Nie sú ani nové, ani exotické, ale superpotraviny strčia do vrecka. Určite máte týchto 10 dobrôt doma v kuchyni

Denne urobíme vyše 200 rozhodnutí, ktoré sa týkajú jedla. Väčšinu z nich v režime autopilota. Držať sa nejakého zdravého režimu preto nie je na škodu.

06.11.2023 19:45
cvikla Foto:
1 z 10 potravín, ktoré tie s prívlastkom super strčia do vrecka.
debata

Na trhu je celé množstvo exotických superpotravín – chia semienka , quinoa, bobule acai, ale presná vedecká definícia tohto pojmu neexistuje. Ide o marketingový termín pre potraviny, ktoré sú plné živín, zvyčajne pochádzajú z exotickej krajiny alebo ich kedysi využívali naši predkovia. A samozrejme, väčšinou si za ne možno pýtať vyššiu cenu.

Prívlastok super však spôsobuje, že týmto potravinám často pripisujeme doslova magické účinky – od zníženia cholesterolu až po prevenciu rakoviny. Každá drobná zmienka o vlastnostiach superpotravín sa zvykne nafúknuť. Raz štúdia naznačí, že káva je zdravá, a onedlho vyjde ďalšia, ktorá potvrdí pravý opak. Niet divu, že sme z toho zmätení.

Nie je to fakt, len teória

Väčšina ľudí si pod vedeckou štúdiou predstaví kontrolovaný experiment, ktorý sa odohráva v laboratórnych podmienkach. Štúdium ľudí a ich návykov je však oveľa zložitejšie. „Väčšina štúdií o potravinách neposkytuje presvedčivé dôkazy,“ upozorňuje doktor Michael Blaha, riaditeľ klinického výskumu v Ciccaronovom centre pre prevenciu srdcových chorôb Johnsa Hopkinsa. „Vyslovujú len teórie založené na pozorovaní skupiny ľudí,“ hovorí doktor Blaha. „Nie je totiž možné presne vyčleniť vplyv jednej potraviny na niečí rušný a komplikovaný život.“

Dáte prednosť kuskusu pred makarónmi?

Oveľa dôležitejšie, než sústrediť sa na módne trendy v oblasti zdravých potravín, je podľa odborníkov celkovo zdravý spôsob stravovania. Namiesto toho, aby sme sa zamerali na niekoľko zdravých potravín, ktoré by sme mali jesť, je oveľa lepšie nájsť si filozofiu zdravého stravovania, ktorá nám vyhovuje – napríklad stredomorskú stravu. Tá má preukázateľné pozitívne zdravotné účinky ako celok, hoci presne povedať, či to spôsobuje panenský olivový olej alebo dostatok rýb, sa v podstate nedá.

Touto filozofiou sa potom budeme riadiť pri rozhodovaní (a možno aj bez toho, aby ste si to extra uvedomovali), keď plánujeme večeru, nakupujeme potraviny alebo sa ideme von najesť. Je oveľa pravdepodobnejšie, že dáme v reštaurácii prednosť lososovi s kuskusom pred makarónmi so syrom.

10 superpotravín, ktoré máte určite doma

Tieto potraviny nie sú ani nové, ani exotické, určite ich však máte v kuchyni.

Cesnak

Existujú dôkazy, že znižuje krvný tlak a cholesterol, dokonca zabraňuje prechladnutiu a niektorým druhom rakoviny.

Extra panenský olivový olej

Zdravé tuky znižujú výskyt srdcovocievnych ochorení a zápalov.

Brokolica

Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, dokáže zlepšiť hodnoty cholesterolu a triglyceridov, ktoré spôsobujú kardiovaskulárne ochorenia.

Cibuľa

Nachádza sa v nej silný protizápalový antioxidant kvercetín, ktorý znižuje krvný tlak a riziko vzniku rakoviny.

Rajčiny

Technicky patria medzi ovocie, majú nízky obsah škrobu a cukrov, ale vysoký obsah vlákniny, vitamínu C, betakaroténu a silného antioxidantu – lykopénu. Varením na olivovom oleji sa zvyšuje jeho vstrebávanie.

Jablko

Okrem vysokého obsahu antioxidantov a vlákniny sa spája aj so zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, astmy a niektorých druhov rakoviny.

Vlašské orechy

Majú najvyšší obsah antioxidantov spomedzi všetkých orechov a ako jediné obsahujú významné množstvo omega-3. Existujú aj určité dôkazy, ktoré naznačujú, že by mohli pomáhať odvrátiť srdcovocievne ochorenia.

Cvikla

Červená repa je nielen bohatá na železo a kyselinu listovú, ale obsahuje aj dusičnany, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak. V niektorých štúdiách sa ukázalo, že zlepšuje výkon pri cvičení.

Špenát

Pepkova obľúbená zelenina obsahuje veľké množstvo vápnika a vitamínu K, ktoré posilňujú kosti, ale aj vitamín A. Obsahuje takmer toľko železa ako hovädzie mäso.

Losos

Olejnaté ryby znižujú riziko srdcovocievnych ochorení, krvný tlak a zmierňujú hromadenie arteriálneho tuku. Losos má vysoký obsah omega-3, vitamínu D, niektorých vitamínov skupiny B a selénu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #superpotraviny