účinky… Tiež rozhodne neodporúčam, ste na omyle… Mám kamarátku, ktorej po tomto očkovaní ochrnula dcéra… Ani zadarmo… Mne lekárka povedala, že to môže ochorenie rozbehnúť… Koľko mamičiek na vás dá a nechá svoje deti očkovať, berte to do úvahy! Očkujte si, koľko chcete, ale preboha, v tejto strašne dôležitej veci neovplyvňujte iných… Mnoho žien a dievčat malo tesne po tomto očkovaní nádor…“ mohla si prečítať modelka názory diskutujúcich.

Objavili sa však aj podporné reakcie, hoci ich bolo, pravda, podstatne menej. Tlieskajúci emotikon si modelka vyslúžila od spisovateľky, moderátorky a herečky Kristíny Tormovej. Plus niekoľko pozitívnych komentárov ako: „Aj moja dcérka je zaočkovaná. Škoda, že táto vakcína nebola za našich mladých čias… Vo Švédsku to je zaradené do detského vakcinačného programu a vďaka tomu a screeningu už pokročilejšie štádia rakoviny cervixu (krčka maternice) ako gynekologička skoro nestretnem, veľká vďaka za super osvetu!“

Očkovanie zdarma sa rozšírilo

S ľudským papilomavírusom (HPV) sa počas svojho života väčšina ľudí, je to asi osem z desiatich. Zatiaľ čo ešte v novembri minulého roka sa proti HPV vírusom mohli očkovať zadarmo len dievčatá a chlapci vo veku 12 rokov, od decembra minulého roka môžu túto možnosť využiť aj tínedžeri vo veku 13 a 14 rokov. „Od 1. decembra je plne hradená vakcína Gardasil 9 deťom a mladým až do 15 rokov, čiastočne hradená bude poistencom do 15 rokov aj vakcína Cervarix,“ uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Alena Krčová. V súčasnosti ide o jediné očkovanie, ktoré môže zabrániť nejakému onkologickému ochoreniu.

Očkovať sa u nás môžu už deti od deviatich rokov. Dôležité je vakcinovať v období, keď je predpoklad, že deti ešte nie sú infikované HPV vírusom, to znamená, že nemali ešte pohlavný styk. Na dosiahnutie potrebnej imunity postačia dve dávky očkovania. Infekcia ľudským papilomavírusom sa prenáša hlavne sexuálnym stykom, ale aj dotykom alebo z matky na dieťa už počas pôrodu.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #rakovina krčka maternice #HPV #HPV vírus