Škodí Dukanova diéta zdraviu?

Hitom medzi "zaručenými" diétami je v posledných mesiacoch na Slovensku Dukanova diéta. Vďaka stravovaciemu systému francúzskeho lekára Pierra Dukana schudlo veľa mužov aj žien na celom svete. Podľa odborníkov na výživu však diéta škodí zdraviu a podľa výskumov sa do štyroch rokov osemdesiat percent ľudí vráti k pôvodnej váhe.

27.08.2012 06:00
koláč, zákusok, obezita, chudnutie, diéta,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Dukanova diéta je založená na príjme stravy bohatej na bielkoviny a chudobnej na sacharidy. Vďaka tomu idú kilogramy najmä v prvej fáze chudnutia rýchlo dolu. Stravovací systém vymyslel pred časom francúzsky lekár Pierre Dukan a bestsellerom medzi diétami sa stal po vyjdení jeho knihy Neviem schudnúť. Do Dukanovej diéty sa postupne zbláznili nielen bežní ľudia, dopustiť na ňu nedajú ani celebrity a u na Slovensku zažíva v posledných mesiacoch boom. Diéta výbornými výsledkami láka množstvo ľudí túžiacich schudnúť. Menšie nadšenie pre ňu však prejavujú odborníci na výživu a lekári.

„Diéta je v redukčnej fáze vysoko bielkovinová s nekontrolovaným príjmom tukov. Odporúčané potraviny obsahujú vždy bielkoviny a živočíšne tuky a je tak nutrične nevyvážená,“ hovorí odborníčka na výživu a autorka kníh o zdravom stravovaní Katarína Skybová. Pozitívum tohto typu stravovania vidí len v tom, že diéta má pomerne dobrú sýtivosť z dôvodu vysokého príjmu bielkovín. Za dobrú stránku možno považovať aj to, že odporúča chudnúcim jesť pravidelne štyrikrát denne a piť minimálne dva litre tekutín denne.

Návrat kilogramov

Diéta nemá výchovný charakter a nevedie k vytvoreniu zdravého životného štýlu. Je úzko zameraná na dosiahnutie čo najrýchlejšej a najvyššej redukcie hmotnosti bez ohľadu na zásady zdravej životosprávy a racionálneho stravovania. Tieto fakty svorne vyčítajú diéte lekári aj odborníci na výživu a zhodujú sa aj na tom, že výsledok stravovania tohto typu je vždy len dočasný. Výsledky diéty v praxi skúmali vo Francúzsku. Tamojšie médiá totiž usporiadali nezávislý internetový prieskum, na ktorý reagovalo 4 761 ľudí, z toho deväťdesiat percent žien.

A aký bol jeho výsledok? Osemdesiat percent ľudí, ktorí pomocou diéty schudli, sa dostalo na svoju pôvodnú hmotnosť do troch až štyroch rokov. Sedemdesiatpäť percent ľudí uviedlo, že priberať začali už v priebehu dvoch rokov po skončení diétneho stravovania. Lekári takisto v praxi stretávajú stále viac ľudí, ktorí držia Dukanovu diétu a ktorí začnú priberať kilogramy späť už po jednom roku. Vo väčšine prípadov sa tuky naberajú do oblasti brucha a to môže spôsobiť takzvaný metabolický syndróm.

Ten zase môže byť príčinou ochorení, ako je diabetes 2. typu, hypertenzia, kardiovaskulárne problémy alebo ochorenia pečene. Podľa Dukana sú však riziká menšie ako prínosy jeho diéty, s čím lekári rozhodne nesúhlasia. Z výskumu však vyplynulo, že napriek tomu je tridsaťštyri percent z tých, ktorí pribrali, pripravených začať s diétou znovu.

Málo sacharidov, nedostatok vlákniny

Ako jedno z najväčších negatív diéty označuje odborníčka na výživu fakt, že tento spôsob stravovania nevymedzuje veľkosť porcií, neudáva denný energetický príjem a celkové množstvo prijatej stravy za jeden deň. „Rozloženie energie v priebehu dňa je nevyvážané. V niektorých dňoch je príjem energie v dopoludňajších hodinách takmer nulový a večer príliš vysoký,“ hodnotí Skybová. Zdraviu prospešná nemusí byť ani absencia sacharidov. Ich príjem je totiž počas celej diéty veľmi nízky, v úvodných dňoch diéty dokonca nulový.

A práve sacharidy dodávajú telu energiu. „Pri nedostatku sacharidov navyše pretrváva ketóza sprevádzaná charakteristickým sladkastým zápachom z úst,“ dodáva Skybová. Diéta je takisto chudobná na minerálne látky a vitamíny a namiesto ich prirodzeného príjmu stravou odporúča prijem výživových doplnkov. Nielen Skybová, ale aj zahraniční lekári a odborníci na výživu vyčítajú diéte, že navádza ľudí kupovať konkrétne výrobky z takzvaných Dukanových e-shopov, z ktorých sa napríklad pečie takzvané Dukanovo pečivo zaradené do diétneho jedálneho lístka.

Zdraviu úplne neprospieva ani nízky, v prvých dňoch chudnutia dokonca nulový príjem vlákniny. Diéta sa síce hrdí tým, že diétujúci prijíma pravidelne minimálne lyžicu ovsených otrúb denne, ale to nestačí. Lyžica otrúb obsahuje asi tri gramy vlákniny, odporúčaný denný príjem je ale aspoň tridsať gramov denne," upozorňuje Skybová. Za zamyslenie stojí fakt, že diéta už vopred predpokladá problémy s vyprázdňovaním a odporúča nákup prostriedkov podporujúcich vyprázdňovanie.

Tuky a cholesterol

Pozor by si mali dať na túto diétu ľudia s vysokým cholesterolom. Príjem živočíšnych nasýtených tukov je pri Dukanovej diéte zvýšený, čím sa následne zvyšuje riziko pre srdcovo-cievny systém. Diétny jedálny lístok zvyšuje takisto príjem purínov (mäso, mäsové výrobky, ryby, údené a konzervované potraviny majú obsah purínov veľmi vysoký). Vysoký príjem purínov a bielkovín nadmerne zaťažuje obličky. Diéta obsahuje príliš soli a predstavuje tak významné navýšenie krvného tlaku a rizikový faktor pre kardiovaskulárne ochorenia (mozgová mŕtvica, ischemická choroba srdca). Diéta obsahuje namiesto 1 500 mg soli denne až 6 000 mg. „Diéta je nevhodná pre ľudí s ochoreniami pečene, žlčníka, dnou, poruchami srdcového rytmu, srdcovo-cievnym ochorením, zvýšenou hladinou cholesterolu, diabetom, ochoreniami obličiek, dojčiace matky, deti a mládež,“ hodnotí Katarína Skybová.

Dukanova diéta je aj napriek vyhláseniu jej autora nebezpečná pre tehotné ženy. Pierre Dukan im diétu odporúča so slovami, že začiatok obezity alebo nadváhy sa často začína práve počas tehotenstva. Výskumníci z univerzity vo Wisconsine však varujú, že diéta rozhodne nie je pre tehotné ženy bezpečná. Môže spôsobiť spomalenie rastu plodu a metabolickú nerovnováhu. Vhodne nastavený pre tehotné nie je ani príjem sacharidov, bielkovín a vitamínov, čo môže ohroziť vývoj dieťaťa.

16 debata chyba