Prebuďte sa po zime a posilnite imunitu. S týmito bylinkami

Doprajte svojmu metabolizmu jarnú kúru s čerstvými bylinkami. Ideálne je pestovať si ich na balkóne alebo v záhradke a trhať z nich, "koľko hrdlo ráči".

21.03.2017 06:00
petržlen Foto:
Spoľahnite sa na jar na bylinky, ktoré majú zelenú farbu.
debata

Petržlen

Obsahuje veľké množstvo vitamínu C. S petržlenovou vňaťou „vyprášite“ posledné vírusy chladného ročného obdobia. Zelerová aróma (hladký petržlen vonia intenzívnejšie ako kučeravý), sa hodí do šalátov, plniek, polievok alebo omáčok. Skúste bazalku v domácom peste nahradiť petržlenom, výsledok vás milo prekvapí.

Pažítka

Štíhla grácia v zelenom. Svoju typickú arómu má vďaka horčičným olejom. Éterické oleje sa starajú o jarné upratovanie v žilách a čistia našu krv od všetkých zbytočností. Drobnou cibuľkou pažítky môžete okoreniť šalát, omáčku, praženicu alebo paradajky. Ale najlepšie chutí predsa len na čerstvom chlebe s maslom. Pažítku používajte vždy čerstvú, sušená chutí fádne.

Kôpor

Metabolizmus sa vďaka kôpru zrýchli a bude pracovať „na plné obrátky“. Obzvlášť, ak túto arómu byliniek skombinujeme so zdravou rybou ako je losos a iné morské príšery. Kôpor nemôže chýbať ani v klasickom uhorkovom šaláte.

Žerucha

Malá „krabička“ žeruchy vám ušetrí miesto v lekárničke. Jej malé lístky sú plné vitamínov a minerálov. Ostrá oriešková príchuť pripomína horčicu a chren. Ochuťte žeruchou praženicu, chlieb s maslom alebo čerstvý syr – jedlu dodá výnimočnú chuť. Je veľmi nenáročná. Posypte semená žeruchy na vlhkú vatu a nechajte rásť.

Krkoška

Jemné lístky s petržlenovou arómou nám na jar dobíjajú vybité baterky a posilňujú imunitný systém. Najviac z nej chutí polievka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #imunitný systém #kúra #vitamín C #metabolizmus #kôpor #pesto #žily