Zlá výživa alebo nevhodné stravovacie vzorce môžu mať dlhodobý dopad na zdravotný stav a môžu viesť k výskytu prejedania, obezity a súvisiacich zdravotných problémov v neskoršom veku.
S kilami navyše bojuje vo svete už 41 miliónov detí. V roku 1990 bolo malých detí s nadváhou „iba“ 31 miliónov. Podľa odborníkov, ktorí skúmali dáta o telesnej hmotnosti detí, rastie podiel tých s nadváhou najviac v krajinách, ktoré patria medzi tie chudobnejšie, píše sa v správe čtk. Ešte v roku 1990 v nich žilo 7,5 milióna detí s kilami navyše, v roku 2014 ich bolo 15,5 milióna. Takmer polovica celosvetového počtu detí s nadváhou žije v Ázii, štvrtina potom v Afrike. Skupina expertov, ktorá na štúdii pracovala, navrhla aj opatrenia, ktoré by podľa nej mohla pomôcť nadváhu u detí znížiť. Väčšia zodpovednosť by podľa nich mali mať školy, ktoré by mali poskytovať viac informácií o zdravej strave a dať deťom viac príležitostí k pohybu.
Podpredseda odborného panelu Peter Gluckman ale zdôraznil aj to, že zodpovednosť za nadváhu rozhodne nenesú len deti. „Nemôžete dvojročné dieťa viniť z toho, že je tučné, lenivé a veľa je,“ povedal.
Stravovanie najmenších detí má svoje medzery aj na Slovensku. Vo výžive chýbajú viaceré stopové prvky, železo, vápnik i vitamíny, deti prijímajú nadmerné množstvo soli a cukrov. Podľa najnovších vedeckých poznatkov je výživa batoliat do veľkej miery zodpovedná za zdravotný stav v neskoršom veku. „Strava v prvých rokoch života môže významným spôsobom ovplyvniť vývoj dieťaťa až do dospelosti,“ upozorňuje profesor László Kovács, prednosta 2. detskej kliniky DFNsP a LF UK v Bratislave. „Ovplyvňuje naše budúce stravovacie návyky, preferencie potravín i potravinové alergie.“
Hoci existujú nástroje pre iné vekové skupiny detí, doteraz neboli v k dispozícii žiadne pomôcky pre všeobecných lekárov pre deti a dorast pri identifikácii batoliat, u ktorých existuje zvýšené riziko nedostatočného príjmu živín, nevyváženej stravy alebo možnosti výskytu výživových problémov v budúcnosti. „Problémy súvisiace s jedálnym lístkom alebo stravovaním by mali byť pod drobnohľadom čo možno najskôr, aby sa deťom zabezpečil optimálny príjem živín, ktoré potrebujú pre svoj rast a vývoj,“ hovorí doktorka Iveta Čierna, vedúca lekárka interného oddelenia 2 detskej kliniky DFNsP a LF UK v Bratislave. „Nevyváženosť stravy môže byť dôsledkom toho, že jeme príliš veľa alebo naopak príliš málo. Dokonca aj rodičia s tými najlepšími úmyslami môžu používať niektoré postupy, ktoré vo svojom dôsledku problémy so stravovaním ešte zhoršujú. To iba podčiarkuje dôležitosť poskytovania praktických rád rodičom, aby svojim deťom pomohli prekonať obavy z nových potravín a naučili ich, ako k jedlu pristupovať zodpovedne a odvážne,“ konštatovala.
Možnosť, ako zlepšiť stravovanie najmenších a prehľad o tom, či má batoľa dostatok vitamínov, vápnika či železa, či nemá problémy s nadváhou, nadmerným príjmom niektorých živín a identifikovať stravovacie problémy detí má pomôcť program NutriCHEQ. Pod gesciou Slovenskej pediatrickej spoločnosti ho pripravila pracovná skupina pod vedením profesora Kovácsa a Iniciatíva 1000 dní. „Ide o diagnostický nástroj, ktorý pomôže lekárovi a rodičom zlepšiť potenciálne stravovacie problémy detí. Nie je to liek, ale súbor odporúčaní. Je na rodičoch, aby ich preniesli aj do svojej každodennej praxe,“ dodal profesor Kovács.
