Z výsledkov vyplýva, že muži, ktorí pili kávu najčastejšie, mali až o 60 percent nižšie riziko výskytu agresívnych nádorov než tí, ktorí kávu vôbec nepili.
Odborníci síce presne nevedia, ktorá zložka kávy má tieto pozitívne vlastnosti, ale je známe, že káva ovplyvňuje procesy, ktorými organizmus rozkladá cukry a taktiež vplýva na hladiny pohlavných hormónov. U oboch týchto faktorov vedci dokázali, že majú súvis s rakovinou prostaty.
Tento obľúbený nápoj taktiež obsahuje množstvo biologicky aktívnych látok, ako napríklad minerálov a antioxidantov, ktoré znižujú poškodenie tkanív v dôsledku oxidatívneho stresu. Vedci však dodávajú, že na potvrdenie týchto výsledkov je treba ďalší výskum, pretože predchádzajúce štúdie ukázali, že pitie kávy nemá na riziko rakoviny prostaty žiaden vplyv.
Informácie priniesol spravodajský portál news.bbc.co.uk.