Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré preventívne pôsobia proti ochoreniam srdca a znižujú krvný tlak a cholesterol v krvi (odporúčajú sa dve až tri lyžice denne). Nechýba v ňom ani veľké množstvo vitamínu E, vápnika, železa a dôležité antioxidanty. Olivový olej takisto zlepšuje činnosť žalúdka, podporuje chuť do jedla a tvorbu žlče.
Dokázané je aj to, že olivový olej pomáha v boji s rakovinou hrubého čreva, prostaty a prsníka. Olivový olej je dobre stráviteľný a nezaťažuje organizmus. O liečebných účinkoch olivového oleja možno však hovoriť len pri kvalitnom panenskom oleji, nie pri lacnom rafinovanom oleji.
Jednoduchý recept na zdravé raňajky či večeru: Do olivového oleja roztlačte cesnak, môžete pridať aj nadrobno nasekané čerstvé bylinky (napr. rozmarín). Do zmesi si namáčajte pečivo alebo chlieb. Skromné jedlo obohatia paradajky a syr.