Arašidy môžu ochrániť pečeň pred stukovatením

Nenápadné arašidy sa ukázali byť prvotriednou potravinou. Okrem iného môžu brániť steatóze pečene, ktorá je dôsledkom popíjania alkoholu a obezity.

22.03.2009 23:07
arašidy
Arašidy sú významným spojencom imunitného systému.
debata

Skromne pôsobice búrske oriešky, ktoré pochádzajú z Južnej Ameriky, ale pestujú sa po celom svete, boli na základe nedávnych štúdií označené za vysoko kvalitnú potravinu. Tak ako iné strukoviny sú bohatým zdrojom proteínov, vitamínov a minerálov, ktoré zabezpečujú správne fungovanie nervovej sústavy; sú však aj významným zdrojom resveratrolu, antioxidantu, ktorý bol objavený v červenom víne a tmavom hrozne a ktorý chráni cievy a srdce; ako aj zdrojom kyseliny olejovej (mononenasýtenej mastnej kyseliny), ktorá robí takým zdravým olivový olej.

Podľa štúdie, ktorú uskutočnili vedci z Univerzity Južnej Floridy, však resveratrol arašidov môže brániť aj steatóze pečene (chorobnému stukovateniu pečene), ktorá je dôsledkom konzumácie alkoholu a obezity. Resveratrol arašidov totiž bránil kumulácii tukov v pečeni pokusných myší, ktorým bol podávaný alkohol, a urýchľoval spaľovanie tukov. (Iné výskumy preukázali, že resveratrol chráni pred rakovinou, aterosklerózou a mozgovou príhodou a predpokladá sa, že pôsobí preventívne aj pri rakovine prostaty.)

Antioxidačný účinok arašidov sa podľa štúdie zvyšuje pražením, a to až o 22 percent. Táto skutočnosť robí z nenápadných „orieškov“ významného spojenca imunitného systému a dôležitú súčasť prevencie predčasného starnutia.

Kto si nedopraje arašidy z obavy, že sú príliš kalorické, upozorňujú vedci, môže byť pokojný – štúdie jednoznačne preukázali, že pravidelní konzumenti arašidov majú nižšiu hmotnosť ako ľudia, ktorí arašidy nejedia. Dôvodom je podľa nich vysoká schopnosť arašidov zasýtiť, čím zbavujú potreby ďalej jesť.

debata chyba