V horúčavách si doprajte minerálky!

Bez vody a minerálov nevieme žiť, tvrdí profesor Zdeňek Zadák, ktorý je považovaný za zakladateľa odboru klinickej výživy v Čechách. Pre horúčavy tohtoročného leta sú ideálnym pitným režimom minerálne vody. Netreba sa báť ani tých vysokomineralizovaných.

14.08.2015 06:00
debata
V horúčave sa potíme a prichádzame aj o... Foto: SHUTTERSTOCK
voda, minerálka, pitný režim, smäd V horúčave sa potíme a prichádzame aj o minerály. Preto sa v takýchto dňoch naozaj netreba báť ani pitia minerálok s vyššou mineralizáciou.

Nie každá balená voda je rovnaká. Spotrebitelia si často zamieňajú minerálne a pramenité vody. Podstatný rozdiel je v tom, že minerálne vody majú preukázateľne pozitívne fyziologické účinky na organizmus! Nelíšia sa teda mineralizáciou, ako sa bežne tvrdí. „Poznáme vlastne štyri kategórie balených vôd – minerálne, pramenité, dojčenské a pitné balené,“ vysvetľuje balneologička Ing. Ivana Ježková, ktorá je predsedníčka českého Zväzu minerálnych vôd. „Minerálne, pramenité a dojčenské vody majú spoločné to, že musia pochádzať z chráneného podzemného zdroja.“ Pitná balená voda môže pochádzať aj z povrchového zdroja. Samozrejme, že kráľovnou v tejto skupine vôd sú prírodné minerálne vody.

Minerálne vody sa odlišujú rôznym obsahom minerálov, ktoré vznikajú rozpúšťaním hornín vo vode v prítomnosti hlbinného oxidu uhličitého. Celý tento proces sa odohráva niekoľko desiatok až stoviek metrov pod povrchom. Zrážková voda preniká vrstvami hornín, ktoré fungujú ako prírodný filter. Voda sa pomaly obohacuje o hlbinný oxid uhličitý, ktorý jej dodáva prirodzenú perlivosť a znižuje pH, čím umožňuje, aby do vody prirodzene prenikali minerály z horninového podložia. Každý z podzemných prameňov je iný, takže vodné zdroje sa líšia zastúpením rozpustných látok. Čím jedinečnejšie prostredie, tým je voda výnimočnejšia. „Najbežnejším typom minerálnych vôd v regióne bývalého Československa sú kyselky,“ dodáva Ing. Ježková.

V horúčave sa potíme a prichádzame aj o minerály. Preto sa v takýchto dňoch naozaj netreba báť ani pitia minerálok s vyššou mineralizáciou (t. j. nad 1 500 mg/l). Tie sú vo všeobecnosti vhodné pri vysokej záťaži v letnom období alebo pri športe, hoci by nemali byť jediným zdrojom tekutín. Stredne mineralizované vody (do 1 500 mg/l) možno piť denne bez obmedzenia ako súčasť pravidelného pitného režimu a zdravého životného štýlu. Mimochodom, podľa prieskumov vypijú najviac minerálnych vôd muži zo stredného Slovenska a najmenej ženy z východu krajiny.

„Na Slovensku jednoznačne stúpa záujem najmä o horčíkové vody, ich podiel je jedným z najrýchlejšie rastúcich segmentov v preferenciách slovenských spotrebiteľov,“ tvrdí Patrik Purgiňa, marketingový riaditeľ Slovenských prameňov a žriediel. Na Slovensku sú najznámejšie a najpredávanejšie horčíkové minerálky Gemerka, Ľubovnianka magnéziová či česká Magnesia. Magnézium je životne dôležitým minerálom, pričom jeho nedostatkom je podľa výskumu zo záveru minulého roka ohrozených 22 % Slovákov, najmä ženy. Aj dlhodobé pitie mäkkej vody môže spôsobiť nedostatok horčíka. Horčík sa podieľa na stovkách bunkových procesov a jeho deficit spôsobuje bolesti hlavy, celkovú únavu, nedostatočnú sústredenosť, bolesti a kŕče svalov, problémy so zápchou, náchylnosť na stres a podobne.

Keďže obsah horčíka v potravinách stále klesá (jablká ho dnes obsahujú o 80 % menej ako pred 60 rokmi), najlepším zdrojom sú práve horčíkové minerálky, z ktorých sa na rozdiel od potravín alebo doplnkov vstrebe podstatne viac magnézia. Niektorí odborníci zdôrazňujú správny pomer vápnika a horčíka (3 : 1), iní zas dobrú formu vstrebateľnosti horčíka vo forme uhličitanu. „Minerálna voda je prirodzeným a ľahko dostupným zdrojom minerálov, teda aj horčíka. Telo ich dokáže efektívne zužitkovať,“ dodáva prof. Zadák. V rámci medicíny sa horčík používa ako liek pri mnohých diagnózach.

Prejavy významného nedostatku tekutín

  • malátnosť, spavosť, bolesti hlavy
  • suchá, bledá, málo napätá koža
  • suché sliznice v ústach
  • acetónový zápach z úst
  • vpadnuté, lesklé oči
  • slabé močenie, sýtožltá farba moču
  • zvýšená telesná teplota (najmä u malých detí)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #voda #horúčavy #pitný režim #minerálna voda