Zázračná kurkuma: Liečivé tajomstvo indického šafranu

Indovia konzumujú priemerne dva gramy tejto koreniny denne. A práve tomuto faktu vďačia podľa výskumníkov za niekoľkonásobne nižší výskyt civilizačných ochorení v porovnaní s európskymi krajinami, kde sa priemerná denná spotreba kurkumy ráta na pár miligramov.

19.11.2017 06:00
korenie, kurkuma Foto:
Máloktorá rastlina sa môže pochváliť takým širokým spektrom pozitívnych vplyvov na zdravie ako kurkuma.
debata (6)

Kurkuma, známa tiež ako indický šafran, je rastlina, ktorú v ajurvédskej medicíne považujú za všeliek. Kolískou ajurvédy je India a práve z tejto krajiny kurkuma pochádza. Máloktorá rastlina sa môže pochváliť takým širokým spektrom pozitívnych vplyvov na zdravie ako tento sušený mletý koreň, každému z nás známy ako súčasť korenia karí. Dodáva mu intenzívnu oranžovožltú farbu a korenistú sviežu vôňu. Za liečivé vlastnosti tejto kľúčovej zložky mnohých pokrmov zodpovedá unikátna účinná látka kurkumín.

Prírodná alternatíva liekov proti zápalu

Kurkumín je momentálne jeden z najsľubnejších kandidátov na potláčanie zápalu bez nežiaducich vedľajších účinkov. Rad klinických štúdií potvrdil, že na zápalové procesy má identické účinky ako kortizón a fenylbutazón. Hlavný protizápalový účinok kurkumínu súvisí s jeho schopnosťou potláčať zrážanlivosť krvných doštičiek a tlmiť proces vyvolávaný zápalovými faktormi. Predpokladá sa, že v nadobličkách stimuluje tvorbu kortizónu, ktorý priamo podporuje liečivé procesy.

Úľava od reumatických bolestí

V klinických pokusoch sa pacientom s reumatoidnou artritídou podávalo 1 200 mg kurkumínu denne. Výsledky boli porovnateľné s ďalšou skupinou pacientov, ktorí boli liečení klasicky fenylbutazónom v dávke 300 mg denne. Ukázalo sa, že u oboch skupín došlo prakticky k rovnakému zmierneniu stuhnutosti, opuchov kĺbov a zlepšeniu pohyblivosti. Preto sa kurkuma odporúča ako doplnková liečba reumatoidnej artritídy, kde významnú úlohu v rozvoji ochorenia zohráva práve zápal a oxidačný stres.

Ochrankyňa pečene

Kurkuma zmierňuje poruchy trávenia, plynatosť a nadúvanie. Kurkumín podporuje tvorbu žlče, čo vedie k lepšiemu tráveniu tukov. Pôsobí tiež proti zápalom žalúdka a tenkého čreva, znižuje tvorbu žalúdočných vredov. Uvoľňuje kŕče hladkej svaloviny tráviaceho traktu, podporuje vylučovanie gastrínu (hormónu vyvolávajúceho produkciu žalúdočnej kyseliny) i pankreatických enzýmov a obmedzuje množenie helikobaktera v žalúdku. Ako antioxidant je kurkuma priamo zodpovedná za ochranu pečene a dokáže jej pomôcť pri chronických problémoch, ako sú infekčné zápaly a pri prekonávaní žltačky. Priaznivo ovplyvňuje liečbu pečene pri jej toxickom poškodení. Považuje sa za veľmi účinné hepatoprotektívum – ochrancu pečene.

Ochorenia srdca a ciev

Už pravidelné podávanie nízkych dávok kurkumy znižuje hladinu tukov v krvi. Tento účinok spolu so schopnosťou kurkumínu znižovať zrážanlivosť krvi a zabraňovať tak tvorbe krvných zrazenín zaraďujú tento antioxidant do skupiny látok potláčajúcich vznik srdcovo-cievnych ochorení, mozgovej porážky a hlbokej žilovej trombózy tou najprirodzenejšou cestou. Podávanie kurkumy sa neodporúča kombinovať s inou antikoagulačnou liečbou.

Protirakovinová korenina

V knihe Výživa ako zbraň proti rakovine sa píše: Kurkumín má aj antioxidačné účinky (je niekoľkokrát účinnejší ako vitamín E). Výskumy na laboratórnych zvieratách ukázali, že môže byť užitočný pri prevencii a liečbe rôznych druhov rakoviny vrátane rakoviny žalúdka, hrubého čreva, kože a pečene. Jeho účinok sa prejavil v počiatočných i pokročilých štádiách nádoru.

Menej Alzheimerovej demencie

<A> Kurkumín znižuje tvorbu amyloidových plakov, čím chráni neuróny pred toxickými účinkami tohto peptidu. Tieto mechanizmy pravdepodobne zohrávajú úlohu v nízkom výskyte Alzheimerovej choroby v Indii, kde sa konzumuje veľké množstvo kurkumy. Nedávny výskum dokázal, že ľudia, ktorí často konzumujú jedlá s korením karí (a teda aj s kurkumou), sú menej postihnutí oslabením kognitívnych funkcií podmienených vekom.

Kurkuma nie je karí!

Kurkuma (turmeric) je známa aj ako „indický šafran“ alebo v Číne ako „žltý zázvor“. Je to lesklý žltý prášok, ktorý sa získava mletím usušeného podzemku rastliny Curcuma longa patriacej do čeľade zázvorovitých. V Indii je kurkuma najdôležitejšou súčasťou stravy a žiadna iná potravina s takými skvelými zdravotnými účinkami nie je tak špecificky viazaná na kultúru jednej krajiny. Kurkumu nájdeme pod označením E 100, čo je žlté farbivo pridávané v Severnej Amerike do horčice. Obsah kurkumy v horčici je približne 50 mg na 100 g a Američan by musel denne zjesť 4 kg horčice, aby bol jeho príjem kurkumy rovnaký ako u obyvateľov Indie!

Kurkumu nemožno zamieňať s karí práškom. „Curry“ nie je jedno korenie, ale zmes pripravená z kurkumy (20 – 30 %) v kombinácii s koriandrom, rascou, kardamómom, senovkou gréckou a rôznymi druhmi korenia (kajenského, červeného a čierneho). Okrem toho, že jedlo s obsahom karí môže byť doslova nezabudnuteľným zážitkom, výskumy ukázali, že Indovia majú najnižší výskyt Alzheimerovej choroby na svete, až päťkrát nižší, ako je na Západe. Čajová lyžička kurkumy denne, pridaná do polievky, šalátového dresingu alebo cestovín, je jednoduchý, rýchly a lacný spôsob, ako zabezpečiť dostatočný príjem kurkumínu na zabránenie vzniku rakoviny.

(Zdroj: Výživa ako zbraň proti rakovine, Balneotherma)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimerova choroba #reuma #šafran #kurkuma #srdcovo-cievne ochorenia #koreniny