Ľahkú večeru netreba dávať nepriateľovi

Nie nadarmo sa hovorí, že raňajky zjedz sám, o obed sa podeľ s priateľom a večeru daj svojmu nepriateľovi. V súčasnosti s touto teóriou výživoví poradcovia až tak nesúhlasia, zároveň však nesúhlasia ani s celovečerným vyjedaním chladničky. Alternatívou sú ľahké večere v štandardnom čase, najneskôr tri-štyri hodiny pred zaľahnutím do postele.

23.10.2021 06:00
Healthy food dinner table. Women at home... Foto:
Často sú dokonca aj jedlá, o ktorých si myslíme, že sú pre nás zdravé, no sú nabité skrytými kalóriami.
debata

Iste to poznáte. Keď sa snažíme zhodiť zopár kíl alebo jednoducho odľahčiť náš jedálny lístok, počas dňa sa nám ešte ako-tak darí. Večer po príchode z práce sa nám to však obyčajne vymkne z rúk. Buď si dáme veľmi ľahučkú večeru vo forme zeleninového šalátu a čoskoro sme zasa hladní. Dojedáme, „čo chladnička dá“. Ešte kúsok syra? Aha, tu sú syrové korbáčiky! A tohto malého kúska koláčika je škoda, veď zajtra už bude obschnutý… A načo je komu pol porcie polievky? Alebo si dáme veľmi rýchle, kaloricky výživné jedlo. A konečný výsledok je taký, že prejde pár dní či týždňov a my vážime stále rovnako (v tom lepšom prípade). Často sú dokonca aj jedlá, o ktorých si myslíme, že sú pre nás dobré a zdravé, no sú nabité skrytými kalóriami. Konzumácia aj inak zdravých prísad (aj v biokvalite) sa totiž zrátava, ak zabúdame na veľkosť porcií alebo ignorujeme dôležitosť zostavenia vyváženého taniera.

BILLA e-book s názvom "Večera s ľahkosťou“ prináša tipy na výživovo výdatné večere, na ľahkú a chutnú večeru s energetickou hodnotou pod 400 kalórií. Ak si urobíte ponúkaných desať receptov na ľahkú večeru počas nasledujúcich 30 dní, určite vám to vo vašom úsilí naštartovať sa na zdravší režim pomôže.

A tu je zopár tipov navyše:

1. Použite menej oleja

Jedna polievková lyžica oleja má 90 kalórií. Pre porovnanie, je to približne toľko, ako má krajec chleba. Vyhľadávajte si teda recepty, ktoré vyžadujú menej oleja a ešte ho trochu zredukujte. Dobrým tipom je použiť nepriľnavú panvicu, pretože je menej pravdepodobné, že sa nám jedlo na menšom množstve oleja bude pripaľovať.

Pri dusení surovín, ako je napríklad cibuľa, možno namiesto oleja použiť vodu. Voda pomôže zmäkčiť cibuľu a následne sa odparí, aby potom mohla cibuľa začať naberať žiadanú farbu. Ak pri pečení používate olej, skúste najskôr pridať suroviny do misky, potom pokvapkať trochou oleja a poriadne premiešať. Zistíte, že vám stačí oveľa menej oleja.

zdravie, zdravá strava, jedlo, zdravé jedlo, zdravá výživa, zelenina, Čítajte aj Čo a ako jesť, aby sme žili čo najdlhšie? Odpovedá výživový špecialista

2. Zvoľte alternatívy príloh

Prílohy vo forme sacharidov sú dôležitou súčasťou vyváženej stravy, ale ak chcete odľahčiť večere, existuje niekoľko skvelých alternatív, ako sú napríklad cukety miesto klasických cestovín, zeler namiesto zemiakových hranolčekov či karfiol namiesto ryže. Môžete tiež jesť komplexnejšie sacharidy, ako je hnedá ryža, quinoa, šošovica, fazuľa, cícer – ich trávenie trvá dlhšie, preto sa považujú za lepší zdroj trvalej energie. A väčšmi zasýtia.

3. Experimentujte aj s inými druhmi surovín

Jednoduchý spôsob, ako obmedziť kalórie (aj tuky), je použiť hydinové mäso namiesto iného mäsa v recepte a rastlinnú smotanu alebo mlieko namiesto klasickej mliečnej smotany (v e-booku v recepte Kurací Stroganoff).

Ďalšou možnosťou je nahradenie alebo vynechanie vysokotučného syra v receptoch – keď si dáte cestoviny iba s dobrou zeleninovou omáčkou, možno zistíte, že ten syr vám tam až tak nechýba.

4. Pripravte si mrazené dávky na horšie časy

Ak máte niekoľko jedál prichystaných v mrazničke, pomôže vám to počas náročného dňa, keď na večeru potrebujete niečo extra rýchle. Množstvo z ponúkaných receptov sa dá ľahko zdvojnásobiť, takže je možné uvariť veľkú porciu, potom porciu rozdeliť a zmraziť. Nezabudnite svoje škatuľky označiť názvom jedla a dátumom zmrazenia.

Chcete obmedziť na večeru príjem kalórií, ale napriek tomu sa dobre najesť? Desať ľahkých večerí na e-booku BILLA s názvom "Večera s ľahkosťou“ má menej ako 400 kalórií na porciu, ale sú plné chutí, ľahko sa pripravujú a väčšina z nich je vhodná aj pre celú (nechudnúcu) rodinu, vrátane detí. Takže pre ostatných členov famílie netreba variť žiadne oddelené jedlo, stačí im na tanier pridať prílohu.

Ak ešte budú vládať!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedálniček #večera #vyjedanie #kalorický príjem #zdravá životospráva