Leto: dôležitá je aj strava, nie iba pitný režim

Tropické teploty trápia najmä obyvateľov mesta pracujúcich na slnku, v preplnených administratívnych centrách a ohrozujú starých ľudí a deti. Viac ako inokedy treba dodržiavať pitný režim. Ako je to ale so stravovaním?

09.07.2015 14:00
leto, koktejl, žena, relax, pitný režim Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vysoké teploty ovplyvňujú obehový a nervový systém, nezriedka sa objavujú aj problémy s dýchaním. Človek je menej hladný, skôr sa nám chce piť. Je to preto, že organizmus ťažšie odvádza teplo a prehrieva sa.

Najčastejšími prejavmi prehriatia sú mdloby, vyčerpanie, kŕče z tepla a úpal. Zdravé ľudské telo má vyvážený termoregulačný mechanizmus, ktorým si udržiava telesnú teplotu v prijateľnom stave vrátane potenia. Keď sa však príliš potíme, strácame tekutiny a minerály a hrozí nám dehydratácia. Práve strata minerálov je dôvodom, prečo počas horúčav treba nielen piť, ale aj jesť.

„Hoci nám pri tropických teplotách menej chutí, určite treba jesť aj počas horúčav,“ zdôrazňuje docentka Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu. „Hlad nie je riešením, lebo organizmus potrebuje energiu bez ohľadu na vonkajšiu teplotu. Ale jedálny lístok treba upraviť a obohatiť ho najmä o ľahšie jedlá.

V teplom počasí pravdepodobne pre nikoho nie je lahôdkou vyprážaný rezeň s majonézovým šalátom alebo pečená kačica s lokšami,“ vraví docentka. „Základná zásada je, že telo netreba trápiť trávením ťažko stráviteľných jedál, ale treba mu v tomto období pomôcť, keďže má dosť starostí so zvládnutím horúčav.“

Počas horúcich dní by sme mali znížiť celkovú energetickú hodnotu prijímanej stravy a hlavne obmedziť príjem tučných a ťažko stráviteľných jedál. Tieto kritériá priam dokonale spĺňajú ovocie a zelenina, ktoré zároveň obsahujú veľa vody, takže pomáhajú zlepšovať aj vodnú bilanciu. Ovocie a zelenina pri veľmi nízkej energetickej hodnote neobsahujú takmer žiadny tuk, majú vysokú výživovú hodnotu, skrýva sa v nich veľké množstvo vitamínov, minerálnych látok a taktiež antioxidantov, ktoré potrebujeme aj pri ochrane pred nebezpečným ultrafialovým žiarením.

Odporúčanými jedlami na letné dni sú zeleninové šaláty pokvapkané rastlinným olejom, ktoré si môžeme vylepšiť kúskom ryby, chudého mäsa a orechmi. Vhodné sú aj cestoviny alebo celozrnné pečivo s rastlinnými tukovými nátierkami na báze kvalitných rastlinných olejov. Takto by sme mali zabezpečiť aj zužitkovanie vitamínov rozpustných v tukoch. Chybu neurobíte ani s kyslomliečnymi výrobkami, ktoré sú zároveň aj veľmi osviežujúce. Jedlá s tvarohom alebo čerstvým syrom zabezpečia prísun kvalitných bielkovín.

„V letnom období si však treba dať pozor na rizikové potraviny, ako sú rôzne lahôdky, majonézové šaláty alebo zmrzlina,“ upozorňuje docentka Jurkovičová. „Pri nedodržaní hygienických zásad alebo pri nesprávnom skladovaní hrozia počas horúčav viac ako inokedy hnačkové a iné infekčné ochorenia.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #pitný režim #stravovanie