Tuky konzumujte striedmo každý deň, radí odborník

Odborník na výživu a gastroenterológ, MUDr. Peter Minárik odpovedal na dohad, či konzumácia veľkého množstva tuku nezvyšuje riziko rakoviny.

21.07.2014 06:00
slanina, tuky Foto:
Konzumujte tuky každý deň, ale striedmo.
debata (1)

Podľa jeho slov sa jedná o mýtus, že živočíšne tuky (nasýtené mastné kyseliny – SAFA) a hydrogénované stužené rastlinné tuky/margaríny (trans mastné kyseliny – TFA) zvyšujú riziko rakoviny.

Aká je však realita? „V súčasnosti nie sú k dispozícii presvedčivé dôkazy o tom, že tuky a strava bohatá na tuky a oleje sú príčinou rakoviny,“ tvrdí gastroenterológ. Podľa jeho slov zatiaľ existujú iba možné náznaky, že strava bohatá na tuky a oleje s akýmkoľvek obsahom mastných kyselín by mohla podporovať rozvoj rakoviny pľúc, prsníka (u žien po menopauze) a strava bohatá na živočíšne tuky by mohla zvyšovať riziko rakoviny pľúc a hrubého čreva.

Minárik jednoznačne hovorí o tom, že dôkazov o tom, že by strava bohatá na tuk priamo negatívne vplývala na riziko rakoviny, je žalostne málo. „Nepriamo však môže výživa s nadmerným obsahom tuku podporovať rozvoj obezity a prostredníctvom obezity zvyšovať riziko rakoviny viacerých orgánov. Existujú limitované dôkazy, že nasýtené živočíšne tuky môžu zvyšovať riziko rakoviny,“ dodáva odborník.

Ľuďom jednoznačne odporúča konzumovať tuky striedmo každý deň, a to približne 25–30 percent z celodenného príjmu energie a s uprednostňovaním rastlinných tukov (oleje a margaríny s nízkym obsahom TFA). „Trvalo obmedzte konzumáciu živočíšnych tukov s vysokým obsahom nasýtených MK (SFA),“ odkazuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #olej #živočíšny tuk #nasýtené mastné kyseliny #riziko rakoviny