Liči: Šťavnatý čínsky oriešok, plný vody a vitamínov

Liči. Ak toto "čudo" vezmete do rúk, škrupinka aj tvar pripomína oriešok. Cenný obsah však s orieškom nemá veľa spoločného, keďže ide o ovocie, navyše mimoriadne bohaté na vitamín C.

liči, lichi
Čínsky oriešok či dvojslivka.
Autor:

Čo všetko v ňom nájdeme?

Azda najviac vody obsahuje z ovocných druhov grapefruit, hrozno či melón, nemálo však aj liči, zvonka ružové, zvnútra biele. Píše sa až o 80 percentách, zvyšných 20 tvoria poklady. Okrem spomínaného vitamínu C (do jedného liči sa zmestí až 70 miligramov, pre porovnanie, jablko má len 12), obsahuje tiež kyselinu listovú, vitamíny skupiny B, ktoré podporujú rôzne metabolické funkcie a draslík, dôležitý pre zdravý vývoj organizmu. Možno tu však nájsť aj minerálne látky ako vápnik či horčík.

Ovocie lásky

S veľkou pravdepodobnosťou pochádza liči z južnej Číny, kde je považované za „ovocie lásky“. Aj plody, ktoré sa k nám dnes dostanú, pochádzajú predovšetkým z Ázie. Hlavnými producentami čínskeho orieška, na Slovensku tiež nazývaného „dvojslivka“, sú Čína, India a Thajsko, avšak okrem Ázie sa tento ovocný strom pestuje aj na Madagaskare, v Južnej Afrike, v USA, v Keni, v Izraeli, Austrálii či Brazílii.

Chutí na sto spôsobov

Zrelé liči možno olúpať podobne, ako vajíčko uvarené natvrdo. Malé sklamanie! Obrovská kôstka sa nekonzumuje, je nejedlá. Týmto ovocím možno vylepšiť ovocné šaláty či sladké dezerty. Chutí aj v kombinácii s ryžou, rybou, mäsom či v čakankovom šaláte. Vhodné tiež k zmrzline so šľahačkou, ako ovocný šalát v kombinácii s melónom a mangom či ako niečo pod zub k vínu s kockami syra. Napriek tomu, že je sladké, prekvapí aj v pikantných pokrmoch.

Dôležité skladovanie

Liči neznáša izbovú teplotu, rýchlo sa pri nej kazí, nezdobte ním preto stoly. Radšej je skrytý v chladnej komore, vydrží tam týždeň. Chladnička nie je dobrým riešením, ak to však inak nejde, vložte ho predtým do plastikového vrecka. Prežije tam nejaký ten čas.

Pri nákupe

Dôležitá je farba. Liči je zvyčajne sfarbené do bronzova, s ľahučkým ružovým nádychom. Počas procesu zrenia sa sfarbuje do hneda. Platí pravidlo, ktorého sa v obchode držte: Čím je škrupinka bledšia, tým je liči čerstvejšie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:

pomarančový džús, pomaranč

Fit na jar? Chce to vitamín C

28.03.2017 06:00

Pomarančový džús obsahujúci vitamín C prispeje k fungovaniu imunitného systému a vďaka nemu môžeme byť na jar vo forme.

chlieb, pečivo, lepok, gluten

Celiakia má mnoho tvárí

24.03.2017 06:00

Celiakia je ochorenie, ktoré nie je módnym návykom dneška, ale závažným autoimunitným ochorením. Neliečenie prísnou bezlepkovou diétou môže viesť až k zhubnej diagnóze.

petržlen

Prebuďte sa po zime a posilnite imunitu. S týmito bylinkami

21.03.2017 06:00

Doprajte svojmu metabolizmu jarnú kúru s čerstvými bylinkami. Ideálne je pestovať si ich na balkóne alebo v záhradke.

financie, peniaze, ekonomika, graf

Banky odhadujú budúcoročný rast Slovenska na 3,8 %

29.03.2017 12:50

Slovenská ekonomika v tomto roku porastie o 3,2 % a v budúcom roku zrýchli svoj rast na 3,8 %.

Sídlo Úradu pre reguláciu sieťových odvetví

Šéfa ÚRSO nebude schvaľovať prezident, ale vláda

29.03.2017 12:35

Kabinet schválil návrh novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Vďaka nej by sa malo posilniť postavenie vlády pri činnosti a kontrole Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

predseda parlamentu Andrej Danko

NR SR: Povyšovanie vojakov v zálohe, vďaka ktorému je Danko kapitánom, nebude prísnejšie

29.03.2017 12:24

Návrh predložili poslanci po tom, čo minister obrany povýšil predsedu parlamentu Andreja Danka do hodnosti kapitána.

Osvienčim, holokaust, pracovný tábor, koncentračný tábor,

Protest 'naháčov' pred Auschwitzom podnikli protivojnoví aktivisti

29.03.2017 12:07

Neobvyklú formu protestu pri bývalom nacistickom koncentračnom tábore si vybrali mieroví aktivisti protestujúci proti vojnám na celom svete.