Aké sú zásady správneho jedálneho lístka:
Raňajky
- nízkotučný biely jogurt s cereáliami a ovocím
- mliečny nápoj, celozrnné pečivo s pomazánkou – tvarohová, syrová, vajíčková, bryndzová, sardinková, tuniaková, avokádová a podobne, doplnené zeleninou
Desiata
- ovocie, jogurt, ak boli raňajky slabé, tak pridáme celozrnné pečivo
Obed
- zeleninová polievka – odporúča sa nevynechávať polievky, je to štart produkcie tráviacich štiav, riedi hutnejšie druhé jedlo čím zabezpečuje lepšie vstrebanie a využitie živín
- dusené hovädzie s tarhoňou a miešaný šalát
- rybie filé, zemiaková kaša, ľadový šalát
- kuracie soté s grilovanou zeleninou a ryža
- francúzske zemiaky, uhorkový šalát
Olovrant
- ovocie, sladké pečivo, vianočka s maslom
Večera
- ak bol obed mäsitý večera môže byť zeleninová, resp. múčna a naopak
- varený karfiol s opraženou strúhankou
- zapekaná brokolica a cukina so syrom
II. večera
- jogurt, ovocie
Pitný režim
- vylúčiť sladené malinovky, uprednostniť minerálne vody, ktoré striedajte, nesladený čaj či obyčajnú vodu
Fyzická aktivita
- vyhovuje rýchla chôdza – zvyšuje energetický výdaj 1 hod. o 20 %, plávanie, bicyklovanie, turistika. Tukové tkanivo sa začína odbúravať až pri tepovej frekvencii nad 120 tepov za minútu
- záťaž závisí od stupňa postihnutia dieťaťa a od jeho veku, pohlavia a trénovanosti, zvyšujeme ju postupne, aby sa dieťa adaptovalo
Spotreba energie za 1 hodinu športovej činnosti:
chôdza, golf, gulečník, kolky, stolný tenis | 630 – 1 250 kJ (150 – 298 kcal) |
cyklistika, gymnastika, korčuľovanie, hokej, futbal, volejbal, lyžovanie, plávanie, veslovanie, tanec, tenis, práca v záhrade | 1 250 – 1 880 kJ (298 – 450 kcal) |
atletika, beh, basketbal, hádzaná, vzpieranie | nad 1 880 kJ (> 450 kcal ) |
Jedálny lístok, ktorý pomôže zbaviť deti nadváhy
1. deň
Raňajky: čierny chlieb, maslo, diétna saláma, reďovky, čaj s citronónom
Desiata: ovocie – banán
Obed: hovädzia polievka s krupicou, hovädzie mäso varené, anglická zelenina, varené zemiaky
Olovrant: jogurtové mlieko, grahamové pečivo
I. večera: plnené kaleráby, varené zemiaky, nesladené minerálka
II. večera: ovocie – ringlóty
Celodenný energetický príjem: kJ 6 720, kcal 1 605, bielkoviny 84 g, tuky 45 g, sacharidy 226 g
2. deň
Raňajky: čierny chlieb, pečeňová paštéta, rajčina, biela obilninova káva
Desiata: šľahaný tvaroh s ovocím
Obed: hrášková polievka, znojemská roštenka, varené zemiaky, nesladená minierálka
Olovrant: čierny chlieb, syr eidam, kaleráb
I. večera: lečo s vajcom, varené zemiaky, čaj s citrónom, jablko
II. večera: mlieko
Celodenný energetický príjem: kJ 6 741, kcal 1 610, bielkoviny 83 g, tuky 54 g, sacharidy 206 g
3. deň
Raňajky: čierny chlieb, syr tavený, paradajka, paprika, biela obilninová káva
Desiata: obocie – broskyňa
Obed: špenátová polievka, teľacie na hubách, dusená ryža, nesladená minierálka
Olovrant: jogurt, pečivo
I. večera: zeleninový nákyp, varený zemiaky, dia-kompót
II. večera: ovocie – melón
Celodenný energetický príjem: kJ 6 715, kcal 1 604, bielkoviny 84 g, tuky 54 g, sacharidy 204 g
4. deň
Raňajky: čierny chlieb, maslo, šunková saláma, rajčna
Desiata: ovocný šalát
Obed: drožďová polievka so zeleninou, rybie filé zapečené s jablkami, zemiaková kaša, nesladená minerálka
Olovrant: grahamové pečivo, džem, mlieko
I. večera: rizito s músom a zeleninou, miešaný zeleninový šalát
II. večera: ovocie – jablko
Celodenný energetický príjem: kJ 6 749, kcal 1 612, bielkoviny 77 g, tuky 48 g, sacharidy 225 g
5. deň
Raňajky: čierny chlieb, maslo, šunka, paprika, kakao
Desiata: ovocie – hruška
Obed: drobková polievka s cestovinou, kurča na zelenine, varené zemiaky, hlávkový šalát, nesladená minierálka
Olovrant: strúhaná mrkva s citrónom
I. večera: zapekaná tekvica, varené zemiaky, karfiolový šalát s rajčinami
II. večera: ovocie – hrozno
