Alergiu na mlieko u detí možno liečiť. Mliekom!

Tepelne upravené pochúťky, obsahujúce mlieko, by mohli pomôcť deťom alergickým na mliečne výrobky prekonať tento druh alergie. Tvrdí to nová štúdia, z ktorej cituje agentúra Reuters.

05.06.2011 09:43
dievča, chlapec, deti, raňajky, výživa, jedlo,... Foto:
Mlieko uvarené alebo zapečené by mohlo byť riešením na mliečnu alergiu.
debata

Deťom, ktorým vedci podávali varené mlieko zapečené v ceste muffinov, sa počas mesiacov zlepšil stav a zmiernili symptómy alergických reakcií, uviedla Anna Nowak-Wegrzyn, spoluautorka štúdia z Mount Sinai Medical Center v New Yorku.

Podľa nej je štúdia dôkazom, že v prípade potravinových alergií by bolo vhodnejšie hľadať a voliť personálne prístupy a nie stavať na úplnom odmietaní jedál, ktoé sú alergénmi. „Jeden prístup nie je správny pre všetky deti s alergiou na mlieko. Väčšina z nich nepotrebuje a tiež by sa nemala striktne vyhýbať mlieku,“ uviedla lekárka.

Mliečna alergia nie je to isté ako intolerancia laktózy, čo je vlastne neschopnosť nášho zažívacieho traktu spracovať mliečne produkty. Deti s alergiami môžu reagovať na proteíny v mlieku rôznorodými reakciami – od svrbenia a začervenania pokožky až po potenciálne smrteľný anafylactický šok.

Štúdia, ktorá vznikla, však poukazuje na to, že deťom s mliečnou alergiou, ktorým boli podávané muffiny so zapečeným mliekom a ktoré od počiatku ich konzumácie reagovali na jedlo s toleranciou, sa stav alergie časom zlepšoval. Niektoré dokonca celkom „vyrástli“ z tejto alergie.

Vedci podávali 88 na mlieko alergickým deťom, vo veku dva až sedemnásť rokov, pečené pochúťky s obsahom mlieka a ich reakcie porovnávali so skupinou 60 alergických detí, ktoré jedli ako dovtedy – potraviny s absenciou mlieka.

Myšlienka podávať deťom mlieko v muffinoch vznikla na teórii, že mlieko mení zloženie svojich proteínov pri zohrievaní a prevarení, znižuje a tak možnosť na reakciu imunitného systému na tieto proteíny. Zo skúmanej skupiny detí, ktoré dostávali mlieko v muffinoch, bola na konci štúdie menšia polovica schopná konzumovať denne odtučnené mlieko alebo jogurt bez alergickej reakcie.

debata chyba