Trápi vás anémia? Čo jesť, čomu sa vyhnúť

Cítite sa príliš unavene, "zbito" a váš tvár je skôr bledá ako červená? Aj toto, alebo práve toto môžu byť príznaky anémie, neodborne nazývanej chudokrvnosti. Skrátka, chýba železo. Čo jesť, aby sa nám sila prinavrátila?

28.07.2015 06:00
šošovica, železo Foto:
Na železo bohaté jedlo je napríklad varená šošovica.
debata

Trápi vegetariánov aj ženy

Život s nedostatkom železa je neľahký a dá zabrať aj silnému jedincovi. Anémia je charakterizovaná znížením hodnoty krvného farbiva hemoglobínu pod fyziologickú hodnotu – u mužov pod 130 g/l, u žien pod 120 g/l. Keďže sa železo nachádza predovšetkým v mäsových výrobkoch, jeho nedostatkom trpia predovšetkým vegetariáni. K strate železa však dochádza aj u žien počas menštruácie, pri chirurgických zákrokoch či úrazoch, stráca sa aj pri rôznych ochoreniach či v tehotenstve.

Železo z potravy

K príznakom, ktoré signalizujú nedostatok železa, patrí aj slabosť, poruchy spánku, hučanie v ušiach, malátnosť, búšenie srdca, zvýšený tep či popraskané kútiky pier. Ako pracovať s únavou, ako sa jej zbaviť? Pocit na odpadnutie nie je o nič zábavnejší, ani mať skutočný problém ráno vstať z postele a cítiť sa, akoby sme spali sotva dve minúty. Ak ste sa v týchto riadkoch našli, nebude príliš od veci, ak si necháte u lekára skontrolovať krv. Riešenie bude na svete. Železo totiž nemusí tvoriť telo samo, môže ho získať aj z potravy.

Pri nedostatku železa sa odporúča pokvapkať... Foto: SHUTTERSTOCK
citrón, železo Pri nedostatku železa sa odporúča pokvapkať jedlo citrónovou šťavou.

Pomáha vitamín C

Kto chce svoj problém vyriešiť rýchlo, môže železo začať pravidelne užívať v tabletkách. Možno však tiež prehodnotiť svoj jedálniček. Veľkú rolu hrajú v tomto prípade aj potraviny a šťavy s vitamínom C. Citrón, paradajka, grapefruit, pomaranč…, nakoľko práve vitamín C zlepšuje vstrebávanie železa. Stačí si každé jedlo pokropiť citrónovou šťavou, či zdobiť zeleninové jedlá kúskami exotického ovocia. Zlepšíme tým častokrát aj chuť jedla, takže zabijeme dve muchy jednou ranou. Kyselina citrónová a mliečna a aminokyseliny metionín a cysteín spôsobia v otázke vstrebávania železa priam zázraky.

Čo jesť, čo nejesť

Železo sa nachádza kdekoľvek, veľa ho je v sezame, vo fazuli, maku, amarante, quinoa, sušených marhuliach, pšeničných otruboch, ľanových semienkach, v brokolici, v cícere, vo varenej šošovici… Pri liečbe nedostatku železa stravou však treba dávať pozor na látky, ktoré vstrebávanie železa brzdia. Tým sa treba vyhnúť. Reč je o taníne (nachádza sa v čiernom čaji, káve a červenom víne), fytátoch (orechy), kyseline šťavelovej (špenát, rebarbora), fosfátoch (kola, limonády), ligníne (vanilín).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #únava #slabosť #šošovica #anémia #citrón #vegetarián #železo