Celodenný energetický príjem: kJ 6 736, kcal 1 609, bielkoviny 94 g, tuky 55 g, sacharidy 200 g
6. deň
Raňajky: čierny chlieb, tvarohová nátierka, biela obilninová káva
Desiata: kaleráb
Obed: fazuľková polievka kyslá, bravčové pečené mäso, dusená ryža, rajčinový šalát
Olovrant: kyslé mlieko, pečivo
I. večera: francúzske zemiaky, cviklový šalát, čaj s citrónom
II. večera: ovocie – slivky
Celodenný energetický príjem: kJ 6 728, kcal 1 607, bielkoviny 80 g, tuky 55 g, sacharidy 203 g
7. deň
Raňajky: čierny chlieb, vajce na mäkko, čaj s mliekom
Desiata: ovocie – pomaranč
Obed: rajčinová polievka s ovsenými vločkami, hovädzie mäso prírodne, varené zemiaky, kapustový šalát
Olovrant: jogurt
I. večera: čierny chlieb, maslo, šunka, syr eidam, cibuľka, čaj s citrónom
II. večera: ovocie – jablko
Celodenný energetický príjem: kJ 6 720, kcal 1 605, bielkoviny 86 g, tuky 61 g, sacharidy 180 g
…a zopár receptov nielen pre deti s nadváhou
Karlovarský závin
Suroviny: 240 g chudého bravčového mäsa, 20 g šunky, 10 g mrkvy, 20 g hrášku, 1 vajce, 20 g mlieka, 10 g hladkej múky, 20 g oleja, soľ
Postup prípravy: Plát bravčového mäsa naklepeme a osolíme. Vajcia rozšľaháme, vymiešame s olejom, pridáme hrášok a na malé kúsky nakrájanú šunku. Vaječnou zmesou potom potrieme plát mäsa, do stredu položíme očistenú mrkvu vcelku a riadne zabalíme. Roládu previažeme, opečieme na oleji, podlejeme horúcou vodou a pod pokrievkou dusíme. Mäkké mäso necháme ľahko sčervenať v rúre. Potom šťavu zahustíme hladkou múkou a všetko ešte raz povaríme.
Kapor po taliansky
Suroviny: 600 g kapra (aj iné ryby vrátane filé), 60 g paradajok, 40 g eidamu, 60 g mlieka, 20 g hladkej múky, 20 g oleja, soľ, 1 citrón
Postup prípravy: Očistenú rybu naporcujeme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Z olúpaných paradajok odstránime zrniečka, dužinu rozmixujeme s mliekom, doplníme hladkú múku a premiešame. Kapra osolíme, vložíme do olejom vymastenej varnej nádoby, prelejeme rozmixovanou omáčkou, posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a pokvapkáme zvyšným olejom. Ryby upečieme zvoľna v rúre.
Zemiakové tyčinky
Suroviny: 800 g zemiakov, 20 g oleja, 1 PL smotany, 1 vajce, soľ
Postup prípravy: Ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Mäkké rozmixujeme s olejom, smotanou a vajcom. Vzniknutou hmotou naplníme vrecúško a na vymastený plech striekame rôzne tvary. Upečieme v rúre do ružova.
Zapečená brokolica
Suroviny: 400 g brokolice, 20 g oleja, 1 vajce, 200 g strúhaného syra eidam, soľ
Postup prípravy: Brokolicu uvaríme v pare, necháme odkvapkať a nakrájame na menšie kúsky. Nastrúhaný syr vmiešame do rozšľahaného vajca a touto hmotou zakryjeme brokolicu. Pokvapkáme zvyšným olejom a zapečieme.
Šľahaný tvaroh so zeleninou
Suroviny: 200 g netučného tvarohu, 40 g mlieka, 40 g mrkvy, 20 g petržlenu, soľ
Postup prípravy: Nízkotučný tvaroh osolíme a rozšľaháme s mliekom. Očistenú mrkvu a petržlen jemne nastrúhame, vmiešame do pripravenej peny a podľa chuti dosolíme.
Slávnostný šalát
Suroviny: 4 listy hlávkového šalátu, 200 g šalátovej uhorky, 4 polovice zaváraných broskýň, 2 kolieska kompótového ananásu, 1 mladá cibuľka s vňaťou, 4 reďkovky, 8 jahôd, soľ, olej, petržlen, kôpor, žerucha, cukor, citrónová šťava
Postup prípravy: Hlávkový šalát, reďkovky a uhorky dobre umyjeme nakrájame. Broskyne pokrájame na plátky, ananás na kocky, umyté jahody na polovicu. Cibuľku dobre nasekáme. Olej zmiešame so soľou, citrónovou šťavou a cukrom. Všetky umyté bylinky jemne nasekáme a doplníme do olejovej marinády, ktorú necháme krátko preležať. Potom ju dochutíme a nalejeme na šalát, ktorý ihneď podávame.
Jablkový rôsol
Suroviny: 400 g jabĺk, 40 g cukru, želatína, 1 citrón
Postup prípravy: Olúpané jablká vykrojíme, podusíme a osladíme. Rozpustenú želatínu zmiešame s pripraveným ovocím a dochutíme citrónovou šťavou.