Čo je pšeno?
Proso bez semenných šupiek (častá potrava vtákov). Guličky sú malé, žltkasté a chutia sladkasto. Obilnina má pôvod v Číne. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka. 10 dekagramov pšena obsahuje 1490 kJ.
Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok. Nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Nenáročné na prípravu.
Komu – čomu pomáha?
- chudokrvným ľuďom (pre svoj vysoký obsah železa)
- kostiam – spevňuje ich
- žalúdku – keďže pšeno je zásadité, možno ho považovať za liek pro pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením
- pankreasu a slezine
- zubom, nechtom a vlasom – spevňuje ich pre obsah zinku
- obličkám – posilňuje ich
Okrem toho nedáva šancu únave a depresiám, zlepšuje imunitu a spoľahlivo prečisťuje organizmus.
Ako na to?
Najskôr pšeno dôkladne umyte. Potom ho sparte vriacou vodou, prepláchnite studenou a nechajte odkvapkať. (Sparením sa odstráni jeho horká chuť). Pšeno potom varte v osolenej vode či v mlieku. Stačí ho variť trochu, jeho objem sa totiž niekoľkonásobne zvýši.
Pšeno ako príloha – použite 1,5 násobný objem tekutiny, varte ho asi 15 minút a nechajte zovrieť v hrnci pod pokrievkou. Tesne pred konzumáciou pokvapkajte pšena olivovým olejom, bude lahodnejšie.
Pšeno ako kaša – objem tekutiny zvýšte na 3–4 násobok. Primiešajte do nej posekané voňavé vňate. Kaša sa hodí k jedlám zo zeleniny.
Pšeno sa dá pripraviť na rôzne spôsoby
Varené – podáva sa ako príloha k mäsitým jedlám (namiesto ryže) alebo ako samostatné jedlo s omáčkami, syrom či dochutené makom, sezamom, jogurtom, ovocím a orieškami.
Závarka – do polievok, knedlí, náplní, nátierok, kaší, placiek, šalátov, omáčok, pečiva a dezertov
Rizoto – pšeno skombinujeme s akýmkoľvek syrom, zeleninou, hubami a osolíme, prípadne okoreníme koriandrom.
Nasladko – pšeno zaparte a polejte horkou čokoládou na varenie. Ozdobte banánom, hroznom alebo iným ovocím, napríklad kompótom alebo doň rozmiešajte chutný domáci džem.
Nákyp s ovocím – s tvarohom, medom, vajciami, hrozienkami a orechami
Ako prevencia pre zdravé zuby sa odporúča každé ráno požuť jednu čajovú lyžičku surového pšena a zapiť ju vodou alebo čajom.