Lepší mŕtvy zub v ústach ako jama v ďasne

Nie, nejdeme hovoriť o zubných implantátoch, resp. nastreľovacích zuboch. Najlepším implantátom v ústnej dutine je a vždy bude vlastný, aj keď zreštaurovaný zub. Dnešní zubní lekári zastávajú názor, že správne ošetrený, hoci aj mŕtvy zub je vždy lepší ako akákoľvek náhrada.

07.09.2009 16:48
zubárka - Lucia Piteková
Zubní lekári presadzujú zachovanie pôvodného zubu.
debata

Hovorí sa, že človek má len jedny nervy. Len každý náš zub však môže mať od jedného až po štyri-päť nervov v jednotlivých koreňových kanálikoch a dokážu veru poriadne bolieť. Ak má človek príliš hlboký zubný kaz a rozsiahly zápal v zube, riešením je zvyčajne už len tzv. ošetrenie koreňových kanálikov. Zo zuba sa vyberie nerv alebo nervy, dutinka vnútri zuba s koreňovými kanálikmi sa musí dôkladne vyčistiť a vyplniť špeciálnym koreňovým materiálom. Zub sa tak v podstate stane mŕtvym, nemá už výživu. Ale ani nebolí. Táto časť stomatológie sa nazýva endodoncia a je to celá komplikovaná veda.

Zub môže, samozrejme, z rozličných dôvodov odumrieť aj spontánne a potichučky v rámci nenápadného chronického zápalu – hoci následkom úrazu, nedokonale podloženej amalgámovej výplne atď. Vtedy mu takisto treba ošetriť koreňové kanáliky. Mnohí pacienti sa pýtajú prečo, keďže je to finančne pomerne náročná záležitosť. To, že zub odumrel, však znamená, že v jeho vnútri je infekcia. To živé, čo sa nachádzalo v jeho dutinke – zubná dreň, nervové zakončenia, drobné cievy, dokonca lymfatický systém zabezpečujúci odtok odpadových látok zo zuba – to všetko prestalo fungovať a rozpadá sa. Infekcia sa môže ľahko dostať prostredníctvom koreňových kanálikov cez tenký otvor v špičke koreňa až do kosti. A vtedy je už šanca na záchranu zuba v zmysle jeho zachovania v ústach podstatne horšia. Nehovoriac o tom, taký zápal okostice môže byť veľmi nebezpečný. Ak vám teda zubár povie, že zub má „vačok“, hoci vás aj nebolí, mali by ste to brať vážne. Chronický zápal môže totiž kedykoľvek vzplanúť a spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

Prísť, kým je infekcia v zube
„Najlepšie je, aby pacient do ambulancie prišiel, kým je infekcia ešte len v zube,“ hovorí zubná lekárka MUDr. Lucia Piteková, PhD., z Bratislavy. „Ak už infekcia prejde do kosti, prognóza je horšia.“ Niekedy je riešením resekcia, ktorá patrí do rúk zubného chirurga. Znamená, že odborník odstráni baktériami napadnuté časti zubných koreňov, prípadne zápalové ložisko okolo zuba. Úspešnosť takejto liečby je asi 70 %, v horšom prípade treba zub vytrhnúť. No a nejestvujúci zub už nemôže do budúcnosti poslúžiť na žuvanie ani ako pilier na neskorší možný mostík či protézku.

Je veľký rozdiel, ak sa vyťahujú nervy zo zapáleného, rozboľaveného zuba alebo už neživého – ten totiž nebolí. Dnes však nie je problémom požiadať o injekciu lokálnej anestézie, a hoci majú niektorí pacienti väčší strach z ihly ako z vŕtačky, miestne anestetikum dokáže od neznesiteľnej bolesti uľaviť v priebehu pár minút.

Mŕtvy zub je krehký
Najprv sa treba prevŕtať korunkou chorého zuba, aby lekár získal dostatočný prístup do dreňovej dutinky. Zároveň sa odstráni aj kaz. Následne sa odstraňuje napadnutá zubná dreň s pomocou špeciálnych nástrojov. Pátracou sondou treba vyhľadať vchody do jednotlivých koreňových kanálikov, ktorých môže byť v závislosti od druhu zuba rôzny počet. Rezáky ich majú jeden, dva, črenové zuby jeden až tri, v stoličkách môžu byť aj štyri, výnimočne päť.

Zubný lekár nesmie ani na jeden zabudnúť, pretože v budúcnosti by sa mohol stať zdrojom infekcie a ďalších problémov. Preto by si mal zub na úvod zröntgenovať, hoci počet koreňov, ktoré vidí na rtg snímke, sa nemusí zhodovať s počtom koreňových kanálikov. Vidí však aspoň tvar koreňov, pretože môžu byť rôzne zahnuté. Počas celej preparácie sa zub vyplachuje špeciálnym roztokom. Výplň musí byť dôkladne urobená až po špičky koreňov zuba. Po zaplnení kanálikov sa robí kontrolné rtg vyšetrenie. Na záver sa zub hermeticky uzavrie, čo zabráni opätovnému prieniku baktérií do zubného priestoru.

„Mŕtvy zub je pomerne krehký, nemá totiž výživu a môže sa ľahko zlomiť,“ vysvetľuje doktorka Piteková. „Preto pacientovi ponúkame možnosť spevniť ho zavedením špeciálnych koreňových čapov a na záver ešte okorunkovať. Závisí však aj od toho, v ktorej časti úst sa zub nachádza, nakoľko je zaťažovaný pri žuvaní a napokon – od finančných možností konkrétneho pacienta.“ Účty sa však pohybujú okolo dvoch i troch stovák eur, mostík či implantát by však lacnejší nebol.
Odborníci tvrdia, že zuby s dobre ošetreným koreňovým systémom môžu mať takú istú životnosť ako zdravé zuby, resp. implantáty. Najlepším implantátom je totiž vlastný zub – aj keď odumretý.

Z čoho pozostáva zub

Zub pozostáva z korunky, krčka a koreňa. Cievy a nervy vstupujú do zuba v oblasti hrotov koreňov, prechádzajú koreňovými kanálikmi, ktoré sa od hrotov smerom ku korunke kužeľovito rozširujú. V korunkovej časti zuba ústia do dreňovej dutinky. Zubná dreň obsahuje krvné a lymfatické cievy a tiež nervy. Anatómia koreňových kanálikov je pomerne nepravidelná. Napríklad horné šestky majú 3 korene a 3-, 4-koreňové kanáliky, dolné rezáky 1 koreň a 1 – 2 kanáliky.
Ošetrenie koreňových kanálikov, tzv. endodontická liečba, sa robí pri nezvratných ochoreniach zubnej drene a zápalov v okolí hrotov koreňov zuba. Predpokladom úspešného ošetrenia je dôkladné prečistenie týchto kanálikov a ich následné hermetické uzatvorenie, aby sa zabránilo opätovnému prieniku baktérií. Pri vážnejších zápaloch, keď má pacient horúčku a opuch, sa pacientovi podávajú aj antibiotiká.

Prejavy akútneho zápalu zubnej drene
- spontánna (aj bez podráždenia) bolestivosť zuba
- bolesť sa zhoršuje v ľahu (to vysvetľuje časté nočné návštevy pacientov na pohotovosti) a má pulzujúci charakter (príčinou je vyšší tlak v dutine zuba)
- niekedy bolesť na zahryznutie a na poklep
- bolestivý zub je obyčajne možné lokalizovať
- zvýšená citlivosť na studené a na teplé (neskôr môže studené, naopak, bolesť zmierňovať)

debata chyba