Jablčný ocot tlmí chuť do jedla a podporuje pokojný spánok

Hlava a uši boli prvé časti tela, ktoré si octom ľudia v dávnej minulosti liečili, ak boleli.

18.06.2011 08:00
jablčný ocot Foto:
Jablčný ocot nemusíte len piť, môžete si ho prikladať na rany, opuchy.
debata

Nebol to ešte jablčný ocot, ale datlový. Vínny ocot sa zas zišiel v prípade, že niekoho poštípala osa, had alebo popŕhlila medúza. Kyslastý jablčný ocot má napokon rovnaký účinok. Ak si ním potriete štípanec (nakvapkáte ho na ranu), ocot odoberie tkanivu vodu, čím sa opuch zmierni. Zriedený jablčný ocot s vodou, to bola pre ľudí, ktorí kedysi dávno pred nami žili, hotová energetická bomba. Ospalých prebudila „do boja“.

Ocot sa na liečenie začal využívať čoraz častejšie. Liečitelia ho mali vo svojej výbave pre pacientov s poruchami trávenia, takisto však ním dezinfikovali. Pripisuje sa mu aj schopnosť predĺžiť život.

Jablčný ocot obsahuje kyselinu octovú, tá je jeho základná látka, ona ho robí kyslým, vďaka nej má antiseptický účinok. Je to balzam na črevá. Možno ňou liečiť všetky črevné problémy – od plynatosti cez hnačku, až po rôzne koliky, alebo ho popíjať preventívne. Ak problémy s črevami nemáte, zaručí, že ani mať nebudete a vyhýbate sa tiež rakovine čreva. Podporuje aj trávenie (môže za to kyselina maleinová). Okrem nej ešte jablčný ocot obsahuje kyselinu citrónovú, minerálne látky (draslík, horčík, vápnik…), vitamín B, C a kyselinu listovú.

Chudne sa s ním jedna radosť. Vláknina pektín, ktorú obsahuje, tlmí chuť do jedla a zároveň znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. Odporúča sa každé ráno vypiť nalačno pohár vody s lyžicou jablčného octu.

S jablčným octom sa môžete „pohrať“. Nemusíte ho len piť, môžete si ho prikladať na rany, opuchy, robiť si octové zábaly, variť ho… Fantázii sa medze nekladú, pomáha tak či onak. Dokonca, keď sa vám zakalený jablčný ocot bridí, môžete zvoliť inú formu a zakúpiť si ho povedzme v pastilkách či tabletkách.

Ako ho využiť?
- Štvrtinu šálky teplého jablčného octu zmiešajte s polovičnou kávovou lyžičkou soli. Do tejto tekutiny máčajte vatový tampón a prikladajte na rany.
- Jablčný ocot je aj repelent. Odoženie komáre, stačí sa ním potrieť.
- Zriedený s vodou v pomere 1:1 je perfektnou pleťovou vodou, pokožku čistí do hĺbky.
- Zriedený s medom podporuje pokojný a neprerušovaný, sladký spánok.

Nefiltrovaný a nepasterizovaný
Med by sa nemal kupovať skryštalizovaný, jablčný ocot by mal byť naopak prirodzene zakalený a zlatohnedý. V opačnom prípade s ním do tela dostanete podstatne menej minerálov. Správna voľba je nefiltrovaný a nepasterizovaný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hlava #rana #jablčný ocot #opuch #zlý cholesterol #pleťová voda