Neznášate mnohé jedlá? Možno máte HIT!

Pri histamínovej intolerancii, diagnóze, o ktorej mnohí iste počujú po prvýkrát, ide o enzýmovú nedostatočnosť. Pri tejto metabolickej poruche s pestrou škálou prejavov telo nevie odbúrať histamín, látku, ktorú "preslávila" najmä alergia.

26.11.2012 07:00
strava, výživa, jedlo, brucho, bolesť,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Uvedeným problémom môžu trpieť ľudia, ktorým je po mnohých potravinách a nápojoch zle, nadúva ich, hnačkujú, majú kŕče, svrbí ich pokožka, tvoria sa im dokonca pupence, opúchajú, po najedení sa môžu trpieť bolesťami hlavy, zmenami krvného tlaku, búšením srdca. Často sú považovaní za hypochondrov. Stanovenie príčiny problému je v mnohých prípadoch vyslobodením, hoci nízkohistamínová diéta je veľmi obmedzujúca.

Názov histamínová intolerancia (HIT), to sú dve neznáme slová. Histamín je látka, ktorá sa v tele prirodzene vyskytuje a plní dokonca mnohé dôležité funkcie. Organizmus ju však prijíma aj v potrave. Jej názov poznajú najmä alergici užívajúci protialergické lieky – antihistaminiká. Sú to vlastne lieky, ktoré potláčajú účinky histamínu v organizme. Pri alergickej reakcii sa táto látka masívne vyplavuje z buniek do tela následkom neprimeranej reakcie imunitného systému na bežné látky. Pri histamínovej intolerancii však nejde o potravinovú alergiu. „Alergickú reakciu organizmu vyvoláva nesprávna reakcia imunitného systému na alergény, v prípade histamínovej intolerancie však ide o nerovnováhu medzi histamínom a enzýmom DAO,“ vysvetľuje imunologička MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., na webovej stránke www.abysportnebolel.sk. Úlohou enzýmu so skratkou DAO je odbúravať histamín z potravy. „Ukazuje sa, že HIT je v dospelosti častejšou príčinou neznášanlivosti potravín ako alergia,“ konštatuje doc. MUDr. Martin Hrubiško, PhD., v brožúrke Histamínová intolerancia Známa neznáma.

Ľudia v strednom veku, častejšie ženy

Okrem v úvode spomenutých prejavov, ktoré patria medzi rýchlo nastupujúce (väčšinou do jednej hodiny po jedle), môžu byť prejavom histamínovej intolerancie aj chronické prejavy, ktoré by si s touto diagnózou naozaj nikto nespájal: únava, bolestivý menzes, upchatý nos, migréna, nervozita, nespavosť, úzkosť, panická porucha či depresia. Miera prejavov rôznych ťažkostí je však veľmi rozdielna, a to nielen medzi jednotlivými ľuďmi, ale aj u toho istého človeka. Dôvodom je fakt, že obsah histamínu v mnohých potravinách kolíše – stúpa najmä pri dlhodobom skladovaní, zrení a najmä činnosťou mikroorganizmov.

Úlohu zohrávajú aj rôzne stabilizátory, zvýrazňovače chuti či farbivá. V niektorých potravinách sa histamín vo zvýšenom množstve vyskytuje prirodzene, iné zas obsahujú jeho uvoľňovače. Jestvujú aj potraviny, ktoré špeciálne znižujú účinnosť enzýmu DAO, takže histamín sa nemôže odbúrať. Aktivitu enzýmu DAO majú jednotliví ľudia rôznu a je geneticky podmienená. Dobrou správou aspoň je, že v detstve a mladom veku máme všetci tento enzým v dostatočnom množstve a aktívny. Počas tehotnosti je aktivita DAO dokonca päťsto- až tisícnásobne zvýšená. Histamínovou intoleranciou trpia väčšinou ľudia v strednom veku a častejšie ženy. Hovorí sa o 1–3 percentách populácie.

