Aj na prvý pohľad neškodné zvyky vám môžu spôsobiť žalúdočné problémy

Chápeme rozdiel medzi dátumom minimálnej a odporúčanej spotreby, uchovávame surové mäso oddelene od iných potravín, nezmrazujeme už rozmrazené mäso – to všetko sú dobre známe zlaté pravidlá. Americkí odborníci na bezpečnosť potravín však vytipovali ďalšie naše slabé miesta, kde najčastejšie zlyhávame v kuchyni.

17.11.2023 19:13
hydina, mäso, umývanie, kura, kuchyňa Foto:
Oplachujete mäso pod vodou?
debata

1. NECHÁVAME JEDLO NA SPORÁKU

Necháte potraviny na sporáku dlhšie ako dve hodiny? Teplota pod 60 stupňov Celzia je trochu problém. V tomto teplotnom pásme sa baktériám náramne páči. Ak potraviny nedáte do chladničky, môže sa v nich rozmnožiť napríklad salmonela, ktorá vyvolá nevoľnosť, zvracanie, hnačku a následne dehydratáciu. Takému teplotnému riziku sa oplatí predchádzať aj v opačnom prípade, ak potraviny rozmrazujete. Preto sa odporúča rozmrazovať radšej v chladničke ako na vzduchu na kuchynskej linke. Podľa prieskumu spoločnosti BILLA to zasa taká bežná prax na Slovensku nie je. Dokonca ešte stále niektorí ľudia rozmrazujú mäso v mikrovlnke alebo pod teplou vodou. Ale ani najčastejší spôsob rozmrazovania v studenej vode nie je najrozumnejší, ale o tom už v bode 7.

2. NECHÁVATE SI POTRAVINY DOVIEZŤ

Podľa amerických expertov sú sporné aj donáškové služby potravín. Najväčšie riziko sa ukrýva v tom, že týmto spôsobom prenášame všetku zodpovednosť a rozhodovanie na cudzieho človeka. Nakoniec niečo na tom bude, pretože aj z prieskumu vyplýva, že až tri štvrtiny Slovákov má osobnú skúsenosť s kúpou potravín s nižšou kvalitou – a to najmä párkov, šuniek, salám, ale i pečiva alebo jogurtov. Donáška predstavuje pohodlný spôsob nakupovania, ale ak nie ste v obchode s potravinami osobne, je ešte ťažšie rozpoznať, že potraviny nie sú kvalitné alebo sa pokazili. Podľa expertov máme nielen menšiu kontrolu nad kvalitou potravín, ktoré dostaneme, ale aj menšiu tendenciu kontrolovať potraviny, ktoré prišli, ako to bežne robíme v obchode.

3. KUPUJETE PREDPRIPRAVENÉ ŠALÁTY

Jesť predpripravené šaláty v igelitových vreckách je údajne príliš riskantné, pretože sa v nich môže množiť listéria. Šaláty sa vyrábajú v spracovateľských závodoch s veľkým počtom zamestnancov, ktorí môžu spôsobiť ich kontamináciu. Podľa odborníkov sa patogénom v takom prostredí dobre darí, preto obyčajný hlávkový šalát z debničky predstavuje menšie riziko. Nákaza listériou je zvyčajne podobná chrípke, prejavuje sa zimnicou, horúčkou, nevoľnosťou a zvracaním.

4. ZELENINU AJ MÄSO KRÁJATE NA JEDNEJ DOSKE

Používanie rovnakého noža a dosky na krájanie rôznych potravín môže byť receptom na krížovú kontamináciu. Ak krájate zeleninu tým istým nožom, ktorý ste použili na kuracie mäso, mohli by ste rozširovať baktérie, ako je salmonela, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v živočíšnych produktoch. Zaobstarajte si dosku, ktorú budete používať na krájanie mäsa a dosku, na ktorej budete krájať zeleninu namiesto toho, aby ste tú istú oplachovali – týmto spôsobom sa baktérií nezbavíte. Nože umývajte v umývačke riadku pri vyšších teplotách, aby sa zničili choroboplodné zárodky.

5. VARÍTE SI DOPREDU

Niektorí ľudia si pripravujú jedlo dopredu, nikdy by to však nemalo byť na viac ako na 3 až 4 dni. Zvyšky jedla po tejto dobe nekompromisne vyhoďte z chladničky. Nie je možné, aby ste si v nedeľu pripravili jedlo a vydržalo vám až do piatku. Po štyroch dňoch sa baktérie môžu začať množiť, aj keď sú potraviny uchovávané v chlade a bezpečne v izolovaných nádobách.

6. VARÍTE SO PSOM

Najlepší priateľ človeka by počas varenia nemal byť v kuchyni. Ak uprostred manipulácie s jedlom necháte svojho psa, aby vám napríklad olízal ruku, môžete jedlo kontaminovať patogénmi, ktoré domáce zvieratá prenášajú. Jedným z najbežnejších zárodkov je Capnocytophaga, ktorý u ľudí môže spôsobiť pľuzgiere, horúčku, zvracanie a hnačku. Ak sa váš domáci miláčik zatúla do kuchyne, nehladkajte ho, kým nedovaríte a potom si umyte ruky.

7. OPLACHUJETE MÄSO PRED VARENÍM

Mäso pred varením neumývajte. Väčšina ľudí si myslí, že ho týmto spôsobom zbaví nečistôt a patogénov, ale pravda je taká, že ich naopak malými kvapôčkami rozšíri všade okolo seba, na drez aj pracovnú dosku. Z toho istého dôvodu nie je dobrý nápad ani rozmrazovať mäso v studenej vode. Je veľmi pravdepodobné, že pri rozmrazovaní alebo umývaní surovej hydiny, prenesiete baktérie napríklad na šalát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #uchovávanie potravín