Funkčnou potravinou sa môže stať len tá, ktorá obsahuje nutričné látky, prospešné ľudskému zdraviu. Taktiež má zložky, ktoré sa v bežných potravinách nevyskytujú. Podmienkou pre to, aby sa stala funkčnou, je prírodný charakter a pôvod.
Čo sa týka bryndze, pri jej výrobe sa premnožujú dobré mliečne baktérie, ktoré produkujú kyseliny a látky podobné antibiotikám, zabíjajúce choroboplodné baktérie. Tento proces zrenia bryndze možno považovať za unikátny prírodný postup, keď sa rozmnožia baktérie, najčastejšie mliečne baktérie a kvasinky, z ktorých mnohé majú probiotické vlastnosti.
„Baktérie bryndze majú kľúčový význam z hľadiska dozrievania a regulácie imunitného systému a prevencie proti alergickým ochoreniam,“ potvrdila benefity tejto jedinečnej potraviny odborníčka na výživu, MUDr. Alžbeta Béderová, vedúca poradne zdravia pri RÚVZ. Dodala, že využívajú na stavbu vlastných buniek cholesterol a viacerými spôsobmi ho zneškodňujú. „Spektrum prítomných mastných kyselín v tuku optimalizuje pomer dobrého HDL a zlého LDL cholesterolu. Hladinu zlého cholesterolu v krvi tým znižuje. Baktérie bryndze majú aj antioxidačné účinky, keď vychytávajú reaktívne formy kyslíka poškodzujúce dôležité štruktúry buniek, čo môže viesť k vzniku rôznych degeneratívnych ochorení vrátane Alzheimerovej choroby.“
Plusy bryndze v kocke
- Má antioxidačné účinky
- Odbúrava zlý cholesterol
- Podporuje imunitný systém
- Je prevenciou proti alergickým ochoreniam, rakovine, cievnym ochoreniam, zažívacím problémom, rednutiu kostí
- Znižuje krvný tlak
Zaujímavosť
Vďaka premene mliečneho cukru (laktózy) môžu bryndzu konzumovať aj jedinci, ktorým pôvodný mliečny cukor spôsobuje rôzne zdravotné problémy. Stopercentná ovčia bryndza je preto ideálna pre ľudí s intoleranciou na laktózu.
Bryndza v číslach
V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda prospešných mikroorganizmov, čo je najmenej stokrát viac ako v jogurtoch.
Stopercentnú bryndzu z čistého ovčieho mlieka už 210 rokov vyrába bryndziareň a syráreň vo Zvolenskej Slatine.