Histamínová intolerancia teda nie je alergia – nemôže za ňu precitlivenosť imunitného systému. Aby to však nebolo jednoduché: alergia a HIT sa navzájom nevylučujú. Intolerancia histamínu môže byť dokonca pri niektorých formách alergie pomerne častá a zhoršuje jej priebeh. Laika však v zásade nezaujíma, kedy ide o alergiu a kedy nie, chce vedieť, ako si pri ťažkostiach môže pomôcť.

Náročná diagnostika

Diagnostická metóda, pomocou ktorej je možné zistiť poruchu odbúravania histamínu, je na Slovensku k dispozícii len od roku 2010. Ide o vyšetrenie zamerané na zistenie aktivity enzýmu, ktorý rozkladá histamín, čiže spomínaného DAO. Robí sa z krvi. Môže ho dať urobiť napr. imunoalergológ či gastroenterológ. Dobrý lekár však, samozrejme, potrebuje pri diagnostike aj ďalšie informácie ako anamnéza, čiže rozhovor s pacientom o jeho minulých i súčasných zdravotných problémoch, pretože všetko so všetkým súvisí. Dôsledný lekár si pacienta aj pozrie, pretože pre HIT sú charakteristické aj niektoré prejavy na koži.

Pravda však je, že žiaden z nich nie je pre túto diagnózu špecifický, môžu trvať len krátko (po konzumácii jedla) a vyskytovať sa môžu aj pri hociktorom inom zdravotnom probléme. Súčasťou diagnostiky sú aj viaceré laboratórne vyšetrenia. Treba napríklad vylúčiť alergický pôvod ťažkostí, inú potravinovú intoleranciu (neznášanlivosť laktózy, lepku atď.), zápalovú Crohnovu chorobu, syndróm dráždivého čreva, pri bolestiach hlavy migrénu a podobne. Pacient teda môže v rámci komplexného vyšetrenia putovať od imunoalergológa ku gastroenterológovi či neurológovi, kožnému lekárovi a podobne.

Navyše aj výsledky meraní aktivity DAO nemusia byť jednoznačné. Pri hodnotách DAO medzi 40–80 jednotiek HDU je diagnóza intolerancie histamínu pravdepodobná, lekári však nemajú úplnú istotu. Navyše jedna vec je normálna hladina enzýmu a druhá porucha jeho funkcie. Funkčná kapacita enzýmu je závislá aj od prijatej potravy. Niekedy diagnostike omnoho viac pomôže vylúčenie potravín so zvýšeným množstvom histamínu, čiže tzv. nízkohistamínová diéta. Ak sa stav zlepší, diagnóza je vlastne potvrdená. Potom treba postupne zaraďovať jednotlivé vynechané potraviny naspäť do jedálnička a sledovať, ktoré spôsobujú ťažkosti.

Nežiaduce účinky histamínu v organizme sa môžu podieľať na vývoji nasledujúcich chorobných prejavov:

  • alergia
  • kožné choroby
  • únavový syndróm a bolesti svalov, šliach, zhybov niekedy spojené s depresiou, úzkosťou
  • zápalový „reumatizmus“
  • psychiatrické diagnózy
  • rôzne formy porúch srdcového rytmu
  • patologické tehotenstvo, potraty

Podobne sa postupuje aj pri potravinovej alergii či intolerancii, veď napríklad aj pacienti napr. s intoleranciou laktózy niektoré druhy mliečnych výrobkov môžu. V ich prípade telo toleruje najmä kyslo-mliečne výrobky (aj aktivita enzýmu laktáza v ich tele je rôzna), pri HIT, naopak, postihnutí netolerujú kvasené mliečne výrobky (ale ani zrejúce syry, kvasenú kapustu, pivo…). Inou možnosťou je tesne pred jedlom, ktoré štandardne vyvoláva problémy, užiť enzým DAO vo forme doplnku výživy. Ak to pomôže, môže to byť takisto potvrdením diagnózy. Aj keď podľa slov blogerky na tému histamínovej intolerancie Gabriely Bezákovej je účinok enzýmu v kapsuliach diskutabilný a ona ho vôbec neužíva.

