Španielski kolonizátori boli tí, čo ako prví spozorovali, že Aztékovia konzumujú veľké množstvo niečoho, čomu hovoria xocoatl, veľmi horký nápoj pripravovaný z kakaových (cocoa) bôbov. Bôby zo stromu kakaovníka, dokonca používali ako platidlo. Pre Aztékov boli kakaovníky darom boha Quetzalcóatla, ktorého znázorňovali ako opereného hada.
Nápoj xocoatl konzumovaný v Strednej Amerike bol veľmi odlišný od čokolády, akú poznáme dnes. Bôby sa najprv pražili a potom rozomleli na pastu, do ktorej sa pridala voda a viaceré koreniny (čierne, nové korenie, škorica). Masa sa potom zohriala, aby maslo vyplávalo na povrch a vyšľahalo sa na hustý spenený nápoj, ktorý sa pil studený. Samotné slovo čokoláda vyjadruje zvuk, ktorý vzniká pri šľahaní tohto nápoja: xoco (hluk) a atl (voda). Európania si postup osvojili, ale čoskoro nahradili koreniny cukrom, aby stlmili horkosť tohto osviežujúceho nápoja. Čokoláda tak získala „božskú chuť“, čo prispelo k jej rozšíreniu po celom kontinente. V roku 1753, keď Karl Linné hľadal latinský názov pre kakaovník, nazval ho Theobroma cacao, čo znamená „jedlo bohov“.
Kakaové bôby obsahujú 50 – 57 % tuku. „Je pravda, že tieto tuky sú prevažne nasýtené. Je v nich však značný podiel – 35 % – aj kyseliny olejovej, čo je mononenasýtená mastná kyselina, ktorá sa nachádza v olivovom oleji. Okrem toho hlavná tuková zložka čokolády, kyselina steárová, sa len slabo vstrebáva do tela a v pečeni sa čiastočne (asi 15 %) transformuje na kyselinu olejovú. Tmavá čokoláda je preto potravina, ktorá neovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi,“ píše kanadský biochemik profesor Richard Béliveau vo svojom bestselleri Výživa ako zbraň proti rakovine.
Napriek pomerne vysokému obsahu cukru má tmavá čokoláda pomerne nízky glykemický index, o polovicu nižší ako biely chlieb a približne rovnaký ako pomarančová šťava. Záujem o zdravotne pozitívne vlastnosti čokolády však nevyplýva z prítomného tuku či cukru. Čokoláda obsahuje značné množstvo polyfenolov – 50 g tmavej čokolády má dvakrát vyšší obsah polyfenolov než pohár červeného vína a asi toľko, čo pohár správne pripraveného zeleného čaju. Hlavné polyfenoly obsiahnuté v kakau – katechíny – sú rovnaké ako tie, ktoré sa vo veľkom množstve nachádzajú v lístkoch zeleného čaju. Nedávne analýzy ukázali, že predovšetkým tmavá čokoláda sa vyznačuje antioxidačnou aktivitou.
„V čokoládach sa nachádzajú aj vitamíny A, niektoré béčka, C, D, E a vláknina. Fluorid prítomný v kakau chráni zuby pred zubným kazom,“ tvrdí v časopise Epicure doc. PharmDr. Jozef Augustín, PhD. Je pravda, že dávky vitamínov sú minimálne. „Odborníci sa však zhodujú v tom, že konzumovanie kvalitnej čokolády v rozumnom množstve môže byť súčasťou zdravej výživy. Nič sa však nemá preháňať,“ dodáva. „Iba horká čokoláda obsahuje skutočné kakao, iba skutočné kakao obsahuje skutočné polyfenoly a iba skutočné polyfenoly majú skutočné účinky,“ upozorňuje aj MUDr. Igor Bukovský v knihe Návod na prežitie pre ženu.
V Novom svete bola čokoláda spočiatku obľúbená pre svoju schopnosť zmierňovať pocity vyčerpanosti. V minulosti bola uctievaná nielen ako potravina príjemnej chuti, ale aj ako liek pri rôznych ťažkostiach. Spriemyselnenie jej výroby a výroba cukríkov či figúrok, ktoré obsahujú len malé množstvo kakaa, spôsobilo, že čokoládu vnímame ako zdraviu škodlivú. Pritom denná dávka 40 gramov tmavej čokolády by mala nahradiť konzumáciu sladkých a málo hodnotných cukroviniek, ktoré neobsahujú fytochemické látky.
Priemerný obsah niektorých látok v čokoládach | ||
---|---|---|
Obsah v 100 g | Horká čokoláda | Mliečna čokoláda |
bielkoviny | 3,2–4,1 g | 7,6–7,9 g |
tuky | 33,5 g | 32,4 g |
sacharidy | 57,2 g | 56,9 g |
voda | 0,2 g | 0,27 g |
lecitín | 0,31 g | 0,33 g |
teobromín | 0,69 g | 0,53 g |
vápnik | 2,1 mg | 210 mg |
fosfor | 130 mg | 212 mg |
horčík | 79,3 mg | 50 mg |
železo | 2,1 mg | 0,8 mg |
zinok | 1,0 mg | 1,03 mg |
vitamín E | 2,4 mg | 1,3 mg |
energia | 2080 kJ | 2169 kJ |
Polyfenoly v potravinách | |
---|---|
Zdroj | Obsah (mg) |
Tmavá čokoláda (50 g) | 300 |
Zelený čaj (125 ml) | 250 |
Kakao (dve čajové lyžičky) | 200 |
Červené víno (125 ml) | 150 |
Mliečna čokoláda (50 g) | 100 |