3 mikrogramy stačia
Vitamín B12 je kobalamín, ktorý môže byť tvorený len z mikroorganizmov. Patrí k vitamínu B-komplex a vyskytuje sa predovšetkým v živočíšnych produktoch. Keďže dospelý človek v priemere potrebuje iba tri, nedostatok tohto vitamínu netkvie v malom príjme, ale častejšie pri jeho absorpcii. Vplyv na to majú rôzne lieky alebo príliš málo žalúdočnej šťavy. U tehotných a dojčiacich ženách sa potreba zvyšuje na štyri mikrogramy denne.
Úzkosť, depresie…
Pečeň a svaly môžu vitamín B12 uskladniť až na tri roky. Preto sa nedostatok vitamínu B12 pri prechode na vegánsku stravu neprejaví okamžite. Ak sa však jeho rezervy napokon vyčerpajú, hrozí riziko vážnych ochorení. K symptómom nedostatku vitamínu B12 patrí úzkosť, depresie, únava, ochorenia srdca, PMS, kožné problémy, slabá imunita a anémia.
Ruka v ruke
Úlohou kobalamínov je tvorba krvi, bunkový rast, príjem kyseliny listovej v bunkách. Keďže hrá úlohu pri absorpcii kyseliny listovej, nedostatok vitamínu B12 je často sprevádzaný nedostatkom kyseliny listovej.
Problém s prijímaním
Kto má podozrenie na nedostatok vitamínu B12, s návštevou lekára by rozhodne nemal otáľať. Jeho nízka hladina v krvi sa dá zistiť vďaka krvnému testu. Vitamín B12 možno doplniť aj prostredníctvom výživového doplnku, kto ho však celkom určite prijíma vo výžive dostatok, je potrebné zistiť, či nemáte problém s jeho prijímaním.
Nepredávkujete sa
Na rozdiel od mnohých minerálnych látok, týmto vitamínovým komplexom sa predávkovať nedá. Jeho nadbytok telo jednoducho neabsorbuje. Kto chce prípadný nedostatok vitamínu B12 doplniť stravou, do jedálnička by mal zaradiť predovšetkým pečeň, mäso, ryby, vajíčka a mliečne produkty.