Aloe lieči priamo z kvetináča

Popálená pokožka, herpes či ekzém - za liekom nemusíte utekať do lekárne, ak vám rastie doma v kvetináči Aloe vera.

21.08.2009 05:07
aloe vera Foto:
Aloe vera - liečivé účinky má dužina
debata

Nenápadná zelená rastlina s bielymi bodkami a pichľavými listami v sebe skrýva viac liečivých látok ako lekárnička v kúpeľni. A získať ich nie je žiadna veda. Stačí odtrhnúť list, rozrezať ho po dĺžke a vydlabať gélovú dužinu. Najvýraznejšie liečivé účinky ma Aloe vera Barbadensis Miller.

Poradí si aj so psoriázou

Aloe si poradí aj s jedným z „najotravnejších“ kožných ochorení – so psoriázou. Mnohí ľudia sa jej nevedia zbaviť celý život, škaredé šupiny na tele zakrývajú dlhým oblečením netušiac, že účinný liek majú pod nosom. Aloe je v boji s touto chorobou dokonca úspešnejšie ako steroidové masti, ktoré pacientom s psoriázou predpisujú lekári. Ak ju neodstráni úplne, väčšinou aspoň ochorenie  zmierni. Klinicky dokázané účinky má aj pri liečbe popálenín.

V kvetináči

K tomuto prírodnému zázraku sa dostanete veľmi jednoducho. Stačí zájsť do kvetinárstva. A netreba sa báť, či zvládnete starostlivosť oň. Keďže ide o sukulentnú rastlinu, ktorej domovinou je púšť, bez problémov prepáči, ak ju zabudnete polievať. Vyžaduje len piesočnatý substrát a teplé, slnečné miesto.

Liečivé účinky má dužina – po vydlabaní ju treba čo najskôr použiť, pretože veľmi rýchlo na vzduchu oxiduje a stráca svoje liečivé schopnosti. Uskladnená v chladničke v čistom pohári môže vydržať niekoľko týždňov. Dužina je vhodná ako na vonkajšie, tak aj na vnútorné použitie.

Postihnuté miesto na koži ňou stačí potierať. Piť ju môžete neriedenú, alebo zmiešanú s vodou, či ovocnou šťavou. Hoci je možné kúpiť už hotové prípravky, najlepšia je čistá šťava bez konzervačných látok. Zelená šupa listu liečivé účinky nemá – naopak – môže vyvolať alergiu a pôsobí ako preháňadlo.

Aloe môže pomôcť napríklad pri:

Popáleninách
Uštipnutí hmyzom
Problematickej pleti
Opare
Ekzémoch
Psoriáze
Nehojacich sa ranách
Alergii
Žalúdočných vredoch
Zápche, záhe, nadúvaní
Chorobách pečene
Infekciách
Vysokom krvnom tlaku
Artritíde

debata chyba