Chronická aj dočasná forma

Na Gabikinom blogu www.histaminova-intolerancia.webnode.sk opisuje svoje 14 rokov trvajúce problémy s HIT pani Erika: „Prvé jedlo, ktoré mi spôsobilo ťažkosti, bol kapustový šalát,“ píše. „Prudko som sčervenela, potom zbledla, nastalo búšenie srdca, svrbenie tela. Po prudkých kŕčoch hnačka, vyvrátila som obsah žalúdka, zavolali mi sanitku, hospitalizovali ma. Zistili, že som – zdravá. Všetky bolo ok.“ Nijaká alergia na potraviny, negatívne vyšetrenia tráviaceho traktu, štítnej žľazy, srdca. Lenže potraviny, z ktorých jej bolo zle, sa hromadili. Po niekoľkých rokoch márneho hľadania sa uzavrela do svojho sveta individuálneho stravovania. Nemohla predovšetkým zeleninu. „Veľké zlepšenie nastalo, keď som vynechala zrejúce syry, čokoládu, jogurty… Až tento rok v marci mi zistili, že mám HIT.“

Okrem chronickej formy jestvuje aj dočasná forma histamínovej intolerancie. „Jej príčinou býva napríklad nadmerné užitie alkoholu, tzv. opica, či niektoré lieky, napr. antibiotiká, ktoré dočasne zablokujú tvorbu DAO,“ hovorí MUDr. Bergendiová z Pneumo-Alergo Centra v Bratislave. V takýchto prípadoch je riešenie jasné, chronikom však pomôže jedine vylúčenie potravín bohatých na histamín z jedálnička. V tomto prípade podľa nej dochádza ku prekvapivo rýchlemu ústupu ťažkostí. Niektorí pacienti však potrebujú aj lieky – antihistaminiká a tabletky s vitamínom C a B6.

V prvej chvíli sa zdá, že človek s histamínovou intoleranciou nemôže jesť takmer nič. „Nie je to hrozné,“ tvrdí Gabriela, ktorá je aj spoluzakladateľkou občianskeho združenia s týmto názvom. „Hrozné je, keď si predstavím, ako by som sa cítila bez dodržiavania diétnych opatrení. Najprv to bolo ťažké, ale s istou sebadisciplínou a pozitívnym prístupom sa dá zvládnuť všetko. A pri dávke opatrnosti a kreativity sa dá všeličo vymyslieť aj pri takomto obmedzujúcom stravovaní. Histamínová intolerancia mi pozitívne zmenila pohľad na zdravie a stravovanie.“

Možné príčiny a zdroje nárastu množstva histamínu v tele

  • Potraviny s prirodzeným výskytom vyššieho množstva histamínu: rajčiny, baklažán, špenát, ryby, kuracie a všetko skladované mäso, všetky fermentované potraviny (zrejúce syry, údeniny, kvasená kapusta, pivo, víno, sekt…)
  • Strava obsahujúca uvoľňovače histamínu: ananás, banány, citrusy, jahody, kivi, orechy, oriešky, rajčiny, strukoviny, špenát, papája, koreniny, kakao, čokoláda, alkohol, ryby, kôrovce, bravčové mäso, vaječný bielok, rôzne aditíva
  • Potraviny prispievajúce k tvorbe histamínu: čerstvé pečivo, chlieb, kysnuté cesto (všetko s obsahom životaschopných kvasníc)
  • Lieky uvoľňujúce histamín alebo blokujúce aktivitu enzýmu DAO: účinná látka v aspiríne, z liekov proti kašľu kodeín, viaceré lokálne anestetiká, antibiotiká, antidepresíva, z liekov na vykašliavanie acetylcysteín, ambroxol, hormonálna antikoncepcia s vyšším obsahom estrogénov…
  • Látky znižujúce aktivitu enzýmu DAO: alkohol
  • Alergická reakcia, infekcia, trauma, šok

(Podľa brožúry Histamínová intolerancia autora doc. MUDr. Martina Hrubiška, PhD., možné stiahnuť v elektronickej forme na www.daosin.sk)

debata chyba