Úspešný v chudnutí je ten, kto si zapisuje, čo je

Tu je pár zásad, ktorých sa drží a svojim klientom odporúča propagátorka zdravého životného štýlu a majiteľka Fitclubu Bezinka, Zuzana Bezáková.

23.11.2012 06:00
jedlo - jedálniček - zapisovať si, čo zjete Foto:
Písať si čo zjeme, je podľa Zuzany Bezákovej kľúčové. „Ten, kto si začne písať, čo zje, naozaj schudne,“ presviedča.
debata (1)

Jesť!
Alfou a omegou pri chudnutí je jesť. „Nejesť, to je priberanie. Kto chce schudnúť, musí začať jesť a piť,“ radí Bezáková, ktorej najneobľúbenejšie slovo je diéta. Namiesto neho používa „zmena stravovacieho režimu“. Podľa jej slov to lepšie znie a ľudí, ktorí chcú schudnúť, nedeptá.

Rafinované cukry sú tabu
Podľa slov Zuzany Bezákovej treba zo stravy vylúčiť len dve veci. Rafinované cukry a mastné veci. Pod pojmom rafinovaný cukor rozumieme bielu múku a biely cukor. Všetko ostatné je povolené, pričom strava by mala byť založená na vláknine, ovocí a zelenine.

Koľko
Ľudia, ktorí chcú schudnúť, musia vedieť, koľko toho môžu zjesť. „Som veľmi rada, keď naučím ľudí jesť 5–6 krát denne. Naštartuje sa metabolizmus.“

Motivácia
Dôležitá, ak nie najdôležitejšia, je pri chudnutí motivácia. Je jedno, či to dotyčný, ktorý chce schudnúť, sľúbil manželke, dohodol sa so synom alebo sa stavil s kamarátom. „Motivácia, prečo to robím, je dôležitá,“ prízvukuje Bezáková. Býva smutná, keď k nej do fitnesscentra prídu ľudia, ktorých pošle lekár. „Vtedy už zrazu majú čas a urobili by všetko preto, aby sa k svojmu zdraviu opäť dostali,“ povedala.

Prípravky na chudnutie
„Neuznávam prípravky na chudnutie ani žiadne iné pomôcky. Nefunguje to inak, len prekonať svoju váhu pravidelným pohybom a pravidelnou stravou,“ myslí si Zuzana Bezáková.

Minerály a vitamíny
Čo je podľa Z. Bezákovej veľmi dôležité, no málo poradcov na výživu a chudnutie to propaguje, je užívanie minerálov a vitamínov. Dnešná strava podľa jej slov nie je ako pred päťdesiatimi rokmi. „Jabĺčko pred päťdesiatimi rokmi vyzeralo inak ako dnes. Preto musíme jedálny lístok zákonite doplniť vitamínmi a minerálmi.“

Doplnky výživy sú podľa nej dôležité preto, že po pár dňoch telo človeka, ktorý chudne, zaznamená zmenu. Vďaka novému jedálnemu lístku klesne cukor, môže mať teda zlú náladu, dokonca byť agresívny či zúrivý. „A ľahko sa stane, že keď prejde okolo cukrárne či pizzérie, neodolá a na celú diétu sa vykašle. "Keď si dá doplnky výživy, niečo podobné ho nečaká, organizmus sa posilní.“

Hýbať sa
Cvičiť treba. Výhovorka „nemám čas“ u Zuzany Bezákovej neplatí. „Čas je! Len si ho treba nájsť.“ Odporúča cvičiť trikrát do týždňa, pretože „iba o jedle to nemôže byť“.

Zapisovať si
Písať si čo zjeme, je podľa Zuzany Bezákovej kľúčové. „Ten, kto si začne písať, čo zje, naozaj schudne,“ presviedča. Ľuďom, ktorí chudnú, radí, aby si zapisovali aj všetky malé prehrešky. „Aj ten cukrík pri kase v obchode, ktorému ste neodolali.“ Zapisovanie je dôležité aj pre človeka, pod dohľadom ktorého chudne. Dotyčný potom poradcovi nemôže vyčítať, že to, čo mu odporúčal, nefungovalo.

Piť
Nestačí jesť. Treba aj piť. „Keď vidíte niekoho piť z fľaše, nie je to póza, je to skutočne dôležité,“ hovorí Bezáková a prízvukuje, že odporúčanú dávku tekutín si treba cez deň rozložiť, pričom najdôležitejší prísun je práve dopoludnia. Tri litre tekutín má tvoriť voda, bylinkové čaje či minerálky. Ak džús, tak iba stopercentne odšťavené ovocie zriedené s vodou. Absolútnym tabu sú sladené nápoje, káva a alkohol. Tekutiny sú pri chudnutí dôležité aj preto, že pomáhajú vylučovať toxíny z tela, čo je pri zdravom stravovacom režime dôležité.

1 debata chyba