Rakovina prostaty sa dá odhaliť domácim testom

Rakovina prostaty je po rakovine pľúc a hrubého čreva treťou najčastejšou rakovinou u mužov na Slovensku. Ročne na ňu zomrie okolo 500 z nich. Tento počet by bol nižší, keby im rakovinu zistili lekári skôr.

07.01.2010 07:00
muž, rakovina, prostata, penis, semenníky, Foto:
Prostata - ilustračné foto.
debata

Lenže nádor prostaty sa v skorom štádiu vôbec neprejavuje. Keď sa objavia príznaky, často býva už neskoro. K skoršiemu odhaleniu porúch prostaty však môže pomôcť nový Sperm&Prostatest, ktorý si muž dokáže urobiť doma sám.

Výskyt rakoviny prostaty stúpa s vekom. Prvé problémy s touto žľazou mávajú muži už okolo 40 rokov, v čase diagnózy rakoviny prostaty má však 80 % mužov viac ako 65 rokov. Práve preto, že ochorenie sa zo začiatku nijako neprejavuje. Len jediné percento mužov, ktorým lekár zistí rakovinu prostaty má menej ako 50 rokov.

Za lekárom prídu až vtedy, keď zväčšená prostata tlačí na močové cesty. Objavuje sa častejšie močenie (najmä v noci), potreba ponáhľať sa na toaletu, prípadne niekedy aj únik moču, ťažkosti začať močiť alebo zadržať močenie, slabý prúd, bolesť alebo pálenie pri močení, pocit nevyprázdneného močového mechúra. Porušená býva aj erekcia – objavujú sa ťažkosti s jej vznikom alebo udržaním, bolestivá ejakulácia, krv v moči alebo v semene. Tiež sa môže dostaviť bolesť alebo tuhnutie drieku, či bedier.

Test okrem toho dokáže urobiť aj analýzu čerstvého ejakulátu – muž pomocou neho zistí, či má šikovné spermie, aká je jeho schopnosť oplodniť partnerku. Z takéhoto vyšetrenia bývajú muži v strese, pretože sa robieva v urologických a sexuologických centrách, teda v chladnom, nepríjemnom prostredí. Výhoda Sperm&Prostatestu je v tom, že si ho každý muž môže urobiť v pohodlí svojho bytu.

To oceňujú aj lekári. „Muži mávajú psychické zábrany podstúpiť akékoľvek vyšetrenie. Domáci test je pomôckou prvej voľby pre včasné zachytenie porúch plodnosti mužov, ktoré sa dajú ešte ovplyvniť v špecializovaných medicínskych centrách,“ tvrdí Miroslav Herman z Centra asistovanej reprodukcie Gyncare v Košiciach.

V jednom balení test obsahuje tri kompletné sady na tri samostatné vyšetrenia. Dá sa kúpiť v lekárni i na internete, stojí okolo 55 eur.

debata chyba