Liči: Šťavnatý čínsky oriešok, plný vody a vitamínov

Liči. Ak toto "čudo" vezmete do rúk, škrupinka aj tvar pripomína oriešok. Cenný obsah však s orieškom nemá veľa spoločného, keďže ide o ovocie, navyše mimoriadne bohaté na vitamín C.

liči, lichi
Čínsky oriešok či dvojslivka.
Autor:

Čo všetko v ňom nájdeme?

Azda najviac vody obsahuje z ovocných druhov grapefruit, hrozno či melón, nemálo však aj liči, zvonka ružové, zvnútra biele. Píše sa až o 80 percentách, zvyšných 20 tvoria poklady. Okrem spomínaného vitamínu C (do jedného liči sa zmestí až 70 miligramov, pre porovnanie, jablko má len 12), obsahuje tiež kyselinu listovú, vitamíny skupiny B, ktoré podporujú rôzne metabolické funkcie a draslík, dôležitý pre zdravý vývoj organizmu. Možno tu však nájsť aj minerálne látky ako vápnik či horčík.

Ovocie lásky

S veľkou pravdepodobnosťou pochádza liči z južnej Číny, kde je považované za „ovocie lásky“. Aj plody, ktoré sa k nám dnes dostanú, pochádzajú predovšetkým z Ázie. Hlavnými producentami čínskeho orieška, na Slovensku tiež nazývaného „dvojslivka“, sú Čína, India a Thajsko, avšak okrem Ázie sa tento ovocný strom pestuje aj na Madagaskare, v Južnej Afrike, v USA, v Keni, v Izraeli, Austrálii či Brazílii.

Chutí na sto spôsobov

Zrelé liči možno olúpať podobne, ako vajíčko uvarené natvrdo. Malé sklamanie! Obrovská kôstka sa nekonzumuje, je nejedlá. Týmto ovocím možno vylepšiť ovocné šaláty či sladké dezerty. Chutí aj v kombinácii s ryžou, rybou, mäsom či v čakankovom šaláte. Vhodné tiež k zmrzline so šľahačkou, ako ovocný šalát v kombinácii s melónom a mangom či ako niečo pod zub k vínu s kockami syra. Napriek tomu, že je sladké, prekvapí aj v pikantných pokrmoch.

Dôležité skladovanie

Liči neznáša izbovú teplotu, rýchlo sa pri nej kazí, nezdobte ním preto stoly. Radšej je skrytý v chladnej komore, vydrží tam týždeň. Chladnička nie je dobrým riešením, ak to však inak nejde, vložte ho predtým do plastikového vrecka. Prežije tam nejaký ten čas.

Pri nákupe

Dôležitá je farba. Liči je zvyčajne sfarbené do bronzova, s ľahučkým ružovým nádychom. Počas procesu zrenia sa sfarbuje do hneda. Platí pravidlo, ktorého sa v obchode držte: Čím je škrupinka bledšia, tým je liči čerstvejšie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:

raňajky, výživa, chudnutie

Odborník na výživu: Prestaňte velebiť raňajky!

31.05.2016 06:00

"Prestaňte velebiť raňajky," hovorí americký odborník na výživu Aaron E. Carroll. Do akej miery sú vlastne dôležité?

rebarbora

Betakarotén, vitamín C a draslík. Predstavujeme vám rebarboru!

30.05.2016 06:00

Kým sa na základe toho, že ju poznáme z koláčov a kompótov, domnievame, že ide predsa o ovocie, ona je pokojne zeleninou!

žena, zelenina, zdravie

Zdravá výživa srdca. Niekoľko rád ako si prispôsobiť jedálny lístok

28.05.2016 06:00

Prvým krokom k zdravému srdcu a zdravému životnému štýlu je zavedenie nových - zdravých stravovacích návykov. Ako prispôsobiť jedálniček? Prinášame vám niekoľko rád.

Grécko, utečenci

Televízia Prima prikázala redaktorom, aby utečencov prezentovali ako hrozbu

31.05.2016 13:42

Vedenie českej televízie Prima na porade s redakciou prišlo s inštrukciami o tom, ako sa má televízia vo svojom spravodajstve stavať k utečeneckej kríze.

Peniaze, euro, mince

Eurozóna zostáva v deflácii

31.05.2016 13:19

Medziročne sa cenová hladina v eurozóne v máji znížila o 0,1 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu Eurostatu.

Rudolf Kropil

Prezidentom Slovenskej rektorskej konferencie sa stal znova Kropil

31.05.2016 13:11

Na čele Slovenskej rektorskej konferencie bude stáť v najbližších dvoch rokoch znova rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil.

chorvátsko, šibenik

Dovolenky Slovákov zmenila bezpečnostná situácia

31.05.2016 13:00

Tohtoročnú letnú sezónu Slovákov ovplyvnia športové „sviatky" aj strach z destinácií poznačených útokmi či nepokojmi.